Iris Apfel, 96 de ani - cea mai controversată și cool fashionistă din lume și povestea ei

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
623
Tweet
Iris Apfel

Nu cred că n-ai auzit până acum de Iris Apfel, dar dacă într-adevăr nu știi despre ea, atunci, crede-mă, trebuie să afli - la 96 de ani, Iris este poate cea mai cool fashionistă din lume, spirit liber și nebun, pasionată de bijuterii și soție iubită și iubitoare.

Iris este un exemplu prin modul în care trăiește și atitudinea ei față de viață, așa că vreau să-ți povestesc puțin despre destinul ei și de ce merită să-l cunoști și tu.

Așa cum se descrie chiar ea, Iris este o "geriatric starlet", o doamnă pasionată de fashion, design și combinațiile dintre cheap și chic.

Iris Apfel

Firea ei creativă a purtat-o de la meseria de designer de textile la cel de interior pentru Casa Albă, cât și spre producerea propriei linii de haine și bijuterii.

Apfel a devenit recunoscută internațional în 2005, atunci când Metropolitan Museum of Art din New York i-a dedicat un show în cadrul Costume Institute, unde i-a fost prezentată colecția de haine și bijuterii.

Iris Apfel

Pe lângă lifestyle-ul impresionant și absolut fascinant, Iris se mândrește și cu o poveste de iubire longevivă - căsătoria pe care a avut-o cu Carl.

Au fost împreună 70 de ani, timp în care și-au creat propria companie de textile, au participat la un documentar împreună și au menținut o iubire care pare că a devenit mai intensă odată cu trecerea anilor.

Iris Apfel - Carl

Cum au decurs lucrurile:

Iris Barre s-a născut în Astoria, Queens, la New York, pe data de 29 august, 1921. A fost crescută la o fermă, atât de părinți, cât și de bunici, și a fost singurul copil al familiei. Încă de mică, Iris a avut stil.

"At that time you could ride the whole subway system for a nickel, so each week I would take a different section of New York—Chinatown, Yorkville, Harlem, Greenwich Village. And I really fell in love with the Village", a povestit ea celor de la The Guardian.

Apfel are o colecție impresionantă de bijuterii unicat, din toată lumea, iar prima piesă cumpărată a fost chiar din Greenwich Village.

Iris Apfel

"I was about maybe 11, 12 years old. There was a little shop in a basement of one of those old-fashioned kind of tenement houses that had the fire escapes outside, and I’ll never forget that place because I thought it was Aladdin’s cave. There was this little man.

His name was Mr. Darris, and he was threadbare but elegant. He always wore spats and a monocle...and I always tell everybody he treated me like a mini duchess.

Iris Apfel

I came in and he’d never seen a kid be so interested in all this junk before. I fixed on a brooch. I just thought it was the cat’s pajamas.

And I really lusted after that piece. We haggled a little bit over the piece. I thought it had been gone, but fortunately for me it was still there. Anyway, I bought it for the magnificent sum of 65 cents. He gave it to me. I was so thrilled, my God".

Iris Apfel

Iris a terminat istoria artei în cadrul Universității din New York, dar și școala de artă din cadrul Universității din Wisconsin. Mai târziu, s-a folosit de această experiență, cât și de ideile sale îndrăznețe de design, atunci când a fost editor la Women’s Wear Daily.

Iubirea a venit devreme, iar Iris l-a cunoscut pe Carl Apfel în cadrul unui resort din Lake George, NY. "Our first date was Columbus Day. Thanksgiving, Carl proposed. Christmas I got blinged. Washington’s birthday, we were married".

Iris Apfel

A fost dragoste la prima vedere, iar ceea ce i-a legat a fost simțul umorului, mai ales cel al lui Iris. "There was something about her that just got into me. It’s always there", a spus Carl, într-un interviu pentru The Guardian.

Iris, care stătea lângă el, i-a răspuns: "Awe, my little pussycat … And I figured he was cool and he was was cuddly, and he cooked Chinese, so I couldn’t do any better".

Iris Apfel - Carl

Nunta a fost pe 22 februarie, 1948. "I never wanted a wedding; I wanted to elope. I said I’d rather have the money, but the parents and the grandparents wanted the wedding … It was a fairly small wedding—I think 125 people—but very posh".

Iris a purtat o rochie roz din dantelă, pe care și-a dorit s-o poarte și după nuntă, ceea ce a și făcut. 67 de ani au trecut și încă o mai are, la fel și pantofii de la nuntă. "Sunt back în style acum. Dacă aștepți o vreme, totul revine la modă până la urmă".

La doi ani după căsătorie, ea și Carl au fondat Old World Weavers, unde s-au specializat pe restaurarea mobilei vechi. Așa au ajuns să lucreze la Casa Albă, sub mai mulți președinți: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan și Clinton.

Călătoriile cuplului s-au extins în lumea largă, de unde Iris mereu cumpăra atât obiecte haute couture, cât și mărunțișuri, pe care le îmbina cu atâta grație, încât rezultatele au fost memorabile.

Cei doi au hotărât să nu aibă copii, deoarece călătoreau foarte mult, dar și pentru că Iris nu a vrut să renunțe la stilul de viață neconvențional: "I don’t believe in a child having a nanny, so it wasn’t what we were going to do, but also having children is like protocol. You’re expected to. And I don’t like to be pigeonholed".

Iris Apfel

Carl avea 100 de ani atunci când a fost de acord să apară un documentar despre ei.

"I want to do more things in this life with my child bride, and if the Lord let’s me do it, I’ll sure enjoy it", a spus el atunci. A murit în acel an, cu o zi înainte de a împlini 101 ani, pe 1 august, 2015.

Iris continuă să-și ducă mai departe viața, cu aceeași îndrăzneală pe care a avut-o de când era doar un copil: "I always like to do things as if I’m playing jazz; try this, try that. With me, it’s not intellectual. It’s all gut … It’s totally, totally the involvement and the process.

Iris Apfel

It’s the process I like much better even than wearing it … People interview me and they keep asking if I have any rules. And I say, I don’t have any rules because I would only be breaking them, so it’s a waste of time".

Iris Apfel

Te invit să-i vezi documentarul și să-i împrumuți puțin din energia debordantă pe care o are! Enjoy!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile