Lacul blestemat din România care a înghițit două cimitire și a distrus sute de vieți

Share
219
Tweet
Lacul Cinciș, Hunedoara Foto: Facebook

A fost creat cu cele mai bune intenții, dar și cu mari sacrificii.

Vorbim despre Cinciș, un lac de acumulare din județul Hunedoara, despre care mulți cred că ar fi blestemat. Povestea începe prin anii ’60, când Partidul a hotărât ca cinci sate de pe Valea Cernei să fie complet demolate. Locul evacuat a fost umplut cu 30 milioane metri cubi de apă și transformat în Lacul Cinciș, menit să fie principala sursă de apă a combinatului siderurgic din zonă.

Lacul și barajul Cinciș Foto: Facebook

În jur de 150 de familii au fost forțate să-și părăsească definitiv locuințele și să-și clădească o viață nouă altundeva. Toate casele, două biserici și două cimitire au fost inundate și pur și simplu rase de pe fața Pământului. E ca și cum satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni nu ar fi existat vreodată.

Foto: commons.wikimedia.org

Gata, terenul a fost perfect pregătit pentru mituri supranaturale. Lumea a început să spună că lacul e bântuit de sufletele celor din mormintele înghițite de apă, că animalele dimprejur refuză să bea din Cinciș, că tot felul de monștri subacvatici își fac veacul pe fundul lacului.

Foto: Facebook

Există și o legendă despre un scafandru care a ajuns până în adâncurile lui, iar ceea ce a văzut acolo l-a șocat într-așa hal încât nu a mai scos vreodată un cuvânt. Cică și-a petrecut restul vieții într-un spital de nebuni. Bineînțeles că mitul e la fel de plauzibil ca un basm Disney.

Ruinele Bisericii Romano-Catolice de pe malul lacului Cinciș Foto: Youtube

Oricât de savuroasă ar fi povestea mormintelor de sub lac pentru pasionații de paranormal, un localnic pe nume Andrei Antonie spuneoamenii și-au dezgropat morții înainte ca zona să fie inundată. Trupurile neînsuflețite ar fi fost mutate într-un alt cimitir din apropiere, deci basmul spiritelor „înecate” pică.

Foto: Facebook/Acăprăriţei Elena Andreea

Cât despre faptul că animalele se feresc de lac, îngrozite de entitățile malefice care-i bântuie adâncurile, pur și simplu o să las aici poza asta:

Foto: Facebook

Deși Lacul Cinciș are într-adevăr o poveste nefericită, nu se pune problema de fenomene stranii. Poveștile astea de groază sunt doar un mod prin care își descarcă sufletul localnicii afectați de construirea lui și o momeală bună pentru turiștii în căutare de fiori. După ce am citit legendele astea, parcă-mi vine și mie să dau o fugă până-n Hunedoara.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile