Am fost la show-ul lui Kendrick Lamar și am văzut cum un singur om redefinește rap-ul

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
40
Tweet

Kendrick Lamar a vizitat pentru prima oară Antwerp-ul într-un show pe care l-a ținut la Arena Sportpaleis din oraș, cea mai mare arenă închisă din Europa.

Concertul a făcut parte din turneul DAMN pe care-l susține artistul și a reușit să-mi rămână în suflet, chiar dacă nu mă așteptam la asta.

Organizarea mi s-a părut bună, odată ce intrai în spațiul de concert.

Altfel, pentru o țară afectată de atentate, cu un istoric global de situații tragice la astfel de evenimente, controlul a fost ZERO și a fost atât de aglomerat la intrare și paznicii atât de lipsiți de interes încât putea intra oricine, cu sau fără bilet.

Și chiar dacă aceste atentate au rolul de a ne speria și noi nu trebuie să cedăm și să arătăm frică, un event măreț fără security corespunzător poate crea o invitație la ceva neplăcut.

Și chiar dacă-ți spui "n-are cum să se întâmple una ca asta", undeva în capul tău va fi un "dar dacă" complet neprietenos.

Kendrick - Foto: Bogdan Jah Popa

Într-o sală arhi-plină, cu gândurile care-mi balansau între cele de mai sus, la 21:30 fix, s-au stins luminile și, anunțat de niște flăcări imense, și-a făcut apariția Kendrick, îmbrăcat complet în alb.

Țipete și aplauze, a început show-ul.

Lamar a demonstrat cum un singur om poate ține o sală în picioare timp de o oră și jumătate și a făcut-o cu o dedicare absolut fantastică, încât nu-ți puteai lua ochii de la el.

Kendrick redefinește rap-ul și e păcat că n-a plecat de la Grammy-uri cu cel mai Bun Album al Anului (în favoarea lui Bruno Mars).

Într-o cultură rap/trap care promovează piz****, șampania, banii și drogurile, tânărul de 30 de ani din Compton, cartierul rău famat al Californiei, face istorie promovând IUBIREA. Fără lanțuri de aur la gât, fără gesturi mărețe și fără versuri lipsite de însemnătate.

Kendrick - Foto: Bogdan Jah Popa

Kendrick e băiatul ăla care a vrut să facă ceva în viața asta și a vrut să aibă un mesaj, așa că a ieșit din cartier, însă fără să-l uite sau să încerce să-l schimbe în mai bine.

Vorbește despre societatea americană cu toate problemele ei și a generat o mișcare culturală spre schimbare și spre cea mai simplă rezolvare dintre toate - dragostea.

Kendrick - Foto: Bogdan Jah Popa

În timpul show-ului, folosindu-se de alter ego-ul lui Kung Fu Kenny, Kendrick ne prezintă trei filmulețe amuzante, parcă regizate de Tarantino, în care-l vedem transformându-se dintr-un simplu învățăcel al artelor marțiale, într-un adevărat maestru, unul care a înțeles de unde vine LUMINA (dintre picioarele unei femei, să fim mai exacți).

Kendrick e humble și e uman, nu vorbește mult, dar transmite publicului că vrea o noapte istorică, având în vedere că este pentru prima oară în Antwerp. Sonorizarea este perfectă, la fel și flow-ul lui - energie de la un cap la altul.

Pe scenă își face din când în când apariția o dansatoare cu mișcări de jedi, extrem de seducătoare și flexibilă, iar restul decorului este format dintr-o serie de vizualuri acaparante și două scene - cea mare, care la un moment dat vine peste el și una poziționată în mijlocul mulțimii.

Pentru prima oară, artistul s-a jucat cu luminile și a rugat pe cei din public să-și aprindă telefoanele - un momente de o frumusețe inexplicabilă, de unitate și bucurie.

A ținut și el să ne mulțumească pentru asta, nu înainte de a spune că nu-i nicio diferență între el, care e pe scenă, și noi. Way to go, babe!

Kendrick - Foto: Bogdan Jah Popa

O oră și jumătate în care toată lumea a "levitate, levitate, levitate", a avut muzică în DNA și a cântat acapella "humble", de se ridica părul pe tine de emoție și entuziasm.

În DAMN, cel de-al patrulea lui album, Kendrick și-a continuat munca din To Pimp a Butterfly (2015), parcă într-un mod mai filozofic, fiecare piesă întorcându-se la matra materialului - "Ain’t nobody prayin’ for me". Și crede-mă, una este să o auzi pe album și alta spusă într-un spațiu cu peste 20.000 de oameni.

Show-ul lui Kendrick Lamar a fost compleșitor din toate punctele de vedere și m-a lăsat cu un sentiment extrem de pozitiv după.

Este un spectacol la care trebuie să mergi, chiar dacă ești fan sau nu, pentru că merită să trăiești așa o experiență cel puțin o dată în viață.

S-a terminat brusc, după piesa God, cu foarte multe aplauze la final, cel mai potrivit gest de a-i arăta unui om cât de mult i-am apreciat munca, efortul, arta.

------------

*Poze făcute de al meu prieten, Bogdan Jah Popa.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Kendrick Lamar rap show Damn turneul concert antwerp
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde