Am stat de vorbă cu Dub FX înainte să vină la Untold 2018

Share
28
Tweet

Când spui Dub FX, spui simbolul muzicii independente. Pe numele său real Benjamin Stanford, Dub Fx, este unul dintre cei mai cunoscuți si îndrăgiți artiști stradali.

În 2006, a pornit pe drumul succesului la volanul unei camionete, cu planuri mari și o geantă de vise. A reușit să ajungă la inimile oamenilor folosindu-se doar de voce și de o pedală de loop.

Însă popularitatea lui Dub FX a explodat în 2008, atunci când oamenii l-au filmat pe o stradă din Bristol în timp ce interpreta piesa "Love Someone".

Acum este prezent la cele mai importante festivaluri din lume, unde ține în picioare sute de mii de oameni cu show-urile lui pline de energie.

Și pentru că e cool și ne super place de el, l-am luat și noi la întrebări pe cel mai faimos muzician de stradă din lume, Dub FX:

Dub FX

Spune-mi ceva despre experiența ta UNTOLD

Părerea mea este că a fost un festival reușit. Din păcate nu am putut să stau foarte mult, mi-am ținut show-ul și apoi am fost nevoit să plec.

Zi-mi de tine... ce faci, pe unde ai copilărit și cum a fost drumul succesului?

Este o întrebare mult prea lungă pentru a răspunde, dar există un documentar foarte bun pe YouTube, numit "Dub Fx", care spune tot ce trebuie să știți.

Cum te descurci cu succesul?

Mă bucur de el. Succesul este măsurat în moduri diferite de mulți oameni diferiți. Visul meu era să călătoresc în toată lumea și să fac muzică. Am reușit mult mai mult decât mi-am plănuit. Totul este o binecuvântare, dar dacă vă întrebați dacă a fost o taxă pe ego-ul meu, atunci răspunsul este nu.

Nu cred că sunt mai bun decât oricine altcineva doar pentru că am sute de mii de fani. Se întâmplă ca atunci când faci artă și te conectezi cu oamenii, să te pui pe un piedestal, dar nu înseamnă nimic la sfârșitul zilei. Pot să merg pe stradă și la festivaluri, iar oamenii să-și dorească să facă fotografii cu mine, dar nu este nebunie sau altceva.

Te-ai simțit vreodată copleșit de ceea ce ți se întâmplă? Ai simțit că pierzi controlul?

Nu, am control total asupra carierei și artei. Întotdeauna am avut control. A fost un moment în care începusem să mă simt foarte obosit din cauza turneelor. Dar am învățat cum să-mi salvez energia și să o valorific.

Am trecut printr-o schimbare imensă când am început să-mi văd show-urile mai mult ca pe un ritual și totul s-a schimbat. Acum am mai multe scopuri când sunt pe scenă. Și niciodată nu mă mai simt atât de obosit, cum am făcut-o odată.

show Foto: Noizz.ro

Cum ți-ai dat seama că muzica este drumul tău?

Muzica poate fi făcută de oricine, dacă crezi cu adevărat în ea și muncești foarte mult pentru asta. Știam că nu voi semna niciodată cu o casă de discuri, așa că am ieșit pe stradă 4 zile pe săptămână în întreaga Europă și mi-am făcut arta.

Oamenii mi-au cumpărat cd-ul și m-au filmat cu telefoanele lor. A devenit viral și am vândut peste 100.000 de CD-uri. Acum sunt rezervat pentru a cânta la festivalurile din întreaga lume. Dar nu am așteptat niciodată să se întâmple ceva cu mine, am făcut să se întâmple.

Există cineva care ți-a influențat stilul?

Sunt atât de mulți oameni și lucruri care mi-au influențat stilul, întreaga mea viață a fost plină de momente de inspirație, unul după altul.

Pentru cineva fără imaginație, poate că viața mea a fost destul de plictisitoare, dar am fost întotdeauna foarte optimist și am văzut frumusețea din jurul meu.

Dub Fx

Ce înseamnă pentru tine artă urbană și ce te determină să o practici?

Arta urbană este un termen foarte subiectiv, dar cred că vine din cultura hip-hop. Cred că "urban", ca gen, este puțin datat acum. Există atât de multe sub-genuri și genuri mixte, încât muzica este o oală sub presiune.

Când am crescut, trebuia să alegi genul în care te-ai înscris, Grunge (orice cu chitare distorsionate), Hip Hop sau Techno (orice electronic).

Am fost în toate cele trei - muzica care mă inspiră cu adevărat este Reggae, jazz, hip hop, jungle, DnB, Neo Soul, iar lista continuă. Doresc să fac piesele care îmi plac și pe care vreau să le ascult.

artist Foto: Noizz.ro

Ce te inspiră când îți creezi muzica?

Viața, în general. Versurile mele reflectă ceea ce văd în jurul meu, ceea ce simt. Muzica mea reflectă ceea ce am în jur, o chitară, tobe, etc.

Care este mesajul pe care vrei să-l transmiti publicului? Ce îți dorești să se înțeleagă din muzica ta?

Autoîmputernicirea a fost întotdeauna mesajul meu de la bun început. Cred că oferindu-le oamenilor instrumentele necesare pentru a înțelege cu adevărat lumea din jurul lor și pentru a nu fi păcăliți de mass-media și de publicitate, atunci lumea poate deveni mai bună. Dar se începe de la oamenii individuali care înțeleg mai întâi calea lumii…

Spune-mi trei melodii care îți răsună întotdeauna în căști

În ultima vreme am ascultat foarte mult Anderson Paak, Break și Alborosie.

Arta de stradă are puterea să schimbe o societate – De ce?

Pentru că nu a fost filtrată prin intermediul mașinăriei mass-media. Arta reală nu ar trebui să fie un produs. Și asta este diferența fundamentală față de ceea ce auziți la radio sau vedeți la televizor, versus lucrurile pe care le puteți auzi pe stradă. Arta stradală va fi și ar trebui să fie întotdeauna mai adevărată.

arta stradala Foto: Noizz.ro

Ce faci când nu cânți?

Stau împreună cu soția și copilul meu. De asemenea, petrec foarte mult în studio, lucrând la noi piese.

Unde fugi atunci când vrei să te regăsești?

Acasă. Am o casă frumoasă într-o pădure tropicală, la 45 de minute în afara orașului Melbourne. Când mă întorc dintr-un turneu lung, asta e cea mai bună răsplată.

Până unde ai fi dispus să mergi pentru muzică?

Până la lună și înapoi.

Ce te face fericit?

Soția și copilul meu.

Ce contează cu adevărat pentru tine în momentul de față?

Soția și copilul meu.

La ce nu ai renunța niciodată?

Muzică, dragoste, zahăr.

Ce le-ai spune altor tineri care fac muzică, dar nimeni nu a auzit de ei (încă)?

Ieșiți în stradă și arătați ce puteți! Hai! Acum!

concert Foto: Noizz.ro

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Dub FX interviu untold artist arta stradala experienta succes intrebari
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde