Înjuratul reduce din durere, așa că nu te opri din vorbit urât

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Înjurături

Societatea și poate regulile morale și de etichetă au susținut multă vreme că nu este ok să înjuri ca răspuns la o anumită durere.

Mulți psihologi au zis chiar că înjuratul te poate face să te simți și mai prost, din cauza că vei începe să catastrofezi.

Când se întâmplă asta, ajungi la concluzia că lucrul rău care ți se întâmplă este cel mai rău lucru din lume. Catastrofezi atunci când spui: "Este teribil ce se întâmplă! Pur și simplu nu mai pot".

În acest context, s-a crezut că înjuratul te va face să te simți și mai lipsit de ajutor.

Psihologul Richard Stephens și autorul cărții Black Sheep: The Hidden Benefits of Being Bad a venit cu o nouă teorie și anume că înjuratul este un răspuns aproape spontan atunci când ne confruntăm cu o durere, drept urmare, nu poate să te facă să te simți și mai rău, nu?

Foto ilustrativ

Richard a convins 67 de studenți de la Keele University din Staffordshire, Anglia, să-și bage mâinile în apă înghețată pentru cât de mult pot duce durerea. I-a rugat să facă treaba asta de două ori, atunci când înjură și atunci când nu înjură.

Stephen a avut o idee foarte clară în spatele experimentului - dacă înjuratul este atât de rău, atunci voluntarii ar fi renunțat mult mai repede când trebuiau să vorbească urât, decât atunci când foloseau cuvinte neutre.

Rezultatele au fost vizibile - studenții au ținut mâinile în apa înghețată cu 50% mai mult atunci când au înjurat, decât atunci când au spus cuvinte neutre.

Mai mult, când au înjurat, ritmul inimii le-a crescut, iar percepția asupra durerii le-a scăzut. Simplu fie spus, au simțit mai puțină durere atunci când au înjurat.

E un experiment foarte ușor de dovedit pe care-l poți face și acasă, cu prietenii - ai nevoie de un bol cu apă și multă gheață. Ce zici, încerci?

Dacă te-ai întrebat de ce nu a mai fost făcut până acum, Stephens spune: "Durerea a fost considerată un fenomen biologic, dar, de fapt, durerea ține foarte mult de factorul psihologic.

O rană va durea mai mult sau mai puțin în funcție de circumstanțe".

Circumstanțele, personalitatea ta, mood-ul pe care-l ai, cât și experiențele anterioare cu durerea îți pot afecta durerea fizică, așă că nu poate fi vorba doar despre factorii biologici.

Înjurături

În ceea ce privește înjuratul, psihologul a vrut să vadă dacă funcționează pentru toată lumea, deoarece el (și ceilalți psihologi) clasifică oamenii în două categorii - cei care-și exprimă nervii prin înjurături și cei care se abțin.

El a mai făcut un test în care i-a rugat pe oameni să spună cât de probabil este ca ei să înjure într-o situație de nervi, iar rezultatele l-au surprins: înjuratul funcționează pentru ambele tipuri de oameni.

În ceea ce privește cuvintele urâte folosite, rezultatele au ieșit evidente - cu cât vorbești mai urât, cu atât reduci mai mult din durere. Pam pam.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile