Searyl Atyl este primul copil din lume cu gen nedeterminat

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet
Foto: Gender Free ID Coalition

Unul din părinții copilului este, de asemenea, o persoană non-binary - adică nu se identifică nici ca femeie, nici ca bărbat.

Searyl Atyl s-a născut în Noiembrie 2016, iar Kori Doty, unul dintre părinți, care nu se identifică nici ca bărbat, nici ca femeie, a declarat că nu dorește să treacă niciun gen în cartea de identitate a copilului, deoarece 'nu este treaba guvernului'. Totul se întâmplă în Canada, țară unde genul 'nedeterminat' este recunoscut oficial într-un număr de provincii.

Totuși, în provincia British Columbia, această regulă nu este valabilă, deși copilul a primit deja cartea de sănătate care identifică genul drept 'undetermined/unassigned'. Pentru certificatul de naștere, Searyl mai are însă de așteptat ceva.

Foto: Facebook / Kori Doty

Părinții lui Searyl spun că și-au dorit acest lucru pentru a-și scuti copilul de constrângerile societale impuse persoanelor cu gen determinat (feminin sau masculin) și pentru a-l lăsa să se dezvolte conform propriilor dorințe și afinități. Iar dacă stăm să ne gândim, pasul este unul extrem de curajos, dar și necesar, în același timp, deoarece aduce, încă o dată, în discuție diferența dintre sex și gen. Sexul, pe de-o parte, este componenta naturală & biologică, recunoscută în funcție de organele de reproducere, în timp ce genul este componenta socială - vorbim despre nature vs. nurture.

Altfel spus, deși o persoană se naște cu anumite organe sexuale, genul este căpătat (sau, mai degrabă, învățat) de-a lungul timpului, prin socializare și prin urmarea normelor societale impuse foarte devreme. O persoană de sex feminin nu are înclinația naturală de a se dezvolta ca fată, de exemplu, de a purta rochii și de a se juca cu păpuși Barbie, sau de a îndeplini un rol considerat tipic femeilor în viața personală sau profesională, ci este învățată de mică să facă asta. La fel de bine cum nici o persoană de sex masculin nu are o înclinație spre a fi 'puternic' și nu se naște cu ideea că 'bărbatul trebuie să aducă banii în casă' - toate astea sunt reguli societale perpetuate de-a lungul timpului, reguli care au dat naștere la stereotipuri gendered: femeia, slabă, emoțională și isterică, chiar, iar bărbatul, curajos, capabil, nu arată emoție - stereotipuri dăunatoare tutoror persoanelor care nu se regăsesc în ele, care nu se identifică cu așteptările pe care societatea le are de la ele.

Inițiativa lui Kori, persoană asupra căruia părinții au făcut presupuneri în ceea ce privește genul - presupuneri care s-au dovedit a fi eronate, din moment ce Kori nu s-a identificat cu genul masculin care i-a fost dat la naștere -, este, deci, una pozitivă, deoarece lasă copilul să aleagă ulterior, la vârsta maturității, să se identifice liber, așa cum își dorește. Searyl Atyl este oficial o persoană liberă să fie exact cum vrea, să aibă emoții fără teama de a fi judecat, să urmeze orice carieră and so on. Și nu e trist că ăsta nu e cazul pentru toți ceilalți copii? Well done, Canada, well done! Așa da.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile