De la ce grad poți să te căsătorești cu o rudă

Ioana Motoc

HOT on Web
Share
33
Tweet
Foto: Adam și Eva/clipartfest.com

Nu știu alții cum sunt, dar o prietenă de-ale mele și-a descoperit de curând un văr de-al treilea care i-a cam pus capac. Și amorezată până peste cap, fără certitudinea că sentimentele i-ar putea fi vreodată împărtășite, dar plină de speranță, tipa a încercat să afle dacă între ea și ruda ei ar fi vreodată posibilă oficializarea unei relații.

Articolul acesta este pentru persoanele aflate într-o situație similară.

Dacă ne raportăm la Biblie, în capitolul 18 al cărţii Levitic sunt trecute în listă toate rudele de sânge între care este interzisă căsătoria: “Niciunul din voi să nu se apropie de ruda lui de sânge, ca să-i descopere goliciunea. Eu sunt Domnul. Să nu descoperi goliciunea tatălui tău, nici goliciunea mamei tale. Îţi este mamă: să nu-i descoperi goliciunea. Să nu descoperi goliciunea nevestei tatălui tău. Este goliciunea tatălui tău. Să nu descoperi goliciunea surorii tale, fata tatălui tău sau fata mamei tale, născută în casă sau afară din casă. Să nu descoperi goliciunea fetei fiului tău sau a fetei fetei tale. Căci este goliciunea ta. Să nu descoperi goliciunea fetei nevestei tatălui tău, născută din tatăl tău. Îţi este soră. Să nu descoperi goliciunea surorii tatălui tău. Este rudă de aproape cu tatăl tău. Să nu descoperi goliciunea surorii mamei tale. Este rudă de aproape cu mama ta. Să nu descoperi goliciunea fratelui tatălui tău. Să nu te apropii de nevasta lui. Îţi este mătuşă. Să nu descoperi goliciunea nurorii tale. Este nevasta fiului tău: să nu-i descoperi goliciunea. Să nu descoperi goliciunea nevestei fratelui tău. Este goliciunea fratelui tău. Să nu descoperi goliciunea unei femei şi a fetei ei. Să nu iei pe fata fiului ei, nici pe fata fetei ei, ca să le descoperi goliciunea. Îţi sunt rude de aproape: este o nelegiuire. Să nu iei pe sora nevestei tale, ca să-i faci în necaz, descoperindu-i goliciunea alături de nevasta ta, cât timp ea este încă în viaţă...”.

În această listă a rudelor de sânge între care sunt interzise căsătoriile nu îi găsim, însă, pe verişori. Mai mult decât atât, Biblia relatează despre căsătoria verişorilor Otniel şi Acsa, verișori primari.

Sunt voci ale Bisericii care spun că, de fapt, doar rudele de la gradul VII inclusiv se pot căsători, căsătoria între verii de gradul al II-lea fiind exclusă, dar nu și cea între verii de gradul al III-lea.

Pe un raționament similar se bazează și posibila căsătorie între rudele prin încuscrire (de la gradul al V-lea inclusiv pentru membri a două familii încuscrite și gradul al III-lea inclusiv pentru membri a trei familii încuscrite), între cei înrudiți spirituali (de la gradul al III-lea inclusiv), dar și cei prin adopție (tot de la gradul al III-lea inclusiv).

În Codul Familiei, este menționat faptul că o căsătorie între verișori primari (de gradul I), este acceptată doar prin “decizie motivată”, whatever that means, pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.

Dar lăsând la o parte excepțiile, o să vă explic un pic cum stă treaba cu gradele de rudenie și care sunt cazurile în care este safe să te măriți cu o rudă dacă într-adevăr te-a lovit dragostea.

Astfel, în linie dreaptă:

a) părintele şi copilul sunt rude de gradul I;

b) bunicul şi nepotul, de gradul II ş.a.m.d.

În linie colaterală:

a) fraţii şi surorile sunt rude de gradul II;

b) unchiul/mătuşa şi nepotul/nepoata sunt rude de gradul III;

c) verii primari, de gradul IV;

d) verii de-ai doilea, de gradul VI ş.a.m.d.

Este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

În cazul adopţiei, dispoziţiile sunt aplicabile atât între cei care au devenit rude prin adopţie, cât şi între cei a căror rudenie firească a încetat prin efectul adopţiei. (Art. 274)

De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru că dincolo de aspectele religioase, sociale și legale, căsătoria între rude este contraindicată din motive medicale.

Partenerii unui cuplu consangvinizat au predecesori comuni, împărtășind în proporție foarte mare materialul genetic. Frații au în comun 50% din gene, verii de gradul I – 12,5%, iar verii de gradul al II-lea, 3,125 din gene.

Probabilitatea ca un potențial făt să se nască cu tot felul de probleme medicale crește pe măsură ce gradul de rudenie scade. Pe lângă riscul de naștere a unui copil homozigot pentru o boală recesivă (moștenirea ambelor gene bolnave), există și un risc crescut pentru defecte congenitale și mortalitate.

Concluzia pe care aș trage-o e că nu ar trebui să ne opunem iubirii, dar ideal ar fi să ne îndrăgostim de rude de la gradul al VI-lea în sus. Așa că dacă poți face față bârfei și scepticismul celor din jur, ai verde la verișori de gradul al III-lea.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile