Ghid de bună purtare la Pride 2017 pentru toți participanții straight & cis-gender

Bianca Bârsan

Street Style
Share
158
Tweet

În caz că n-ai auzit deja, sâmbăta asta are loc Bucharest Pride 2017 și probabil că și tu și prietenii tăi straight & cis-gender (persoane a căror identitate de gen corespunde cu sexul pe care îl au de la naștere), susținători Pride, vreți să participați și să sprijiniți comunitatea LGBTQ, motiv pentru care am considerat acest mic ghid de bună purtare o reală necesitate.

De ce? Pentru că prea des se întâmplă ca vocile persoanelor marginalizate să fie acoperite de cele ale “salvatorilor” lor (adică de ăia care aderă la standardele acceptate de societate, la așa-zisa “normalitate”, the privileged ones) și pentru că de prea multe ori, pentru persoanele straight (fie ele și bine intenționate) se întâmplă ca Pride-ul să ajungă un prilej de story-uri pe Instagram – indiferent că vorbim de un tip în zgardă de piele sau de vreun drag queen care ți-a atras atenția și pe care vrei să-l imortalizezi pentru posteritate. Așadar, anul ăsta, dacă ai de gând să susții comunitatea LGBTQ din România, fă-o așa cum trebuie. Am întrebat câteva persoane care sunt chestiile pe care le fac participanții straight care le deranjează și-am scris acest mic ghid de bună purtare pentru tine și toți prietenii tăi open-minded care au de gând să participe. Pentru că dacă vrem să fim auziți, ar trebui să fim auziți la modul cel mai serios și să nu ajungem să afectăm negativ persoanele LGBTQ.

Pride Toronto

Informează-te!

Sigur, este important să vii, pentru că mulți susținători straight sunt reticenți la idee (fie din cauza împotrivirii grupului de prieteni, a familiei, sau pur și simplu pentru că se tem de ce ar putea societatea să creadă despre ei), dar e la fel de important și să știi unde vii, iar pentru asta ar fi esențial să faci un scurt research. Află care este istoria Pride-ului, învață despre protestele din New York, 1969, atunci când, în urma hărțuirilor și a raidurilor organizate de poliție în cadrul Stonewall Inn (un club gay din NYC), comunitatea LGBTQ s-a unit și a luptat împotriva discriminării instituționalizate și împotriva violențelor pe care le suferea constant. Momentul ăla este unul crucial în istoria LGBTQ și este considerat drept primul pas în lupta pentru drepturile comunității. Așadar, Pride nu este doar o petrecere mișto unde aruncăm cu sclipici și confetti unu pe-altu, ci este o mișcare politică, de liberare, o mișcare prin care persoanele LGBTQ își cer, de ceva vreme, drepturile, și trebuie înțeleasă ca atare.

Don’t be a tease…

…și nu te purta ciudat atunci când vreo persoană LGBTQ îți face ochi dulci. Cel mai bine e să-ți marchezi orientarea sexuală clar, de la bun început, ca să nu frângi vreo inimă inutil. Iar dacă se întâmplă să ai vreun admirator/ vreo admiratoare, feel flattered, dar nu îi da speranțe deșarte. Nu ar fi prima data când o persoană straight aflată la Pride își “schimbă sexualitatea” pentru o zi, dar este în mod cert un mare no-no. Oamenii au sentimente și nu ar trebui să te joci cu ele doar pentru că ai băut prea multă bere și pentru că ți se pare că ar fi o amintire mișto. Just. Don’t. Do. It. Decât dacă într-adevăr asta vrei. Altfel, riști să rănești pe cineva, și asta nu e deloc mișto.

Adu bannere, pancarte sau… adu-ți copiii!

Dacă tot te-ai hotărât să vii și să susții comunitatea LGBTQ, atunci de ce să nu o faci cât mai vizibil? Nu te gândi că asta înseamnă neapărat să te umpli de sclipici din cap până-n picioare (although a little bit of glitter never hurt anybody), ci dimpotrivă, folosește-te de materialele disponibile online (imagini, bannere, pancarte etc) sau chiar la clasicul steguleț Pride, cu care n-ai cum să dai greș. Un alt lucru pe care l-ai putea face ar fi să vii însoțit/ă de copii, dacă ai – e cea mai supportive chestie la care mă pot gândi și arată faptul că da, chiar ești open-minded. De fapt, indiferent că vii sau nu la Pride, e esențial ca “aliat” al comunității LGBTQ să îți educi odraslele și să le-nveți de la o vârstă fragedă că da, iubirea e iubire, indiferent ce vrea BOR să le spună prin cursuri de "religie" și indiferent ce consideră unii “normal” și anormal. Că nu e o nicio boală să-ți placă persoane de același sex și că nu e nicio rușine să simți asta. Că e ok să nu te identifici cu sexul pe care îl ai din naștere. Că nu trebuie să fii într-un fel ca să fii tu.

Pride Istanbul

Nu trata Pride ca pe-o ocazie să-ți distrezi prietenii de pe Instagram/Snapchat/Facebook & co.

Poate că nu ești obișnuit să vezi ținute atât de flamboaiante, sparkly și provocatoare, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi tratezi pe oamenii ăștia ca pe niște exponate puse la dispoziția ta pentru puțină distracție. Respectă comunitatea, respectă istoria Pride, respectă mișcarea LGBTQ și respectă faptul că evenimentul ăsta nu este despre tine și despre prietenii tăi care vor să vadă drag queens și mai știu eu ce. Vino și simte-te bine, dar fă în așa fel încât asta să nu facă pe altcineva să se simtă stânjenit sau luat în râs – not cool.

Educă-te și pe tema transsexualității

Da, LGBTQ nu înseamnă doar persoane cu orientare homosexuală, ci include și un T, care vine tocmai de la transsexualitate. Persoanele transsexuale posedă o identitate de gen care nu este în conformitate cu sexul cu care s-au născut - și aici o să te rog să cauți diferența dintre sex și gen, sexul fiind biologic, iar genul cultural/social, ca să înțelegi mai bine. Mai mult de atât, trebuie să înțelegi că unei persoane trans trebuie să i te adresezi conform identității sale, și nu sexului cu care s-a născut și cu care, în mod clar, nu se identifică. Iar dacă vorbim de persoane non-binary (care nu se încadrează nici ca femeie, nici ca bărbat) sau genderfluid și esti puțin confuz, cel mai bine întrebi. O altă chestie pe care trebuie să o știi ca să nu faci presupuneri nefondate este faptul că și aceste persoane pot fi, sau nu, atrasă de persoane de acelasi gen (o femeie trans, de exemplu, poate fi atrasă de alte femei, care se identifică drept femei – fie că s-au născut cu organe sexuale feminine sau nu -, la fel de bine cum poate fi atrasă de un bărbat & so on), și că orientarea sexuală este complet diferită de conceptul de identitate de gen. Pentru persoanele cis-gender, îmi imaginez că toate astea pot fi greu de înțeles, dar soluția nu este să ignori complet aspectele astea, ci să te educi în privința lor și să întrebi acolo când e cazul și când nu invadezi intimitatea persoanei în cauză. Oamenii vor aprecia, crede-mă.

Folosește-ți vocea, dar nu o acoperi pe cea a comunității

Ultimul meu sfat pentru tine ar fi să nu eziți să-ți folosești vocea atunci când vezi pe cineva care este fie hărțuit, fie înjosit ori luat în râs de toate specimenele spălate pe creier de bisercă sau poate de vreuna din mișcările astea neo-fasciste de la noi din țară, care, cumva, își fac mereu apariția la Pride. Recunoaște că, prin simplu fapt că ești cis-gender și heterosexual, ești privilegiat, iar atunci din start nu vei experimenta niciodată probleme de genul celora cu care se confuntă persoanele LGBTQ. Dar asta nu înseamnă că nu poți folosi acest privilegiu în scopuri bune - fără să acoperi vocea celor în cauză, desigur. Când este cazul, însă, și vezi ca unul din participanți nu se simte safe sau se simte umilit, iar tu poți ajuta, nu ezita să o faci. Nu ezita nici să contribui la discuții constructive, în cazul în care simți că s-ar putea purta una cu vreunul din cei care sunt de partea cealaltă a baricadei. Singurul lucru pe care să nu îl faci este să nu crezi că Pride este despre tine și să nu încerci să minimalizezi experiențele LGBTQ prin ce ai citit tu pe net sau ce ai auzit tu de nu știu unde. Knowledge is one thing, experience, a whole other – oamenii ar trebui să-și poată spune singuri povestea, iar tu doar să le fii un sprijin.

Cu siguranță sugestii sunt mai multe, iar dacă ai și tu un sfat, vreun Do or Don't sau vreo recomandare, lasă-ne un comentariu mai jos! Între timp, mai multe informații despre Pride 2017 găsești aici. Aa, și ne vedem mâine la 16:00 la Arcul de Triumf!

Topic-uri

Pride 2017 Bucharest Pride human rights
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde