Când, unde și cum asculți manele? 9 oameni din online-ul românesc mi-au răspuns

Share
73
Tweet

Manelele, acest gen de muzical cu care oamenii se află într-o relație de love-hate. Mulți îl blamează, spunând că aparține unui grup minoritar cu valori bazate pe incultură, dar îl ascultă pe ascuns și dansează pe el la party-uri obscure.

În orice caz, în 2018 devine din ce în ce mai îndrăgit de hipsteri, fie în mod ironic sau nu. Până la urmă, fiecare cu treaba și stilul său.

BBC a realizat acum doi ani documentarul ăsta, "The New Gipsy Kings". Să ridice mâna ăla care n-a intrat pe trending să vadă ce caută acolo Dani Mocanu sau care n-a pus pe fundal niște Salam când o ardea caterincos cu prietenii.

Dani

Am vrut să văd cum sunt percepute manelele de oamenii mișto din social media, așa că i-am luat la două întrebări simple:

Citește și tu mai jos ca să vezi că stigmatul ăsta asupra unei anumite zone culturale poate că n-ar trebui să existe.

Raul Gheba: Ascult manelele de pe trending de pe youtube. Nu-s genul să ascult manele la petrecere. Prefer să le savurez ca pe muzică de cameră, în intimitatea propriei locuințe.

Am doua care mi-s dragi. 1. Aia cu păsări răpitoare, pentru că are o referință ornitologică. 2. Dani Mocanu - Răzbunare, pentru că a demarat un nou trend în manele.

Teodora Mărăcineanu: Sunt o persoană destul de activă din punct de vedere social, astfel că nu am putut să mă țin departe de manele, firește. Cine spune că în grupul său nu s-a scapăt nici o manea (nici măcar după 12 noaptea, la petrecerea aia în care ți-ai schimbat părerea despre jumătate de grup) e clar că trebuie să reconsidere acea prietenie, haha.

Personal, am avut nevoie de training pentru a mă integra în acest val new-age de ascultători de manele "ironici". Nu am crescut într-un mediu în care se ascultă acest gen de muzică, însă m-am "educat" singură cu ajutorul unor prieteni.

În plus, mă declar fană a culturii care se află în spate, e fascinantă de-a dreptul. Cred, deci, că mă pot declara un ascultător "de ocazie" (cu indulgență), în sensul în care nu voi ieși din apartament/club atunci când aud primele acorduri marca Minune (ba chiar e posibil să mă grăbesc către ringul de dans, depinde de stare.

Răspunsul pentru întrebarea cu maneaua preferată va fi clișeic, dar asta este, sunt un om simplu și mă bucur de micile plăceri ale vieții. Îmi place Cap și Pajură, însă nu aș putea să susțin cu argumente concrete. Pur și simplu mă simt într-un anumit fel de fiecare dată când o aud.

Salam

Ana Maria Dumitrașcu: De obicei, ascult manele cu prietenii când ne strângem și vrem să facem caterincă. Alteori, ascult când îmi amintesc de un anumit vers pe care vreau să îl folosesc în situații diverse; gen "stau ca vulturul pe stâncă și restul lumii lângă" – nu îmi amintesc "quote-urile" exacte, așa că tre’ să dau pe google și apoi în youtube să ascult.

Maneaua preferată nu pot să zic că există. Florin Salam e regele, orice scoate el e literă de lege; că zice de bani, dușmani sau femei și petreceri, știe cum să o dea cât să asculți măcar o dată și să îți rămână în cap. Trapul românesc se pune ca manea? Că dacă e așa, mai ascult și Șatra Benz uneori și, spre rușinea mea, știu multe versuri de-ale lor.

Adriana Popescu: Hmmm, se întâmplă atunci când ies cu gașca restrânsă și, de cele mai multe ori, suntem la una dintre noi acasă sau un club de genul Manasia, Macaz etc. A ieșit soarele din nori, varianta trap e marfă.

Alex Cotet: acasă, singur, seara; motivul este curiozitatea față de o altfel de bulă decât a noastră. Dani Mocanu – Evadarea.

Karin Budrugeac: M-am născut în Medgidia. Pentru cine nu știe, deși cam toată lumea a trecut pe acolo în drum spre mare, județul din care provin este patria manelelor. Una dintre verișoarele mele a fost combinată cu un băiat de la L.A., un băiat mi-a comunicat că mă place în discoteca din parcul de la canal unde ne-o ardeam în gimnaziu fredonându-mi Nopți și zile.

Așadar, nu mi-a fost deloc greu să reaccept acest stil muzical cu șoldurile deschise când a ajuns și în centrul Bucureștiului. M-am rupt pe manele prima oară după 15 ani la Casa Jurnalistului, iar cel mai recent la Macaz.

Ascult manele deseori și fără să vreau pentru că stau pe Viitorului, este muzica străzii mele. Îmi mai pun uneori manele dimineața înainte să ies din casă, când îmi vine cheful. Preferata mea all time este Milion a lui Vijelie.

Laura Ionescu: Haha, sunt persoana nepotrivită pentru asta. Nu ascult manele mai deloc, am ascultat involuntar când eram mai mică și duduiau din boxele vecinilor din cartier, prin Bucureștii noi.

Mai mică, undeva când aveam 10-15 ani. Și am rămas blocată în timp, ca atare, deci maneaua mea preferată este Chef de chef. Și-mi mai amintesc una – Ce gagică șmecherită.

Adriana Șandru: Ascult manele doar în cercurile de oameni în care mă simt mega relaxată și de care sunt mega apropiată, când alternăm cu muzica clasică, desigur, ca să echilibrăm balanța, muzică populară sau alte genuri.

Încercăm să nu facem abuz de manele, pentru că altfel își pierd din farmec. Deci pot să zic, fără să greșesc, că manelele sunt semn că oamenii cu care ești în momentul în care intră un ritm de "ra-ta-ta" sunt mega close to you.

Maneaua preferată cred că e aia cu Portugalia. Sau poate aia cu zâna. Depinde de cât de mult chef am de dans, dar amândouă mă activează dacă sunt pe vibe-ul potrivit în momentul ăla.

George Bonea: De obicei ascult manele când îmi dă cineva în mod "ironic" să aud niște versuri foarte amuzante. Ascult piesa la căști, cu toate că știu că nu așa se ascultă manelele.

Dar mai am și câteva manele în playlist-ul personal, piese pe care le ascult încercând să fac abstracție de versuri.

Dacă-ți place muzica și ești preocupat de ea, o să remarci faptul că Guță, Salam și alții au niște instrumentiști extraordinari. Sunt multe piese în care dacă poți asculta doar bass-ul sau chitara vei remarca linii de jazz, gipsy-jazz, bossa-nova sau funk. La manele, de obicei, solistul și versurile strică toată treaba.

Când n-ai energie, te simți obo, supi, nefe, caută pe net "Florin Salam" și "nuntă". Energia lui și atmosfera pe care o face depășește mulți cântăcioși de la noi și din afară. Probabil că Salam ia zilnic vitamine și minerale, bea apă cu aloe și face jogging de prestează așa bine.

Tu ce manea asculți când nu te vede nimeni?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

manele florin salam dani mocanu online romanesc internet
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde