Frumusețea și durerea relațiilor prin ilustrațiile artistei Tuna Dunn

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
16
Tweet
Foto Tuna Dunn

Am găsit ilustrațiile Tunei Dunn pe Marele Internet și m-au fascinat instant. Artista din Bangkok, pe numele ei complet Tunlaya Dunnvatanachit, are doar 24 de ani și deja a publicat 3 romane grafice și are peste 70.000 de fani pe pagina ei de Facebook.

Tuna desenează despre relații și toate sentimentele care le înconjoară - de la așteptare și până la împlinire sau dezamăgire. Este aproape imposibil să nu te identifici măcar o dată cu munca ei și crede-mă că o să-ți placă la nebunie.

Am vrut să știu mai multe despre ea, așa că i-am scris și am luat-o la intrebări. Am aflat câteva lucruri interesante, pe care te voi lăsa să le descoperi în rândurile de mai jos.

În primul rând, Dunn scrie numai în engleză: "Nu m-am gândit foarte mult la treaba asta, însă apoi am fost întrebată din ce în ce mai des și așa am realizat că glumele mele se traduc mai bine în engleză. Munca mea este despre dragoste și relații și am simțit că așa este mai puțin cheesy în comparație cu limba mea nativă".

Tuna m-a surprins prin determinarea de care a dat dovadă și faptul că a reușit să realizeze destul de multe pentru vârsta pe care o are. Am întrebat-o cum a reușit să le facă pe toate:

"Încă din al treilea an de facultate, am lucrat part-time ca ilustratoare. Pot fi destul de workaholică uneori și cred că am început să mă organizez cu toate, atunci când trebuia să învăț și să muncesc în același timp. Romanele mele grafice sunt despre relații, dar ele au un vibe mult mai serios decât desenele de pe pagina mea. De fapt, romanele mele sunt întotdeauna dulci-acrișoare sau chiar pur și simplu triste."

Am întrebat-o pe Tuna când ilustrează și dacă are un ritual de muncă anume - "Ilustrez atunci când sunt plătită, deoarece este jobul meu principal. Desenez atunci când sunt într-o întâlnire, când vorbesc la telefon sau sunt pur și simplu plictisită. Lucrările mele personale vin atunci când am o idee random în cap. Nu am un ritual de lucru, însă încerc pe cât posibil să-mi notez ideile bune."

Când vine vorba de inspirație, Dunn se bazează pe muzică și, în special, pe film. "Ascult multă muzică atunci când lucrez. Uneori mă inspir de la oamenii din jurul meu, dar nu foarte mult, deoarece am tendința de a visa mai mult decât de a observa".

Ana: De ce ai ales să ilustrezi despre dragoste și relații?

Tuna: E un sentiment de bază, cred. Toată lumea se regăsește și chiar dacă nu o face, sigur își dorește. Foarte mulți oameni se gândesc la lucrurile astea, fie că le place sau nu.

Ana: Vii dintr-o țară cu tradiții puternice. Ce crede cultura ta despre dragoste?

Tuna: Este foarte greu să explic cum stau lucrurile în țara mea, însă, în principiu, nu prea tolerează afecțiunea în public. Cred că până la urmă depinde de fiecare persoană în parte. Partea cea mai ciudată este că oamenii din Thailanda sunt destul de obsedați de dezamăgirea în dragoste, însă n-aș putea spune că știu de ce.

În mod evident, am vrut să știu ce crede Tuna despre iubiri și relații, iar ea m-a trimis către Woody Allen și ultimul citat din celebrul film Annie Hall - "It's the last quote that made the ending one of my favourites".

Iată despre ce e vorba:

"Alvy Singer: [narrating] After that it got pretty late, and we both had to go, but it was great seeing Annie again. I... I realized what a terrific person she was, and... and how much fun it was just knowing her; and I... I, I thought of that old joke, y'know, the, this... this guy goes to a psychiatrist and says, "Doc, uh, my brother's crazy; he thinks he's a chicken." And, uh, the doctor says, "Well, why don't you turn him in?" The guy says, "I would, but I need the eggs." Well, I guess that's pretty much now how I feel about relationships; y'know, they're totally irrational, and crazy, and absurd, and... but, uh, I guess we keep goin' through it because, uh, most of us... need the eggs."

Când vine vorba de mesajele pe care încearcă să le comunice, Tuna spune - "Depinde de poveste, dar încerc să vorbesc puțin și să arăt mai mult. Cred că oamenii care se descurcă excelent la comunicare, fără să zică nimic, sunt minunați. Încerc să fiu ca ei."

Ilustrațiile Tunei au și o latură întunecată, despre care ea spune: "Adevărul poate fi întunecat. Încerc să nu idealizez lucrurile."

În prezent, Tuna are o relație, însă nu o folosește ca sursă de inspirație, deoarece a fost mult timp singură și tot a desenat despre iubire. "Simt la fel, iar lucrările mele nu sunt foarte personale, oricum."

În ceea ce privește viitorul, Tuna are planuri mari și nu vrea să se blocheze în comic-uri romantice pentru tot restul vieții. Ea se concentrează acum pe design-ul de obiecte și explorează și alte platforme decât web-ul.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile