Cultura românească se întoarce în comunism, printr-o nouă Ordonanță de Urgență. Artiștii contraatacă

Share
89
Tweet
Victor Rebengiuc, semnatar al petiției Foto: Screenshot YouTube, https://youtu.be/nekvc66bhHw

Cultura din România e pe punctul de a-și pierde libertatea de gândire și de exprimare. DIN NOU. Totul din cauza unei Ordonanțe de Urgență date acum două săptămâni, care favorizează transformarea culturii autohtone într-un instrument de propagandă, ca pe vremuri.

Stop politizării culturii” e o petiție online adresată membrilor Comisiilor de Cultură ale Senatului României și ale Camerei Deputaților. Aproape 300 de personalități culturale române cer anularea OUG 76/2018, act ale cărui prevederi „par să confirme o tentativă de control politic al finanțării culturale”. Găsești aici, cu liniuță de la capăt, tot textul ordonanței.

„Într-o singură ședință de Guvern, prin simpla semnătură a unor miniștri pe o ordonanță de urgență (OUG 76/2018), cultura din România riscă să-și piardă libertatea de gândire” – asta-i previziunea sumbră care deschide textul petiției. Concret, ceea ce-i scoate din minți pe inițiatori este includerea directă a angajaților Ministerului Culturii și Identității Naționale în comisiile de evaluare de proiecte culturale.

Implicarea în comisie a unor membri fără expertiză, numiți prin Ordin de ministru, ar compromite independența politică a selecției. Accesul la fondurile culturale ar deveni restricționat pe criterii politice, ceea ce se bate cap în cap cu statutul de serviciu public al culturii într-un stat democratic.

Practica asta e specifică sistemelor totalitare, care folosesc cultura ca instrument de propagandă, de spălare pe creier, de control al gândirii și exprimării: „Un fenomen pe care speram să nu-l mai vedem reactivat. Accesul publicului la o cultură finanțată conform cu direcții politice ne aduce aminte de vremuri pe care le speram apuse”.

Postată pe site-ul petitieonline.com, petiția „Stop politizării culturii” a fost semnată până acum de aproape 300 de personalități române din sfera culturii. Printre ele se numără regizori (Nae Caranfil, Radu Jude, Stere Gulea, Alexandru Solomon, Călin Netzer, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Alexander Nanau etc.); producători (Ada Solomon, Anamaria Antoci, Radu Stancu); actori (Victor Rebengiuc, Marius Manole, Ana Ularu); regizori de teatru; critici; membrii Asociației Active Watch; Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii.

Ordonanța de urgență nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii a intrat în vigoare pe 19 iulie. Inițiatorii petiției cer Parlamentului să revină asupra ordonanței în sesiunea din toamnă, să modifice prevederile astfel încât clasa politică să-și scoată coada din proiectele culturale, iar artiștii să-și recâștige independența.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile