Cine-i Princess Nokia și de ce trebuie s-o vezi weekend-ul ăsta la Rokolectiv

Bianca Bârsan

Street Style
Share
Tweet

Fostă Wavy Spice și Destiny, Princess Nokia e eroina feministă a hip-hop-ului alternativ de care aveam nevoie.

Deși nu are corpul lui Aaliyah și nici delicatețea ei, ci mai degrabă aerul de hustler asumat al lui Missy Elliott, Destiny Nicole Frasqueri este cu siguranță o apariție care nu se lasă ignorată. La 24 de ani, se descrie ca fiind o artistă hip-hop și rnb alternativ cu influențe muzicale variate, pe alocuri tribale, ca tomboy, ca feministă convinsă, queer girl și... fucked-up kid. Este de origine portoricană și a copilărit undeva în zona Harlem, în comunitatea latină din Lower East Side, New York. Princess Nokia este un duo colaborativ condus de ea, prin care este celebrată individualitatea, puterea și senzualitatea feminină, deși neșlefuită, rough at the edges, și femeia de culoare (însă nu exclusiv).

Foto: Youtube

Pentru Bullet Magazine, a declarat ca ”as Princess Nokia I can project the multi-dimensional aspects of myself that I could not express with the name Wavy Spice. I can venture into any realm of music or character of my choosing without confusion. I’m making worldly music—music that will talk to all kinds of people.” De toate pentru toți. În plus, o poți vedea în ad-uri Calvin Klein, iar muzica ei a deschis un show Alexander Wang - așa că, acum când vine în București, nu ai voie să o ratezi.

Foto: Youtube

Destiny nu e o tipă perfectă nici pe departe, și se mândrește cu asta: se îmbracă cum vrea, se machiază cum vrea și e super ok cu ale ei ”little titties” & ”fat belly”. Nu crede în misoginism ca experiență validă în 2017 și luptă împotriva sexismului, deși vine dintr-o industrie în care bărbații sunt majoritari și în care tipele sunt privite de sus, mai degrabă ca obiecte, decât ființe autonome. La un concert caritabil din Cambridge, de exemplu, a dat de-un tip din public care a țipat la ea să-și arate sânii. Și ce crezi c-a făcut prințesa? L-a pocnit de trei ori, așa, sănătos, după care s-a întors pe scenă și le-a zis tuturor domnișoarelor ”That’s what you do when a white boy disrespects you”. Amin, fată.

Foto: Facebook

Iar dacă vrei un mic preview al muzicii pe care-o face, uite preferatele mele, în ordine aleatorie:

Brujas

Brujas e un fel de omagiu adus femeilor din diaspora latină din Bronx, femeilor ca ea. Bruja înseamnă vrăjitoare în limba spaniolă și face referință la originile ei îndepărtate: ”I'm that Blackorican bruja/Straight out from the Yoruba/And my people come from Africa-diaspora Cuba”. Zice că bunică-sa era vrăjitoare, aduce în discuție o întreagă istorie de familie și e empowered de originile și valorile-i proprii, vorbește despre asumare - „Don’t you fuck with my energy”. Totuși, versurile preferate rămân ”Good witches, I fuck with / Bad bitches, we run shit” – și știu c-o să dansezi pe asta, orice-ar fi.

Tomboy

Pentru că e nevoie de little titties & fatt belly și pentru că n-au fost niciodată mai mișto ca acum, când sunt asumate și puse la loc de cinste. Ea oricum zice despre ea că-i tomboy, acum c-o și vezi, e cu atât mai frumoasă povestea. Anti standarde clasice de frumusețe, de comportament ”feminin” (vezi scena cu noodleșii, de exemplu) și pro expresie de sine, libertate pentru gagici și pro ruperea barierelor dintre sexe. La marele fix, zic eu.

Dragons

Dragons sună diferit de primele două piese pe care ți le-am sugerat, dar asta-i ca să-i vezi tu capacitatea de a se mula pe stiluri variate, de a fi în mai multe feluri, de a se juca cu vocea, cu expresia, cu imaginea. E un clip mai colorat, mai kitsch, dar mai cuminte, mai jucăuș, dar nu complet naiv. A, și ghici ce, e o piesă inspirată de relația lui Drogo cu Daenerys din Game of Thrones. Că de, e și ea om, până la urmă.

Pe Princess Nokia o poți vedea sâmbăta asta la Control, în cadrul festivalului Rokolectiv, împreună cu alți artiști la fel de tari. Pentru mai multe detalii, vezi aici.

Topic-uri

Princess Nokia Rokolectiv rap feminist tipe mișto
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde