Ce să NU faci în caz de cutremur

Share
571
Tweet
Ce să nu faci în caz de cutremur (foto: shutterstock.com)

În caz de cutremur, multă lume crede că cel mai bine e să te adăpostești sub tocul ușii. Din contră, trebuie să-l eviți - voi explica imediat de ce. Când pământul începe să tremure, ar fi super să ții cont de următoarele chestii:

NU te panica

Poate nici măcar nu-i vorba despre un cutremur. Poate ronțăie cineva napolitane Alfers și de-aia se zguduie pământul. În cazul ăsta, n-ai de ce să-ți faci griji. Sau poate se plimbă Godzilla prin oraș în timp ce-l distruge. Eh, fie, atunci e rezonabil să te panichezi.

Imaginează-ți că nu mi-a fost lene să cenzurez primul cuvânt (foto: imgur.com)

But, seriously, când simți că se clatină podeaua, e important să-ți păstrezi calmul și să rămâi lucid. Asta ca să poți respecta celelalte reguli pe care le voi enumera.

NU te ascunde în „triunghiul vieții”

„Triunghiul vieții” e un mit urban lansat de Douglas Copp, un șarlatan care susține că cea mai sigură ascunzătoare în caz de cutremur este LÂNGĂ diverse obiecte, nu sub ele. Practic, sfatul lui este să nu te ascunzi sub masă, ci lângă ea. Să nu te rostogolești sub pat, ci lângă el. Asta pentru că obiectele respective (masa, patul etc.) ar ajunge să susțină o parte din tavanul prăbușit, formând un gol triunghiular în imediata lor vecinătate. Ca în desenul ăsta:

„Triunghiul vieții”, o minciună periculoasă (foto: twitter.com)

Teoria a fost demontată de specialiști ai unor instituții precum Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite sau Crucea Roșie Americană. Se pare că tehnica promovată de Copp e eficientă doar în cazul prăbușirilor de tip „clătită”, atunci când clădirile se dărâmă uniform de sus în jos, progresiv. Iar ăsta e cel mai rar întâlnit, cel mai improbabil tip de prăbușire în cazul structurilor din beton armat.

Cum se poate întoarce „triunghiul vieții” împotriva ta (foto: wikihow.com)

În rest, nu prea poți anticipa cum și unde vor cădea bucăți din clădire. De-aia, cea mai sigură variantă rămâne în continuare ascunsul sub masă (de preferat una solidă, nu LEGO-ul ăla de la IKEA).

NU te apropia de pereții exteriori ai clădirii

Dacă ești surprins de cutremur afară, în aer liber, good for you. Nu te apropia de nicio clădire, pentru că sunt șanse mari să ningă cu cioburi, ornamente arhitecturale și alte elemente ale fațadei.

Stai cât mai departe de clădiri, dar poate nu chiar în mijlocul străzii (foto: giphy.com)

Dacă ești într-o clădire când începe pământul să se zguduie, cel mai bine ar fi să rămâi înăuntru. Asta pentru că primele mișcări seismice pot fi urmate de replici ale cutremurului, iar multă lume se rănește tocmai intrând în/ieșind din clădire între etapele astea două, crezând că seismul s-a încheiat.

NU fugi pe scări

... decât dacă vrei să devii noul Bart Simpson (foto: giphy.com)

Scările sunt extrem de sensibile la cutremur și sunt una dintre primele structuri care se prăbușesc. Chiar și dacă nu se dărâmă complet, imaginează-ți cum e să cobori treptele în timp ce toată clădirea tremură. Ai șanse mari să te împiedici din cauza oscilațiilor seismice și să te rostogolești ca un bolovan. Just (don’t) do it!

NU te adăposti sub tocul ușii

Ăsta e cel mai răspândit mit din universul protecției pe timp de cutremur: faptul că nicăieri nu ești mai în siguranță decât sub tocul ușii. Regula asta e valabilă doar în cazul caselor din chirpici.

Adevărul doare (foto: memecenter.com)

Cum sigur nu locuiești într-una, tocul ușii este la fel de vulnerabil ca orice alt loc din casă. În cazul unui cutremur serios, tocul va fi strivit de greutatea peretelui și... chiar e nevoie să continui?

Dacă te prinde cutremurul într-un spațiu public (într-un restaurant, să zicem), e clar că tocul ușii nu-i un adăpost bun. O să fii bruscat cât ai zice pește de mulțimea panicată. În cel mai fericit caz, dacă restaurantul e gol, tot o să te plesnească ușa.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile