Cel mai bătrân copac din România are 900 de ani și este numit Bătrânul Carpaților

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
240
Tweet
Captura YouTube
Captura YouTube

Probabil nu te-ai aștepta ca în România să existe unul dintre cei mai bătrâni copaci din sud-vestul Europei. Ei bine, există. Se află la marginea satului Mercheaşa (sat aflat la 11 kilometri de orașul Rupea), din județul Brașov, are 900 de ani, ceea ce înseamnă că a fost martor la întemeierea Transilvaniei, iar dimensiunile sale sunt impresionante.

Pe lângă faptul că este extrem de bătrân, stejarul este și unul dintre cei mai mari din Europa. Unui stejar normal îi trebuie 120 de ani pentru a ajunge la un diametru de 70 de cm, „Bătrânul din Carpați” are diametrul de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri. Că să-ți dai seama de ce înseamnă asta mai exact, află că un bloc de 9 etaje are în jur de 25 de metri înălțime, iar pentru a îmbrățișa un copac cu diametrul de 9 metri e nevoie de 8 oameni.

În anul 2009, o asociaţie din Perşani l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din România, iar reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit, în încercarea de a-l proteja pe cât posibil de animalele și dăunători.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile