13 podcast-uri mișto pe care să le asculți când nu poți să dormi (sau când ai timp) - PART I

Share
Tweet

Podcasturile, cunoscute inițial sub denumirea de "audioblogging", au apărut undeva prin anii ’80, dar abia în 2004 au început să prindă contur.

Termenul a fost prima data utilizat de jurnalistul englez Ben Hammersley și provine de la combinarea cuvintelor iPod și Broadcast.

Poate că în România nu sunt așa îndrăgite sau abia încep să devină hype, dar în afară podcast-urile sunt super populare, fiind ascultate în mașină, acasă sau chiar la birou.

Printre beneficiile pe care ascultarea acestora le aduce asupra psihicului tău, se numără și dezvoltarea imaginației, un studiu realizat de Emma Rodero la Universitatea Pompeau Fabra din Spania susținând că ascultătorii își pot imagina mai clar și se pot implica mai ușor emoțional în ceea ce le este povestit.

Ți-am făcut o listă cu podcasturi pe teme diverse, să ai de unde să alegi. Poate le dai o șansă:

Girlboss

Girlboss Foto: https://open.spotify.com/show/0ACc3MNKtpKv2rF5f1xjw5

Am descoperit podcastul Girlboss după ce am urmărit serialul cu același nume (în care joacă Britt Robertson) și am devenit puțin fangirl față de Sophia Amoruso.

Cine? Tipa care la 22 de ani și-a deschis un magazin de haine vintage pe Ebay și aproape 10 ani mai târziu câștiga peste 300 de milioane de dolari, potrivit Forbes, prin propria sa companie, Nasty Girl.

Podcastul său prezintă femei de succes cu povești ieșite din comun, constituind o doză de inspirație și feminism.

Shane and Friends

Shane and Friends Foto: https://soundcloud.com/shaneandfriends

Shane Dawson este vlogger și poate îl știi și tu drept tipul acela gras care a slăbit mult și a decis să își împărtășească povestea prin I Hate Mysefie, cartea și filmul. Am auzit de podcastul lui de la o prietenă din liceu care îl asculta înainte să adoarmă.

Shane and Friends este despre discuții controversate (sau nu) pe care realizatorul le poartă cu prietenii lui, într-o atmosferă cât se poate de friendly.

Shane s-a declarat fan convins Howard Stern și a mărturisit că iubește să intervieveze oamenii despre toate lucrurile pe care ei nu le vorbesc în general. E foarte fun to listen!

Beautiful Stories From Anonymous People

Beautiful Anonymous Foto: http://www.earwolf.com/show/beautiful-anonymous/

Prezentat de Chris Gethard și prescurtat Beautiful Anonymous, podcastul se concentrează asupra ascultătorilor care sună și vorbesc despre absolut ce vor.

Ei pot termina convorbirea atunci când își doresc, timpul maxim pe care îl pot petrece în emisie fiind de o oră. Sună fain, nu?

Sincerely, X

Sincerely, X Foto: https://blog.ted.com/ted-and-audible-debut-sincerely-x-audio-series-sharing-important-ideas-anonymously/

Dacă Ted Talk-urile ți se par spectaculoase, atunci podcastul marca TED va fi pe gustul tău. Invitații anonimi spun povești pe care, în mod normal, probabil că le-ar păstra secrete.

"Our goal was to make room for an entirely new trove of ideas: those that could only be broadcast publicly if the speaker’s identity remained private".

Fiecare episod are între 20 și 30 de minute și te va purta într-o lume ascunsă, unde ai șansa să afli tot felul de secrete, doar datorită faptului că autorii rămân anonimi.

Caliphate

CALIPHATE Foto: New York Times

Caliphate este un podcast dur, produs de The New York Times, despre ISIS. Rukimini Callimachi, care a plecat din România în perioada comunistă, prezintă o serie de povești despre conflictele din orașul iraquian Mosul. Structurat în 10 capitole, acesta dezvăluie realitatea terorismului în zilele noastre.

Making Obama

Making Obama Foto: https://www.npr.org/podcasts/500692140/making-oprah?t=1533726591317

De la oamenii care au produs și Making Oprah, podcastul, prezentat sub forma unui interviu de 6 episoade, prezintă povestea celui de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, de la începutul carierei sale politice până în prezent.

Sandra

Sandra Foto: https://www.gimletmedia.com/sandra

Drama audio de 7 episoade, produsă de Gimlet Media, ți-o aduce pe Sandra, mai creepy decât Siri sau Alexa, pentru că diferența este că ea nu folosește inteligență artificială, ci chiar oameni.

"Alexa and Siri, and the humanlike quality behind them, and the leap of imagination figuring out what it would be like to have to voice some part of the technology. Artificial intelligence is around us every day, so it seemed like a very fun thing to explore in an audio-only context".

Unladylike

Unladylike. Foto: https://unladylike.co/podcast/

În 2018, nu ar trebui să mai existe stereotipuri când vine vorba despre cum să se comporte o femeie, iar asta au vrut să demonstreze și jurnalistele Cristen Conger și Caroline Ervin prin podcastul Unladylike.

Scopul lor este să facă vocile femeilor auzite, așa că pregătește-te pentru o serie de povești care să-ți trezească interesul. "Getting unladylike is the first step in not only claiming space for ourselves, but also making room for other overlooked stories and voices".

Millennial

Millennial Foto: https://twitter.com/millennialpdcst

Tan, o tipă care voia o carieră în jurnalismul audio după absolvire, dar fără prea multă experiență în domeniu, și-a făcut un podcast la sugestia iubitului său. Dacă vrei să vezi aspecte ale vieții în generația Y, care probabil nu-ți sunt străine, ascultă aici.

Anxious Machine

Anxious Machine Foto: http://www.anxiousmachine.com/podcast/

Sub descrierea "True Stories About Modern Humans", podcastul acesta îți arată probleme normale de viață în societatea contemporană, cum ar fi găsirea identității și adaptarea la nou.

"The podcast started as a show about the impact of technology on our everyday lives, but it has grown into a show about humans struggling with all the things that humans make, from cars and chemotherapy to handguns and birth certificates".

Podcastu’ lui Katai

Podcastu-lu-Katai Foto: https://katai.ro/podcastu-lui-katai/

Poate primul podcast românesc de care am auzit, cel al lui Robert Katai se constituie dintr-o serie de interviuri cu oameni de publicitate, influenceri and more.

"Nu este o emisiune audio online tipică, nu vei auzi întrebări pe care le înveți în școlile jurnalistice și nici pe care nu le citești în cărțile despre interviuri. Imaginează-ți o discuție între doi indivizi la o cafea și care vorbesc despre marketing și viață".

Podcasturile marca DOR 

Satul-Mădălinei Foto: http://www.decatorevista.ro/satul-madalinei-podcast-dor-teaser/

Decât o Revistă are mai multe podcasturi mișto, cum ar fi Satul Mădălinei, un documentar "despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului" sau Răzleții, despre momentul în care nu mai știi ce să faci cu viața ta, constituit din interviuri cu mai mulți tineri care își spun povestea, în încercarea de "a-și găsi calea".

The CEO Library

The CEO Library

"BOOKS RECOMMENDED BY PEOPLE WE LOOK UP TO", produs de Cristina Chipurici, Bobby Voicu și Vlad Bălan, podcastul prezintă antreprenori și cărțile pe care le citesc. Ascultă-l și te vei simți mai inspirat, mai motivat și în mod cert mai câștigat cu tot felul de informații interesante.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Podcast internet
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde