De ce trebuie să vorbim despre Lady Gaga

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet

În urmă cu 10 ani, o tânără cântăreață din America lansa piesa "Just Dance".

S-a prezentat publicului ca fiind Lady Gaga, deși numele ei real este Stefani Germanotta. Avea 21 de ani. O voce fantastică împachetată în outfit-uri excentrice, rochii făcute din carne, trăsături acoperite de machiaj opulent și extravagant.

Aproape nu-mi venea să cred că o tânără de 20 de ani poate susține un personaj atât de echilibrat, iar uimirea a crescut pe măsură ce anii au trecut, iar Gaga și-a menținut statutul de "monster".

Gaga

A fost poate cel mai neconvențional mod contemporan în care o persoană publică a ținut să facă un statement puternic - asta sunt eu și nu vreau să mă supun regulilor convenționale, iar TU poți face la fel. E OK să faci la fel!

Gaga a devenit un star mondial, care nu s-a abătut de la propriile valori și care a surpris mereu nevoia constantă de FRESH și NOU pe care o are publicul.

În spatele unor melodii, poate, prea comerciale pentru toate gusturile, s-a ascuns mereu o voce incredibilă, un talent extraordinar, o femeie care a știut ce face și unde vrea să ajungă. Iar grația ei artistică nu s-a oprit la muzică și s-a extins sublim în colțuri alăturate, cum ar fi actoria.

Gaga

Totul, însă, a fost un proces firesc, natural, clădit în timp. Cum ai mai fi apreciat maturizarea ei ca femeie și ca om creativ, dacă într-o lună ar fi cântat, iar în luna 2 ar fi jucat, ca, apoi, în luna trei, să se apuce de pictat?

Oamenii au nevoie de fir narativ și de poveste, atât de superficiali suntem.

Cu toate astea, Gaga a știut șmecheria și a înflorit odată cu anii, până a reușit să se asume în totalitate - pornind de la video-ul "Til it Happens to You" (2015) în care recunoaște că a fost violantă în tinerețe de un producător muzical și până la lansarea albumului Joanne, unde s-a prezentat fanilor naturală, simplă, normală, așa cum e și ea de fapt.

A urmat documentarul Gaga: Five Foot Two de pe Netflix, unde ajungem să o cunoaștem mai bine, unde se deschide în fața celor din jur și se prezintă vulnerabilă. Nu cred că e ușor, oricât de glam ar suna viața pe care o promovează cineva. Nu cred că exteriorul reflectă interiorul unei persoane și cred că documentarul cu Gaga vorbește puțin și despre asta.

Lady Gaga a ajuns în 2018 să fie cu adevărat o femeie puternică. Cred că și-a muncit fiecare pas până să ajungă aici și cred că fiecare mișcare artistică pe care a făcut-o este una curajoasă.

Gaga

Noi, fani sau nu, oameni care am urmărit-o, care am auzit de ea (fie că am vrut, fie că nu), am avut șansa să observăm evoluția ei ca om, am fost părtași la complexitatea ei artistică și modul gradat în care și-a lăsat-o la vedere.

Povestea nu pare nici pe departe încheiată și pot spune că nu m-am plictisit o clipă de Gaga și abia aștept să văd ce mai urmează. E ca și cum ai urmări un serial bun, care-și menține flow-ul și după 10 sezoane.

Iar acum, în prezent, trebuie să vorbim despre ea, deoarece și-a făcut debutul în film, iar criticile sunt atât de pozitive, iar oamenii atât de entuziasmați de munca ei, încât merită să ne ridicăm privirile și să o vedem, să o urmărim.

Gaga este pentru prima oară personaj principal într-un film, în timp ce Bradley Cooper își face debutul ca regizor. Povestea este una clasică, adusă în modernitate - A Star Is Born.

Prima versiune a filmului a apărut în 1937 (cu Janet Gaynor și Fredric March), a urmat 1954, atunci când Judy Garland și James Mason au avut rolurile principale, iar apoi, în 1976, Barbra Streisand și Kris Kristofferson au preluat frâiele în aceeași poveste.

A Star Is Born, varianta 2018, îi aduce pe Bradley și pe Gaga în fața publicului, într-un mod raw, cu muzică live, muzică scrisă și cântată de ei. Și da, Cooper cântă chiar foarte mișto!

Au o chimie nebună care transcede ecranul, iar asta o poți vedea cu ușurință din trailer, iar Gaga a spus că fiecare om implicat în povestea asta și-a dat "ultima picătură de sânge din sufletele şi venele lor." Cum să nu iasă ceva memorabil?

Gaga s-a detașat de Gaga și a devenit personajul Ally și în filmul ăsta nu o mai privești ca pe o artistă internațională de care toată lumea a auzit, ci cred că reușește să se așeze în mintea ta ca fiind o actriță foarte talentată.

La Festivalul de Film de la Toronto, pe lângă faptul că a strălucit pe covorul roșu și mi s-a părut că Lebăda Neagra s-a transformat într-o Lebăda Albă grațioasă, artista a primit sute de aplauze și laude care au copleșit-o.

Și le-a meritat pe fiecare în parte. Nu cred că este nevoie să cunoști un om îndeaproape ca să fii marcat de personalitatea lui. Gaga și-a sendimentat un loc în conștiința publică, dar nu și l-a revendicat, ci mereu a vrut să-l depășească.

Dacă închizi ochii și o asculți live, rămâne vocea aia minunată și dedicarea pe care o transmite atunci când cântă. Reușești să vezi omul dincolo de artist și, cumva, chiar dacă A Star Is Born este o poveste cu cântec, filmul asta transmite.

Am zis că trebuie să vorbim despre Gaga, pentru că trebuie să vorbim despre oameni speciali și tineri talentați, la fel cum trebuie să vorbim despre munca pe care au depus-o pentru a ajunge unde sunt.

Iar Gaga este unul dintre acești tineri, este un om care și-a câștigat dreptul de a fi lăudat și apreciat. Prin tot ceea ce înseamnă ea și nimic mai mult.

Curajul de a fi cine simți că ești, fără compromisuri majore, cred că despre asta-i vorba. Și mai cred că este o istorioară din care toți avem de câștigat ceva.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

lady gaga A star is born artista talent
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde