Share
Tweet

Șoferii de pe taxi nu sunt cei mai de gașcă oameni, mai ales dacă nu știu sau nu intuiesc că vor primi un bacșiș de măcar cinci lei. Cel puțin așa sunt cei din Capitală. În provincie am dat de unul isteț și muncitor.

Printre cei mai antipatici oameni din București sunt cu siguranță și taximetriștii, dar dacă ai dat peste un șofer de taxi care între curse își face temele și are glume acceptabile, e adevărat tot cu femei, poți să te declari norocos. Este adevărat, taximetristul din poveste nu este din Capitală, ci dintr-un oraș de provincie.

Dar până să-l cunoaștem, astăzi o amică a povestit "întâlnirea" sa de aseară cu un taximetrist. A fost ceva de genul: "Sunt în taxi, mirosul este asemănător cu cel al unui ou putrezit. Taximetristul ascultă muzică populară, stația îi bârâie de zici că anunță acum atacul de pe frontul de la Mărășești. Taximetristii chiar nu trebuie să urmeze nici un fel de regulă a bunului simț???".

Nu este o experiență atipică, ci chiar una obișnuită pentru că taximetriștii din București sunt agresivi, nu iau clienți decât dacă negociezi bacșișul cu ei și e măcar cinci lei pentru un traseu scurt și mai ales se plâng pe tot drumul de banii puțini pe care îi câștigă.

Liceanul

Weekendul trecut, într-un oraș de provincie, l-am întâlnit pe Daniel, 37 de ani. Făcea taximetria de patru ani. Mașina sa era curată, era o Dacia. I-am bătut în geam și l-am întrebat dacă e liber și mă pot urca, obișnuință din București. A dat din cap că da. Am urcat și am spus adresa.

"Ați mai văzut șofer de taxi care să-și facă temele în mașină?!", întreabă mai mult în glumă, dar și puțin sfiit. Nu am mai întâlnit un șofer de taxi timid de un an, când un tânăr de 23 de ani povestea cum a ajuns să scoată bani din meseria asta și să-ți întrețină copilul și soția.

Daniel este în clasa a XI-a la seral și este fericit că într-un final i-a venit mintea la cap și s-a apucat de școală. Își dă seama că a greșit. "Asta este, tinerețea! Erau alte vremuri! Nu prea eram eu conștient de ce mi se întâmplă și nici nu am avut un sfătuitor, că așa este în viață", spune acesta în timp ce pornește mașina.

Mergi la seral pentru diplomă sau pentru ca să înveți

Spune că are teză peste o săptămână și de asta învață. Face exerciții, rezolvă probleme. "Eu cred că le-am înțeles, dar vreau să mai repet. Au o logică a lor și vreau să mai exersez funcțiile", spune tânărul. "Unii mai fac misto când le spun că sunt la seral, dar eu sunt mândru de ceea ce fac. Nu sunt mândru că tocmai la vârsta asta fac liceul, dar asta este", mai adaugă acesta într-o curbă.

Vrea să ia notă cât mai mare la teză. "La seral, majoritatea vin ca să ia diploma dacă au parte de un profesor îngăduitor. Dacă nu, nu o iau, dar mai nimeni nu învață. Eu vreau să iau diploma, dar vreau și să știu, altfel ce rost are o diplomă", stabilește înțelept șoferul de taxi.

Pregătit să dea restul

Spune că învață ca oricine altcineva pentru a avea un viitor mai bun. În timp ce trece pe lângă o brunetă care aștepta la semafor spune că și un viitor alături de brunetă era bun, dar gluma sa este decentă. Știe când să se oprească. Nu a fost o comandă foarte lungă pentru Daniel, așa că nu are de încasat foarte mulți lei. Când vede că primește mai mulți bani decât face cursa, însă nu mult mai mulți, bagă imediat mâna după mărunt să dea restul.

Mulțumește pentru banii care îi râmân și spune apoi că speră ca la întâlnirea viitoare să aibă diploma de Bacalaureat.

Cât și cum câștigă un taximetrist

Condițiile din taxi și comportamentul șoferilor este motivat prin veniturile mici și tarifele practicate în București, 1,39 lei pe kilometru. "Nu se mai câștigă ca pe vremuri, mai ales de când au intrat firmele din Ilfov și au stricat piața", spun majoritatea șoferilor de taxi din Capitală.

Un taximetrist ne-a explicat cam cum stă cu banii. "Plătesc stația la firmă, 150 de lei pe zi", spune acesta. Stația și, mai nou, aplicația îi aduce clienți. Ce face peste 150 de lei pe zi îi rămâne lui, asta desigur și după ce achită benzina. Pe zi are între 10 și 30 de clienți. "30 în zilele bune", adaugă el.

Topic-uri

taxi taximetristi
Arată comentariile

NOIZZ URBAN

Vezi și

Extinde