Pițipoanca: O definiţie

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
21
Tweet
Pink Glitter

Ne-am consultat cu Google, Dex-ul și Bucureșteanul de rând ca să înțelegem ce înseamnă cuvântul ‘pițipoancă.’

Au trecut ceva ani de când pitzipoanca.org era unul dintre cele mai vizitate site-uri din România. Pozele cu colanții leopard, ciocatele roz și soba pe fundal rămân o amintire dragă circa 2009. Pentru noi, liceeni și studenți pe vremea aia, pițipoancele au o însemnătate mai mare decât pentru orice altă generație (am început și eu ca mamaie, pe vremea mea…) În fine, ideea e că noi am asistat și contribuit direct la nașterea pițipoancei moderne.

Pe pitzipoanca.org, acel detaliat și inovator studiu antropologic, am uploadat poze, am râs, am comentat și am arătat mai departe. Pițipoancele reprezentau, într-un fel, o parte vitală a discuțiilor noastre. Până și Google ne spune că ‘pițipoanca’ (și formele pe care le mai ia în vernacular: pitzipoanca, pitzi etc) au fost căutate cel mai des în urma cu 8-9 ani.

Interesul pentru acest subiect a scăzut în ultima vreme, însa un lucru a rămas, chiar și după atâta timp, neadresat. Ce înseamnă domne, până la urmă, cuvântul pițipoancă? Nebuloasa ce învăluie sensul acestui cuvânt n-a fost niciodată spulberată de lingviștii specialiști în pițiponceală, aka adminii de pe pitzipoanca.org, așa că am hotărât să mergem acolo unde merge tot românu’ când nu înțelege ceva: nu, nu pe Facebook, ci pe dex.ro.

Conform dex.ro, definiţia pițipoancei este după cum urmeaza:

pițipoancă, pițipoance s. f. tânără ușuratică.

Interesant…Altă întrebare: în ce moment încetăm din a fi tineri și ce doamne iartă-mă înseamnă “ușuratică”? Ne întoarcem din nou la DEX:

UȘURÁTIC, -Ă, ușuratici, -ce, adj. (Despre oameni și manifestările lor) Lipsit de seriozitate (mai ales din punct de vedere moral); nesocotit; flușturatic, frivol. – Ușor2 + suf. -atic.

Definiția cuvântului ușuratic ne trimite spre morală, care aparent este:

MORÁL, -Ă, morali, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. Care aparține moralei, conduitei admise și practicate într-o societate, care se referă la morală; etic; care este conform cu morala; cinstit, bun; moralicesc.

Aha, am ajuns la societate! Acum e momentul să renunțăm la DEX (care până acum a fost oricum complet inutil) și să apelam la părerea sinceră și obiectivă a Bucureștenilor de rând, că poate reușesc ei să ne răspundă la întrebări. Te poți vindeca de “pițiponceală”? Și chiar e importantă vârsta pentru o pițipoancă, așa cum sugerează dex.ro?

Uite ce am aflat când am rugat generația pitzipoanca.org (să fim sinceri, ei sunt experții în domeniu) să ne dezvăluie conotațiile noțiunii de pițipoancă:

IOANA, Studentă & Graphic designer, 21 de ani

Noizz: Definește te rog cuvântul “pițipoancă”.

Ioana: Îmbrăcată ca de la piața Obor, cu aere de divă, ruj roz sclipicios și trening cu tocuri. Asta cred eu ca înseamnă.

Noizz: Cum poti înceta din a fi pițipoancă?

Ioana: Îți schimbi prietenii. Și îți iei un stylist.

Pentru Ioana, o studentă pasionată de fashion, pițiponceala este pur estetică: Un stylist bun și distanță față de Obor și de rozul sclipicios te-ar putea vindeca de aceasta afecțiune, zisă și prost gust.

IRINA, Tânară speranță, 24 de ani

Noizz: Definește te rog cuvântul “pițipoancă”

Irina: O persoană care este atât de superficială încât îi iese prin piele, în special prin buze și sâni, căci acestea sunt proeminente.

Noizz: Cum poți înceta din a fi pițipoancă?

Irina: Poate este un stil de viaţă. Nu mă regăsesc în această categorie, deci nu știu cum poți să renunți la a nu mai fi pițipoancă. Poate să fii mai puţin superficială cu tine și cu ceilalți.

Noizz: Există o vârstă la care nu mai poți fi considerată pițipoancă?

Irina: Din păcate, nu cred. Once a pitzipoancă (almost) always a pitizipoancă.

Noizz: Dacă faci copii, este influenţat cumva statutul tău de pițipoancă?

Irina: Nu. Ești pitzipoancă updatată. Aia care pune multe poze cu copii, ca să o laude lumea cât de bine arată după o naștere, dar timpul îl dedică în continuare saloanelor.

Pentru Irina, oricât ai încerca, nu poți scăpa de pițiponcism. Într-un fel e o boala superficială, ca herpesul. Tot de la ea am învățat noțiunea de ‘pițipoancă updatată,’ pe care am auzit-o și de la Alex sub forma de ‘pitipoancă trecută.’

ALEX, Specialist in comunicare, 23 de ani

Alex: Pițipoanca e o fată tânără, care nu și-a găsit un scop în viață, iar studiile nu sunt de nasul ei, așa ca și-a luat inima în dinți, s-a tunat și a plecat la vânătoare de bărbați cu bani și mașini scumpe.

Noizz: Cum poți înceta din a fi pițipoancă?

Alex: Încerci să realizezi că există și alte modalități prin care să te simți femeie, nu să te pupe-n pizdă niște burtoși.

Noizz: Ce alte modalități? Și ai zis fată tânără, la ce vârstă nu mai ești tânără?

Alex: Eu zic că după 30 de ani deja tre’ să nu ți-o mai arzi pițiponcește, că oricum ți-a căzut toată fața de la operații.

Noizz: Și dacă continui să o arzi așa, ce ești?

Alex: Ești penibilă dacă continui să o arzi așa, dar de obicei ele au un noroc d-ăla chior și până la 30 se mărită și devin neveste întreținute.

Noizz: Și dacă ești nevastă întreținută, nu mai ești pițipoancă?

Alex: Cred că pentru astea ar trebui să existe un alt cuvânt, pițipoancă deja nu mi se mai pare potrivit.

Noizz: Cum le-ai numi?

Alex: Pfff e destul de greu, ar trebui incluse în categoria de milf-uri, dar multe nu au copii, totuși sunt prea tinere pentru milf-uri.. Generic vorbind, ar fi vorba de pițipoance trecute.

Cu Claudiu am vorbit de bani și feminism, iar Gabriel ne-a dezvaluit că pițipoancele nu sunt proaste, deși par.

CLAUDIU, Coproratist, 26 de ani

Pițipoance-s fomeile ălea care-și pun de toate-n corp - botox, silicoane, etc., iar primele-ntrebări pe care ți le pun când vorbești cu ele vor fi legate de câți bani ai. Bine, nu e neapărat să-și pună silicoane, pot pur și simplu să-ți pună-ntrebări legate de venituri - a, și curvele naibii nu-și plătesc niciodată nimic și așteaptă să le plătești tu, după care îți țin lecții deschise despre feminism.

GABRIEL, Programator la bancă, 26 de ani

Persoană superficială ce umblă în compania oamenilor cu bani și încearcă să se folosească de resursele acestora, oferind uneori în schimb plăcere. Stil vestimentar: glamour, toace, machiaj excesiv, remodelate corporal (în mare parte). Multe din ele nu sunt proaste, dar iau atitudinea unei persoane prostănace.

Claudiu și Gabriel ating puncte sensibile, și anume inteligența și feminismul (sau lipsa acestuia la “pițipoance.” Ce amândoi dezvăluie, direct sau indirect, este că fetele nu sunt lipsite de informație, naive sau ușor de controlat, cum sugereaza dex.ro. Fetele știu ce si cum vor.

MIHAI, ITist, 25 de ani

Mihai: O fătucă sau femeie, de inteligență îndoielnică, care se îmbracă, machiază, coafează ca să iasă în evidență, câteodată kitch-os, a cărei singură aspirație în viață este devină femeia unui bărbat influent.

Noizz: Cum te oprești din a fi pițipoancă?

Mihai: Cum te oprești? Asta e întrebare de pus unui psiholog cu experiență, nu mie. Faci cum face Bendeac, le fuți apoi faci mișto de ele că-s proaste, până pun mâna pe o carte și apoi poate se eliberează singure.

Noizz: Daca faci copii ți se schimbă statutul de pițipoancă?

Mihai: Păi depinde dacă ești mai gătită decât fie-ta și îi iei mereu fața și dacă chiar ești o mamă calumea cu ea sau faceți competiție pentru banii și afecțiunea lu tac-su.

Mihai se leagă de daddy issues, lots and lots of daddy issues, un aspect foarte putin discutat când vine vorba de subiectul ‘pițipoance.’

LAURA, Bancheră si Doctorand în pițiopoance, 23 de ani

Laura: O domnișoară, de obicei exagerat de operată, cu extensii urâte ce își dorește să epateze, dar din lipsa calităților mentale, ea o face prin culori puternice, ex: ruj roz aprins; mult sclipici, haine puține spre deloc. Ea are NEVOIE să epateze, pentru a fi observată de masculii alpha, vezi cocălari.

Noizz: Cum poți înceta din a fi pițipoancă?

Laura: Să nu mai fi pițipoancă, Începi ușor, baby steps. Când ești pe toaletă, în loc să combini pe Tinder, citești ceva de pe un șampon…Ușor, ușor. Poate și un ziar; reviste nu, ca le atrag atenția pozele și sunt ca niște copii d-ăia mici, nu se pot concentra pe cuvinte dacă văd vre-un Codin Maticiuc în CanCan.

Noizz: Există o vârstă la care nu mai ești considerată pițipoancă?

Laura: Nu. See Donatella, este the shit, Dumnezeul pițipoancelor. Toate vor să fie ca ea.

Noizz: Dacă faci copii, este influențat cumva statutul tău de pițipoancă?

Laura: Nu prea ajungi să faci. Dar în general nu, îi pițiponcești și pe ei. Uite:

Sânziana Buruiană și copilul

Laura: Pot să îmi dau doctoratul în pițipoance.

Complet adevărat, Laura, ți-ai greșit cariera când te-ai angajat la bancă.

GEORGE, Graphic designer, 28 de ani

Noizz: Ce este o pițipoancă?

George: The human equivalent of cucumber water. I see it as a superficial impression, reserved for first impressions or a lasting judgement reserved for people you barely ever interact with. I don't believe that people *can* be as shallow as that. And surely getting to know someone will reveal enough dark places (insecurities, mostly?) to flesh out the person into something else.

George: Într-un fel, pițipoanca este idealul feminin. Prințesa care se învinețește de la un bob de mazăre sub cinșpe saltele, y'know? And, well, that vanishes as soon as you get close to it, to reveal, y'know, a human.

George considera pițipoanca idealul feminin deoarece, ne spune el, termenul de pițipoancă sugerează o ființa atât de superficială încât nu poate fi cu adevărat umană.

Sebastian ne-a relatat o scurta etimologie a cuvântului și ne-a povestit despre cum termenul, deși fără însemnătate pentru el, este legat de statut social și educație.

SEBASTIAN, Copywriter, 29 de ani

Sebastian: Ok, well, s-a modificat mult sensul cuvântului. Prin anii ‘70 insemna doar o fată ușor superficială, dar era așa borderline cu fetișcană. Ca exemplu, știu prima oară când am auzit cuvântul ăsta a fost de la mama și ne uitam la BD în acțiune cred. Asta era scena:

Sebastian: Dar acum pițipoanca e o tipă superficială și materialistă, care este uneori stridentă în modul în care arată și poate caută în principal să fie apreciată pentru cum arată și să tragă ponoase din asta.

Sebastian: Dar și femeile foarte aranjate care vin dintr-un background working class sunt percepute uneori ca pițipoance, capătă o dimensiune sexistă. Se asociează esteticul cu background-ul social. Elitismul românesc practic de "intelectual" este foarte clasist. Rujul foarte roz, unghii false etc. = pițpoancă, dar și background fără educație. Asta e percepția și aici văd asocierea. Adică pentru mine cuvântul ăsta nu înseamnă nimic, dar are legătură cu percepția de a fi superificială prin anumite semnalmente estetice.

Ce am aflat până la urmă?

Cert este că fiecare dintre noi avem o definiție proprie și că de multe ori, ele se află în contradictoriu. Despre vârstă, părerile sunt împărțite, nimeni nu știe exact când și cum poți înceta din a fi pițipoancă. În concluzie, nebuloasa din jurul termenului rămâne, pentru că el nu înseamna de fapt nimic, este un termen cu conotații negative pe care îl folosim ca să rănim si să catalogam oameni, de multe ori fără să-i cunoaștem. At the end of the day, dacă putem spune ca am învățat ceva, am învățat că termenul ‘pițipoancă’ este mult mai superficial decât persoanele pe care le “definește.”

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile