Acum nu-ți pasă de încălzirea globală, dar uite ce vom păți din cauza ta

Share
43
Tweet

Dacă Apocalipsa Climatică încă ți se pare SF, ar trebui să te uiți mai des la meteo: natura ne amenință încontinuu, iar noi o ignorăm ca proștii.

Când spun că TU ești de vină pentru schimbările climatice catastrofale și că omenirea va pieri din cauza TA, nu mă refer la tine personal. Mă adresez tuturor celor care nu dau doi bani pe protejarea mediului, care-și dau ochii peste cap când aud de încălzire globală și care merg pe premisa „Las', că nu apuc eu Apocalipsa”. Dacă te regăsești în descriere, trebuie neapărat să (re)vezi filmul ăsta din 2004. Dacă, în schimb, ești genul eco-friendly... tot trebuie să-l vezi, ca să-ți întărești convingerea că faci ce trebuie.

Sfârșitul civilizației se vede din satelit Foto: Screenshot youtu.be/Ku_IseK3xTc

Așa cum la începutul anului le-am recomandat iubitorilor de McChicken să urmărească „The Founder”, acum recomand întregii omeniri să-și dedice două ore din viață filmului „The Day After Tomorrow”. E scris și regizat de Roland Emmerich, maestrul subgenului cinematografic „Catastrofă Naturală”, pe care criticii îl iau mereu la p**ă pe bună dreptate. Omul e specialist în filme penibile, trase de păr, adresate maselor cu IQ mediocru.

Foto: 20th Century Fox, via themoviedb.org

Na, așa știe el să transmită un mesaj. Partea bună e că are întotdeauna ceva de zis, iar ambalarea facilă a moralei asigură receptarea ei de către publicul larg. În „The Day After Tomorrow”, mesajul e: „Aveți mai multă grijă de planetă, idioților, și fiți mai atenți la indiciile Mamei Natură, care ne spune că îi e rău și că urmează să borască peste noi”.

Foto: 20th Century Fox, via newyorksstateofmind.wordpress.com

Filmul ne poartă într-o tranziție bruscă a omenirii înspre o nouă Eră Glaciară. Shift-ul se datorează fluctuațiilor majore în curentul Oceanului Atlantic, provocate de desalinizarea exagerată a apei prin topirea calotei glaciare. Iar ghețarii se topesc din cauza încălzirii globale, care-i produsă mai ales prin arderea combustibililor fosili și eliberarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră. În fine, e o reacție în lanț. Modificare curentului produce trei super-furtuni care înghit America de Nord, Europa și Asia. Vorbim despre Tsunami-uri, creșterea nivelului mării cu zeci de metri, îngheț instantaneu, iar situația se agravează pe zi ce trece.

Tornade în „The Day After Tomorrow” Foto: 20th Century Fox, via thegeektwins.com

Trăim tot dezastrul prin ochii lui Sam Hall (Jake Gyllenhaal), student ambițios și curajos, fiu al controversatului paleoclimatolog Jack Hall (Dennis Quaid). Puștiul primește indicații precise de la taică-său care să-i maximizeze șansele de supraviețuire, dar clima haotică și diverse incidente neprevăzute fac aproape imposibilă respectarea planului.

Jake Gyllenhaal ]n rolul lui Sam Hall Foto: 20th Century Fox, via premiere.fr

Sam (Gyllenhaal) e aici ca să ne ghideze prin desfășurarea acțiunii, să resimțim furia naturii din perspectiva unui puști cu speranțe, cu rude și prieteni care-i pot muri oricând, cu dorința disperată de a supraviețui. El de fapt ne interpretează pe noi înșine, pământeanul de rând care face tot ce-i stă în putință ca să iasă cu bine din catastrofa asta naturală împreună cu cei dragi.

Dennis Quaid în rolul paleoclimatologului Jack Hall Foto: 20th Century Fox, via CineBlog.it

Dar adevăratul protagonist e însăși omenirea, pentru că antagonistul (Mama Natură) încearcă să anihileze întreaga specie. E un conflict cu miză colosală, ca-n toate filmele lui Emmerich, iar schimbările recente ale climei terestre ne fac să-l iertăm pe regizor pentru dependența lui de dramă globală. E contextul ideal în care să-și fructifice fetișul.

Foto: Screenshot youtu.be/Ku_IseK3xTc

Poate că tranziția bruscă din „The Day After Tomorrow”, de la o zi obișnuită la Apocalipsă în numai câteva ore, o să te facă să duci cursorul mouse-ului înspre butonul „STOP”. Poate o să ți se pară penibil și exagerat, ceea ce într-adevăr este pe alocuri. Dar totul se întâmplă nu peste noapte, ci prin adăugarea picăturii care umple paharul, prin încheierea unui proces de distrugere planetară pe care omenirea îl face de secole întregi fără să conștientizeze.

Furtunile care înghit aproape tot Pământul Foto: 20th Century Fox, via forums.talkingpointsmemo.com

Aproape la fel de brusc și de incredibil va părea și în realitate, când natura își va întoarce până la urmă armele împotriva noastră. Am fi niște cretini să rămânem surprinși atunci, pentru că ea ne tot plesnește cu indicii de câteva decenii încoace. Uită-te și tu ce s-a întâmplat în 2018:

Aprilie 2018 a fost cea de-a 400-a lună consecutiv care să înregistreze temperaturi peste medie, la nivel global. 77 de japonezi au murit vara asta din cauza caniculei, iar alte zeci de mii au ajuns internate în spital. Tokio începuse să se topească la 41,1 grade Celsius, record național all-time.

Siberia, regiune lipită de Oceanul Arctic, a înregistrat vara asta temperaturi de 32 grade Celsius, în condițiile în care n-ar trebui să depășească 10 în mod normal.

Scandinavia trece prin același șoc: temperaturile au ajuns să depășească 30 de grade Celsius în zona de Nord, zonă încadrată în Cercul Polar Arctic. Repet: 30+ grade în Cercul Polar.

Și incendiile din Grecia, care au făcut 91 de victime, s-au extins într-un ritm alarmant datorită condițiile meteo extreme: vânt cu viteză de până la 110 km/h.

Păi, bine, dar dacă vorbim despre încălzire globală, despre creșterea temperaturilor la nivel mondial, cum naiba s-ar putea ajunge la polul opus: o nouă Eră Glaciară? Unde-i logica? Am explicat aici pe larg cum funcționează schimbarea climatică și-ți recomand să citești.

În fine, știu că „The Day After Tomorrow” nu-i un film inteligent, știu că scenariul e pueril și personajele sunt dintr-o bucată, știu că efectele speciale nu se ridică la standardele actuale. Dar ți-l recomand în ciuda tuturor acestor minusuri. Ți-l recomand pentru persuasiunea cu care Roland Emmerich reușește să tragă semnalul de alarmă, pentru impactul pe care sper să-l aibă imaginile dure asupra ta. Mai presus de toate, ți-l recomand pentru că încă nu e prea târziu să salvăm planeta. Să ne salvăm pe noi înșine.

Nu mai amâna grija față de mediu pentru Tomorow sau pentru The Day After Tomorrow. Ai toate motivele să te-ngrijorezi Today.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

the day after tomorrow roland emmerich schimbare climatica incalzire globala era glaciara efect de sera planeta natura
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde