Dacă încălzirea globală continuă, până în 2100 toți ghețarii de pe Pământ se vor topi

Share
24
Tweet
ghetari Foto: Instagram.com/fantomaster

Încălzirea globală, o moarte lentă, dar sigură.

Dacă în trecut oamenii de știință se gândeau doar la ce schimbări majore vor avea loc în urma încălzirii globale, acum întregul scenariu prinde contur.

Concentrația medie a dioxidului de carbon în atmosfera terestră înaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. În prezent a ajuns la 380 ppm, ceea ce înseamnă o creștere de 100 ppm.

Cercetările arată că nivelului mărilor și oceanelor a crescut considerabil în ultimii 13 ani, iar în același timp, suprafața de gheață și de zăpadă care acoperă cele două emisfere ale Terrei s-au restrâns vizibil.

Schimbarea climatică ar putea duce la dispariția a trei sferturi din ghețarii Alpilor până în anul 2100, dar și a unei părți din Antarctica până în anul 3000. Astfel cercetătorii susțin că nivelul mărilor va crește cu 4 m.

Se estimează că ghețarii de pe munte vor pierde 15-27 % din volumul lor până în 2100. Noua Zeelandă ar putea pierde 72 %, iar Alpii între 60 si 90 %.

Gheaţa nu a mai lipsit de pe planeta noastră din Eocen. Dar dacă încălzirea globală ar provoca topirea calotei glaciare şi revărsarea acesteia în apele oceanelor, întreaga geografie a planetei ar suferi modificări serioase.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile