Mircea Cărtărescu, distins cu unul dintre cele mai importante premii europene: „S-a înscris în literatura universală”

Share
10
Tweet
Mircea Cărtărescu Foto: Screenshot youtu.be/7eJhnJ2Vy_0

Dacă românii nu-l apreciază îndeajuns, la nivel internațional Cărtărescu e ridicat în slăvi de critici. Nemții chiar i-au acordat cel mai important premiu literar din Germania.

Poetul și prozatorul Mircea Cărtărescu a fost desemnat câștigător al Premiului „Thomas Mann” pentru Literatură 2018, unul dintre cele mai prestigioase din întreaga Europă. Anunțul a fost făcut încă din februarie, dar abia sâmbăta asta a avut loc festivitatea de premiere în sala teatrului din Lübeck (landul Schleswig-Holstein, Germania). Poetul Michael Kruger, editorul Herbert Ohrlinger, poetul Ernest Wichner și primarul orașului Lübeck sunt doar câteva dintre personalitățile care au participat la ceremonie.

„În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile şi eseurile sale. Cu «Orbitor», această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală”, își argumentează juriul alegerea.

Pe lângă recunoașterea criticilor, premiul „Thomas Mann” înseamnă și un săculeț de bani. 25.000 de Euro i-au intrat în cont lui Cărtărescu drept mulțumire pentru contribuția adusă literaturii universale.

Nu-i prima oară când autorului român îi sunt recunoscute meritele de critici internaționali. CV-ul lui Cărtărescu dă pe-afară de trofee prestigioase, printre care Premiul Internațional pentru Literatură de la Vileniča (2011), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013) sau premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015).

Mircea Cărtărescu Foto: Cosmin Bumbuţ, via Wikipedia | ro.m.wikipedia.org/wiki/Fișier:Mircea_cartarescu_by_cosmin_bumbutz.jpg

În plus, operele lui Cărtărescu au fost traduse până acum în 24 de limbi, printre care engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară și maghiară. Până și în esperanto, limba artificială creată special pentru a fi vorbită de toți pământenii.

Data viitoare când citești despre români hoți/proxeneți/cerșetori care ne strică imaginea peste hotare, amintește-ți că avem și valori cu care ne putem mândri. Lor ar trebui să le acordăm mai multă atenție.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile