Întâi a dispărut coada, acum și restul. Unde e statuia lui Traian de la Muzeul de Istorie?

Share
12
Tweet
Statuia Împăratului Traian (foto: Cristian-Mihail Miehs, via Wikipedia.org)

De-abia ne obișnuiserăm cu lupoaica fără coadă, iar acum trebuie să ne obișnuim cu un piedestal gol.

Statuia Împăratului Traian, celebra dubioșenie de pe Calea Victoriei, a dispărut peste noapte din fața Muzeului Național de Istorie. Trecătorii schimbă priviri confuze între ei, se scarpină-n cap și parcă se întreabă: „Băi, nu cumva lipsește ceva din peisaj?”.

Totul a început pe 29 septembrie, când bucureștenii au constatat că animalul din brațele lui Traian are o coadă în minus. Condițiile în care și-a pierdut-o rămâne un mister – Primăria Capitalei strigă „Vandalism!”, în timp ce reprezentanţii Muzeului de Istorie spun că elementul s-a desprins din proprie inițiativă și a căzut. Cert e că acum bate vântul pe treptele muzeului, pentru că mai nou a dispărut statuia cu totul. Unde s-o fi dus?

Trebuia să mai aibă o coadă în dreapta (foto: youtube.com)

Primăria Capitalei a lămurit situația printr-un comunicat de presă: statuia a fost luată de pe piedestal „pentru efectuarea unor intervenții de urgență pentru remontarea elementului artistic care fusese rupt”. Coada mergea lipită la loc chiar pe treptele muzeului (probabil), dar expertiza specialiștilor a scos la iveală o serie de complicații: „Lipsesc elemente din structura de rezistenţă, iar altele sunt degradate, motiv pentru care AMPT a decis efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgenţă. Aceste operaţiuni necesită transportarea statuii în atelier pentru a garanta siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea lucrărilor”.

De-a v-ați ascunselea (foto: Alex Răduță)

Statuia Împăratului Traian a fost amplasată pe treptele muzeului în aprilie 2012, în cadrul programului „Calea Victoriei – traseu cultural”, demarat de Sorin Oprescu. Sculptată în bronz de basarabeanul Vasile Gorduz, opera de 2,15 m înălțime și grea de juma’ de tonă a costat 200.000 lei.

Toată ideea din spatele statuii e că animalul ăla din brațele lui Traian simbolizează însuși poporul român, sau background-ul său daco-roman. E o corcitură între Lupa Capitolina, simbolul latinității noastre, și Lupul Dacic, stindardul strămoșilor noștri „viteji și neînfricați”. Smulgerea cozii lupoaicei ar putea fi un protest subtil și artistic împotriva teoriei romanizării Daciei. Totuși, mă foarte îndoiesc că vandalul a gândit așa departe.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile