Tot ce trebuie să știi despre Blecher Fest, event-ul destinat creativilor și dedicat autorului numit și "Kafka al României"

Share
10
Tweet
blecher fest Foto: Razvan Mihalachi / Razvan Mihalachi

Anul trecut am fost la Roman, la prima ediție Blecher Fest. Am fost impresionat de tinerii voluntari, organizatori și participanți pentru că aveau acel entuziasm de a face lucruri mișto.

Un tip de entuziasm care îmi amintește doar de primul montaj video realizat sau primul referat de grup pe care l-am făcut în liceu.

Foto:Nicolae IftimieSeara blecheriană

Irina, Ciprian, Andreea și Alina - patru prieteni originari din Român, cu background-uri profesionale şi cu experienţe de viaţă extrem de diferite.

Irina are experienţă în managementul de proiecte sociale, Alina este specialist în comunicare, Andreea este specializată în psihologie, iar Ciprian este inginer. Ei sunt organizatorii.

Mâine începe ediția 2018 Blecher Fest.

A doua ediție a festivalului cultural internațional Blecher Fest, eveniment conturat în jurul geniului avangardist al literaturii române, M. Blecher. Va avea loc la Roman, în perioada 25- 27 mai 2018.

Blecher Fest 2018 Foto: Razvan Mihalachi / Razvan Mihalachi
 • Lansare de carte
 • masă rotundă cu traducătorii lui M. Blecher din Italia, Brazilia, Polonia și Belgia
 • mărturii vizuale despre M. Blecher
 • concerte de percuție, de muzică veche românească, precum și de muzică clasică
 • spectacol de stradă
 • workshop-uri de dans contemporan
 • speed painting
 • desen stradal
 • alte activități artistice vor fi prezentate publicului larg, atât în diferite locații clasice sau neconvenționale, cât și pe strada Ștefan cel Mare, din Roman.

Un festival complex al culturii, cu peste 20 de manifestări artistice diferite, ce se vor desfășura în cele 3 zile de spectacol viu.

Startul se va da vineri, 25 mai, la ora 17.00, în curtea Colegiului Național "Roman- Vodă" pe trepte.

De la 17.30,timp de o oră, vei descoperi o serie de mărturii vizuale despre creația și viața lui M. Blecher, la muzeul "Casa Hogaș", iar seara se va încheia cu surle și trâmbițe, adică un concert al ansamblului de percuție al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamț, de la ora 19.00

Max Blecher Fest

Ziua de sâmbătă debutează, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Municipală "George Radu Melidon", cu lansarea de carte a criticului literar Doris Mironescu, "Viața lui M. Blecher.

Împotriva biografiei", (ediția a doua), și continuă cu un GPS literar, o plimbare la pas prin orașul Roman, cu opriri în diferite locuri care probabil l-au inspirat pe scriitor, iar actorii parteneri ai festivalului vor pune în scenă pagini din opera lui M. Blecher.

De la ora 15.00, invitații internaționali Bruno Mazzoni (Italia), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornas-Warwas (Polonia) și Jan H. Mysjkin (Belgia) îți dau întâlnire în sala "Nicolae Manolescu Strunga" a Primăriei Roman, pentru evenimentul M. Blecher pe meridianele lumii.

De la ora 16.00, te poți bucura de un workshop de dans contemporan, cu artistul international Momo Sanno, la sediul Kult Hub, iar de la ora 17.00, revenim la Biblioteca Municipală "George Radu Melidon", pentru un concert de muzică clasică în aer liber al cvartetului Colosseum din Iași.

Finalul celei de-a doua zile este dedicat unui număr de 3 spectacole muzicale, pe terasa acoperită a restaurantului Casa Romașcană: performance Urletul, de Allen Ginsberg, cu Ionuț Caras și Vasile Gherghel și 2 concerte de muzică veche românească: Égvilág Ségerczferi trio și trupa Trei Parale.

Blecher Fest

A treia zi de festival, 27 mai, va începe la ora 10.00 cu un moment comemorativ la mormântul lui M. Blecher, în Cimitirul Evreiesc din Roman, pentru a marca cei 80 de ani de la trecerea autorului în alte dimensiuni.

La ora 13.00 se vor afla câștigătorii concursului de creație Max Blecher în sala "Nicolae Manolescu Strunga" a Primăriei Roman, și de la ora 16.00 toată lumea se mută în stradă, pe Ștefan cel Mare (zona din fața restaurantului Casa Romașcană va fi închisă traficului rutier) pentru 5 ore de manifestări artistice alternative și avangardiste:

 • workshop de dans, cu Momo Sano
 • atelier de desen strada cu Miki Moraru
 • atelier de speed painting cu Liviu Săndulache
 • spectacol de pantomimă cu trupa de teatru Gong
 • atelier de pictură pe sticlă cu elevi din Roman
 • ateliere de sculptură în lemn

Ediția din acest an se închide cu un concert plin de emoție și trăire, al trupei Fine, It’s Pink.

Blecher Fest 2018 este organizat de Asociația Anima Intelligentia, cu sprijinul sponsorilor și partenerilor și se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură, tinerilor artiști interesați de actul de creație.

Accesul la acțiunile celor 3 zile de festival este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul complet și alte detalii despre festival, pe site și pagina oficială de Facebook.

Max Blecher

Despre Max Blecher

Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoşani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ştefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porţelanuri, unde îşi desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea oraşului.

Max Blecher a urmat cursurile primare şi liceale la Roman. După susţinerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăveşte de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici şi sanatorii din străinătate.

Max Blecher este autorul romanelor "Întâmplări în irealitatea imediată", "Inimi cicatrizate", "Vizuina luminată" și al volumului de poezii "Corp transparent" și este singurul scriitor romaşcan care descrie, în amănunt, oraşul natal (parcul oraşului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).

Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității și este supranumit "Kafka al României".

Este un autor foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost traduse în mai multe limbi, printre care: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză.

Sursa: Razvan Mihalachi

Arată comentariile