Primăria orașului Cluj refuză aprobarea unui marș LGBTQ+, dar aprobă un marș al extremei dreapta

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursa foto: Cluj by Joris Hoefnagel, 1617

Pe 1 iulie comunitatea LGBTQ din Cluj trebuia să țină Paradă Pride Cluj. În ciuda multiplelor solicitări, Primăria Clujului nu a autorizat parada comunităţii LGBT. Instituţia a invocat faptul că în ziua solicitată se desfăşoară un alt eveniment care presupune restricţii de circulaţie. Astfel, Primăria Cluj-Napoca a tot amânat să acorde o autorizație pentru marșul LGBTQ din centrul Clujului.

„Cei de la Opera Română au cerut în data de 5 mai autorizarea derulării în Piaţa Unirii din Cluj între 1-2 iulie a spectacolului de operă în aer liber, Traviata. Aceştia au cerut şi aprobarea unor restricţii de circuaţie pe latura de est a pieţei între 30 iunie şi 3 iulie pentru pregătirea scenei şi derularea repetiţiilor. De asemenea au mai solicitat ca în zilele de 1 şi 2 iulie, între orele 17.00-24.00 să se aprobe restricţionarea ciculaţiei pe arterele care încarează Piaţa Unirii”, a informat Biroul Mass Media al Primăriei Cluj.

„Problema stă exact așa: a fost mai întâi depusă o cerere la Primărie în data de 8 iunie, care a fost respinsă. În data de 14 iunie, au mai fost depuse 4 cereri cu zile și ore diferite care au fost și ele respinse. Ieri, 16 iunie, au mai fost depuse la Primărie 10 cereri care oferă alternative pentru data, ora și locul de plecare. Am luat legătura cu reprezentanții Primăriei și încercăm să găsim o soluței de comun acord ca marșul să aibă loc. În cursul zilei de luni sau marți urmează să anunțăm ora și locul de plecare a marșului, care sigur va avea loc”, precizează organizatorii marșului.

Cluj Pride ar fi fost primul eveniment de acest tip din Transilvania. În același timp, Primăria Clujului nu a avut nicio obiecție în a autoriza un mars al extremei drepta, îndreptat clar împotriva comunității LGBTQ, cu mesaje de genul: „Clujul nu e Sodoma” în aceeași perioadă.

„În data de 14 iunie, cererea noastră primește un răspuns negativ, în timp ce cererea Noii Drepte, unul favorabil”, spune Lucian Dunăreanu, organizatorul marșului Cluj Pride și activist PRISMA Cluj.

Oricum, până la urmă, cu sau fără aprobare, marșul Cluj Pride se va ține într-o formă sau alta, potrivit declarațiilor pe care Lucian Dunăreanu le-a făcut pentru publicația Ziar de Cluj:

„Ca organizatori ai festivalului, am dorit să urmăm toți pașii administrativi necesari, convinși fiind de faptul că drepturile noastre cetățenești au prioritate în fața preferințelor individuale religioase ale membrilor din cadrul aparatului Primăriei. Comunitatea LBGT este nemulțumită de aceste amânări, iar în acest moment este evident faptul că nici eu, nici colegii mei care am depus cererile pentru marș, nu mai deținem controlul asupra unei mulțimi care deja și-a anunțat prezența la Cluj. Vom rămâne solidari cu membrii și susținătorii comunității LGBT.

Există chiar în acest moment inițiative individuale în cadrul comunității, grupuri si persoane revoltate, care-și propun să picheteze Primăria și chiar să meargă să protesteze pe 1 iulie într-un marș neautorizat. Considerăm că dacă vor exista și cele mai mici acte de violență în spațiul public, singurii răspunzători morali vor fi reprezentanții Primăriei, inclusiv domnul primar Emil Boc, iar acest refuz va fi o pată rușinoasa pe obrazul «tolerantului» Cluj.”

Păcat că astfel Clujul ratează să fie un oraș cu adevărat european și își conservă nu doar clădirile medievale, dar și o mentalitate medievală.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile