"Am 26 de ani, testez medicamente pe animale și nu-mi pare rău"

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
10
Tweet

O tipă de 26 de ani, să-i spunem Laura de acum încolo (ea dorește să rămână anonimă pentru a evita stigmatizarea socială), are job-ul de a testa medicamente pe animale în scop științific.

Am vorbit cu ea pentru a descoperi mai multe despre meseria pe care o are și cum se simte când face aceste lucruri. Ce a ieșit, vezi mai jos:

"Recunosc superioritatea omului asupra altor specii, lucru considerat de multe ori controversat. Nu am izbucnit niciodată în lacrimi și nici nu am avut insomnii din cauza testelor făcute. Nu este ok să vezi animale suferind, dar încerc să le ofer cele mai bune condiții posibile", a spus Laura.

Ea a simțit nevoia să explice oamenilor de ce job-ul ei este necesar.

Foto: ANDRZEJ WAWOK REPORTER/ East News

Povestește-mi puțin despre tine. Cine ești?

Sunt studentă la doctorat și lucrez în aripa universității unde se fac teste pe animale. Dintr-o perspectivă științifică, sunt de părere că testele pe animale sunt importante, însă, și dintr-o perspectivă personală, găsesc acest lucru foarte interesant.

Ce faci mai exact în cadrul acestui job?

Ajut în cadrul procedurilor care se fac pe animalele din laborator. Ca echipă, facem multe lucruri - introducem substanțe testate în corpul animalelor, cu ajutorul injecțiilor, spre exemplu, iar după teste eutanasiem subiecții.

Ne concentrăm pe cercetarea din cadrul facultății, dar oferim și servicii externe pentru alte companii. Sunt foarte multe cereri - înainte ca un produs sau instrument medical să fie introdus în piață, trebuie să treacă o serie de teste, implicit cele pe animale.

Să presupunem că am o companie, am o idee, și vreau să-mi introduc produsul pe piață. Ce trebuie să fac pentru a îndeplini testele?

Procedurile de testare pe animale sunt foarte restrictive. Dacă cineva vrea să testeze o substanță, trebuie să pregătească o cerere complicată către Local Ethics Committee for Experiments on Animals, care urmează să fie analizată de experți din diferite domenii - oameni de știință, sociologi și chiar clerici.

După o analiză amănunțită a cererii, acești oameni decid dacă testarea este necesară sau nu. Cererea de aplicare depusă de o companie sau de un cercetător conține mult mai multe întrebări - de la locul în care se face studiul, până la stabilirea numărului de animale omorâte, cât și tipul acestora.

Informațiile despre substanțele care vor fi folosite sunt, de asemenea, foarte specifice - cantitățile exacte, care va fi doza de anestezic și analgezic folosită și cum vor fi omorâte animalele. Aș putea să continui, dar procedura este foarte lungă.

Pe scurt, n-ai cum să testezi orice-ți trece prin minte pe animale. Principiul de la care pornim este simplu - analizăm doar produsele care n-au mai fost testate până acum și care, în același timp, sunt benefice oamenilor. Comitetul se asigură ca numărul de animale folosite să fie cât mai mic.

Foto ilustrativ

Produsele pe care le testezi ajung în spitale și farmacii. Poți să-mi spui câteva produse la care ai lucrat?

Noi, cei care lucrăm în cadrul facultății, nu știm în niciun moment la ce produs lucrăm. Întreg procesul este codat și protejat. Cercetătorii trebuie să-și facă treaba și să aibă încredere în Comitetul Etic care a aprobat experimentul.

Oricum, știu din experiență că testăm aparate medicale și medicamente. Ah, și înainte să întrebi, nu testăm cosmetice.

Foarte puțini sunt cei care știu exact cum se produc aceste teste. Ce fel de animale folosești și cum se întâmplă mai exact?

Facem experimente pe animale mici - porci de Guineea, iepuri, șobolani și șoareci. În clipa de față, avem 40 de iepuri și undeva între 500-700 de șoricei. Condițiile în care stau sunt foarte bune și atent controlate.

Dacă experimentele nu sunt foarte drastice, dăm unii iepuri spre adopție uneori. Nu avem permisiunea să facem experimente pe animale mai mari, cum ar fi porcii, spre exemplu.

Avem diferite metode prin care administrăm substanțele - uneori le dizolvăm și le administrăm oral, alteori prin injecții sau implanturi. Facem și teste de comportament și analizăm reacțiile animalului.

Secțiunea în care stau animalele este echipată cu labirinte, o piscină și cuști speciale fix pentru aceste lucruri. De obicei, un animal participă pe studiu. După fiecare test, fie că durează câteva săptămâni sau luni, animalul este eutanasiat.

Ce fel de echipamente folosiți?

Depinde de tipul de examinare. Labirintul acvatic Morris este foarte popular - aici, animalele, influențate de diferite substanțe, trebuie să ajungă pe o platformă specială. Așa testăm memoria și simțul direcției.

Mai folosim spray-uri speciale într-o cameră unde punem șoricei pentru a-i urmări apoi pas cu pas, iar datele le trimitem către cercetători.

Cele mai controversate sunt cuștile destinate cercetării comportamentale, așa numitele cuști de frică, unde animalele primesc mici șocuri electrice. În unele cazuri, trebuie evaluat nivelul de anxietate după administrarea anumitor substanțe (cum ar fi antidepresivele).

Dacă acțiunile voastre sunt legale, de ce nu vorbiți despre metodele folosite?

Nu este niciun mister, iar toate metodele sunt aprobate de Comisia Locală. În ciuda acestui lucru, mereu aud că abuzăm animalele, dar în mod cert ținem la ele mai mult decât cei care au ferme de animale.

Munca noastră trebuie văzută ca fiind importantă și necesară, dar este dificil, deoarece acele "cuști ale fricii" generează emoții și îi îndeamnă pe oameni să ne judece în mod automat. Cercetarea încearcă să facă animalele să sufere cât mai puțin.

Știu că nu întotdeauna este plăcut pentru ele, dar o facem pentru o cauză bună și cat mai puțin dureros posibil. Sunt foarte multe alte morți în condiții proaste și mereu citim despre căței abandonați, bătuți sau lăsați să moară de foame.

Ești de părere că oamenii sunt superiori peste alte specii de animale

Da, și de multe ori acest lucru este inacceptabil în societate. Cred că este o ipocrizie. Oamenii uită că toate medicamentele, fără excepție, sunt testate pe animale. Cred că cei mai mulți oameni, dacă sunt puși în situația să ia un medicament testat pe animale, îl vor lua fără să ezite.

Oamenii sacrifică animale pentru binele omenirii. Recent, am întâlnit o femeie care a participat la o terapie experimentală și a fost vindecată de leucemie.

Ca să trăiască, anumite animale au fost nevoite să moară. Din punctul meu de vedere, al unui om de știință, această mărturisire mi-a ridicat moralul.

Foto ilustrativ

Relațiile tale cu cei din jur au fost influențate din cauza job-ului pe care-l ai?

Mulți dintre prietenii mei au avut o problemă cu asta. Dacă nu știu nimic despre acest domeniu, încerc să le explic, dar înainte să mă insulte ar trebui să știe că și ei folosesc medicamente testate pe animale.

Reacțiile prietenilor mei de la universitate au fost foarte dureroase și m-au întrebat: "cum poți face asta, cum poți răni animalele?" Iar ei știu prea bine că medicamentele nu pot ajunge la oameni dacă nu sunt testate pe animale înainte.

Te-ai gândit vreodată să-ți dai demisia?

Eu n-am avut dilema asta, dar alți oameni da. Îmi pare rău, dar nu îndeajuns încât să mă opresc. La început era ciudat să eutanasiez animale după teste, dar, brutal vorbind, cu timpul, m-am obișnuit. Îmi spun că fac lucruri importante. Nu sunt teste fără sens, lucrez într-o universitate și lucrăm în numele științei.

Crezi că există teste la care n-ar trebui folosite animalele?

Toate testele pe animale sunt necesare, iar ele sunt controlate și aprobate de Comitetul Etic Local.

Crezi că testele pe animale pot fi înlocuite?

Totul poate fi verificat pe computer și celule, mai puțin siguranța și eficacitatea unei substanțe. Doar un șoricel, spre exemplu, ne poate spune în mod sigur dacă o substanță face bine sau rău oamenilor. Computerele din ziua de azi încă nu-ți pot da rezultate clare și rapide.

Părerea mea este că tehnologia e utilă, dar la ora actuală nu poate înlocui testarea pe animale. Dacă am renunța la asta, șansele de mortalitate și complicații ar fi mult mai mare.

Articol realizat de NOIZZ Polonia și tradus de noi.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

medicamente teste
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde