6 carți pe care să le citești dacă vrei să înțelegi mai bine psihicul uman

Share
14
Tweet

Probabil și tu ești fascinat de cum funcționează creierul nostru, care are capacitatea să uite numele cuiva fix după ce ți-a fost spus sau să își dea shut down atunci când încerci să agăți.

Cu toate că în secolul descoperirilor știm deja de ce suntem triști sau ce ne cauzează dezechilibre chimice, nici măcar cercetătorii nu cunosc în totalitate cum funcționează psihicul nostru.

Sănătatea psihică este un subiect destul de neglijat în România, motiv pentru care depresia lovește peste un milion de indivizi anual, conform Organizație Mondiale de Sănătate.

Cum un prim pas în depășirea stigmatelor este awareness-ul, ți-am făcut o listă de cărți care să-ți clarifice cum merg rotițele la noi creier:

The bell jar

Clopotul de sticlă de Sylvia Plath

Publicată inițial sub pseudonim, în 1963, romanul semi-autobiografic prezintă viața din timpul studenției lui Esther, dominată de lupta sa cu depresia. Cartea mea preferată pe care am citit-o în liceu, scrisă într-o notă funny, chiar dacă tratează un subiect dur.

"Tăcerea mă deprima. Nu era tăcerea tăcerii. Era tăcerea mea."

"Dacă să fii nevrotic înseamnă să vrei în acelaşi timp două lucruri care se exclud reciproc, atunci sunt al naibii de nevrotică. Câte zile voi mai avea, voi zbura încoace şi încolo între lucruri care se exclud reciproc."

Vegetariana

Vegetariana de Han Kang

Cartea controversată, despre care sigur ai auzit prin social media pe la începutul anului, Vegetariana, prezintă povestea lui Yeong-hye care decide să renunțe la carne în urma coșmarurilor sângeroase, decizie care îi afectează major viața personală.

"Cum e posibil să fie atât de egoistă? M-am uitat la privirea ei plecată, la înfăţişarea ei de autocontrol. Însăşi ideea că ar mai exista şi această altă parte a ei, una prin care făcea în mod egocentric cum voia, era uluitoare. Cine-ar fi crezut că poate fi atât de iraţională?"

Veronica se hotărăște să moară

Veronica se hotărăște să moară de Paulo Coelho

Veronika, o tânără de 24 de ani care este aparent împlinită pe toate planurile, decide să se sinucidă, dar ajunge într-un spital de psihiatrie. Romanul este inspirat din experiența autorului cu insituțiile pentru probleme psihice.

"În fața unui psihiatru oamenii vorbesc mai deschis decât în fața unui preot, deoarece medicul nu poate amenința cu infernul."

"În afara unor cazuri patologice grave, oamenii înnebunesc atunci când vor să scape de rutină."

Cele 13 motive

Cele treisprezece motive de Jay Asher

Cartea care stă și la baza serialului omonim, 13 Reasons Why, prezintă povestea Hannei. Tânăra de liceu își bântuie apropiații prin intermediul unor casete care dezvăluie motivele pentru care a ales să se sinucidă. Romanul vorbește deschis despre bullying, slut-shaming și alte subiecte controversate din adolescență (care se potrivesc de minune și vieții de adult).

"Lista. Parcă ar fi un club secret, unul exclusivist. Și, din cine știe ce motiv, sunt și eu membru."

Fata dispărută

Fata dispărută de Gillian Flynn

Notă: traducerea în română de la Gone Girl îi exclude cel de-al doilea înțeles, cel de nebun. Cartea ilustrează mariajul eșuat dintre Nick și Amy, amândoi scriitori. Ea dispare, soțul său ajungând să fie considerat cel vinovat pentru asta. Pe parcursul poveștii vei reuși să înțelegi cum gândește Amy, care cu siguranță nu este o protagosnită obișnuită.

"Până la Nick nu m-am simțit ca o persoană, fiindcă am fost dintotdeauna un produs. Uimitoarea Amy trebuia să fie extraordinară, creativă, bună, chibzuită, isteață și fericită.

Noi nu vrem decât să fii fericită. Rand și Marybeth ziceau asta tot timpul, dar nu-mi explicau niciodată cum. Atâtea lecții, oportunități și avantaje, și nu m-au învățat nicicând cum să fiu fericită.

Țin minte cât de mult mă nedumereau ceilalți copii. Mă duceam la câte o petrecere de aniversare și-i vedeam pe ceilalți puști cum se hlizesc și se strâmbă și încercam și eu asta, dar nu înțelegeam de ce.

Stăteam acolo, cu elasticul de la coiful de petrecere strâns, sugrumându-mi zona moale de sub bărbie, cu glazura granulată a prăjiturii albăstrindu-mi dinții. Și încercam să-mi dau seama în ce consta distracția."

Testul psihopatului

Testul psihopatului de Jon Ronson

Te-ai întrebat vreodată cum gândește un psihopat, sau ce trăsături specifice are? Jurnalistul Jon Ronson a interacționat cu pshiopați și psihiatrii și a scris această carte non-fiction unde poți înțelege de ce ajung unii oameni să facă fapte crude.

Împreună cu psihiatrul Robert D. Hare, el prezintă testul folosit în determinarea psihopatiei care conține o serie de caracteristici pe care individul vizat trebuie să le îndeplinească într-o anumită măsură.

"E de o mie de ori mai greu să-i convingi pe oameni că ești sănătos la cap, decât să-i convingi că ești nebun."

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

depresie anxietate psihic
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde