Am vorbit cu 5 cupluri ca să-ți arăt că relațiile la distanță nu sunt așa cum crezi

Share
45
Tweet

Dacă m-ai fi întrebat despre relațiile la distanță în urmă cu niște ani, probabil ți-aș fi spus că nu sunt capabilă să fac așa ceva și este too much pentru mine.

Nu știu dacă are legătură cu maturizarea, iubirea, schimbările de perspectivă sau toate trei, dar acum gândesc altfel și cred că merită să le dai o șansă.

Era final de septembrie când m-am mutat din orașul meu natal în București (despre care am scris aici) și dădeam vina pe timing, pentru că fix atunci când găsisem persoana aia lângă care mă vedeam fericită, eram nevoită să plec la vreo sută și ceva de kilometri.

Știu, sunt oameni pe care îi desparte un ocean, dar nu suntem cu toții needy și cu probleme de atașament ca mine, pentru care doar faptul că ne aflam în orașe diferite părea suficient.

Am auzit multe persoane reticente care mi-au spus că nu va merge, că mereu intervine ceva și se rupe lanțul de iubire din cauza circumstanțelor.

Dar cum eu știu că nu totul este general valabil și există și excepții, am încercat să îmi înving paranoia care îmi țipa în creier că sigur this is gonna go down in flames.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/ff0x69FIayk

Să menții o relație e complicat și când ești mai aproape de ființa aia specială, așa că distanța amplifică toate sacrificiile și compromisurile pe care le faci în mod normal.

La mine e okay, pentru că am ajuns în punctul în care manageriam mai ușor situația. Nu e mereu easy peasy, trebuie să înveți cum să acorzi spațiu și susținere și necesită niște efort în plus. Dar eu zic că dacă iubești pe bune pe cineva, anumite chestii vin de la sine.

L-am rugat și pe iubitul meu să își dea cu părerea puțin despre relația noastră la distanță, ca să nu vorbesc aici doar din perspectiva mea:

„Salut, mă prezint ca iubitul fetei ăsteia minunate și ca o persoană care nu a vrut o relație (mai ales una la distanță). Nu știu dacă este vina providenței sau s-a aprins atât de mult focul pasiunii, însă un lucru este sigur: daca doi oameni țin suficient de mult unul la altul nu contează câte sute de mii de kilometri sunt între ei.

Este clișeul veșnic, dar dacă nu există încrederea aia atât de profundă încât ești luat la mișto de persoanele mai bine plasate în societate decât tine, te poți doar gândi la cum ar fi să ai pe cineva așa de special lângă tine, chiar dacă v-ar despărți câteva orașe.

Nu mă pricep la sfaturi și mai puțin la dat păreri de bun gust, însă pot spune doar atât: "Când e greu e complicat", așa că treceți peste toată problema cu distanța și bucurați-vă de timpul pe care îl aveți împreună! Peace!”

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/KUqlyHNVSQc

Ca să mă conving că nu doar eu sunt de părere că relațiile la distanță pot să reziste fericite în ciuda negativității și complicațiilor care apar, am luat la întrebări 4 cupluri:

Când a început relația voastră și în ce context ați fost nevoiți să vă confruntați cu distanța?

Diana și Ionuț: Prin Iulie 2011, ne-am întâlnit și am început să fim împreună. Suntem prieteni de familie, deci ne cunoșteam de fapt de o viață, dar atunci a fost momentul în care altfel de sentimente au apărut.

Eu în România, el în Canada pentru un an, apoi în orașe diferite în Canada pentru alt an. Am vorbit aproape în fiecare zi prin mesaje, telefon și FaceTime și după 2 ani de long-distance am reușit să fim în același loc în același timp.

Sandra și Olivier: Ne-am cunoscut în mai 2015 și suntem împreună de atunci. Ne-am întâlnit într-o tabără în Slovacia, eu fiind din România, iar el din Olanda.

Alecsandra și Geani:  Relația noastră a început în vara anului 2017, în august mai exact. Eu sunt din Călărași, iar eu din București. Amândoi am considerat că merită timp de 1 an să ne vedem doar de câteva ori ca în final, eu când încep facultatea să mă mut în București.

Miruna și Bogdan: A început acum 1 an și 2 luni. El s-a mutat la finalul verii trecute în București și nu credeam că o să mai rămânem împreună. Însă pe parcurs ne-am trezit că așteptam amândoi să treacă timpul să ne vedem. Așteptam cam 2 săptămâni să ne vedem. Uneori chiar și 3 sau o lună.

Iulia și Adi: Relația noastră a început în urmă cu aproape 3 ani (știm data, exactă, dar nu o divulgăm, dacă e nevoie o spunem totuși). Ne-am confruntat cu distanța în momentul în care eu am luat vacanță, deoarece nu suntem amândoi din oraș.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/u9m8Z8c9_T4

Care credeți că sunt elementele necesare pentru a menține o astfel de relație?

Diana și Ionuț: Cred că în primul rând trebuie să existe niște valori de bază care să fie comune. Peste diferențe superficiale se poate trece ușor, dar dacă doi oameni nu au viziuni similare în legătură cu niște chestii vitale de viitor gen căsătorie, religie, copii și ce își doresc de la viață atunci nici toată dragostea din lume nu poate să îi țină împreună.

Apoi, cred că este foarte important ca fiecare persoană să își cunoască valoarea proprie și ce aduce în relație. Nu poți niciodată să iubești pe altcineva cu toată dăruirea dacă nu te iubești și nu te înțelegi pe tine ca om.

De la cunoașterea de sine vine comunicarea autentică, pentru că înțelegi și poți să spui ce ai nevoie, dar îți înțelegi și comportamentul și reacțiile în momentele tale mai puțin Zen.

Fiecare persoană în cuplu trebuie să fie un cerc perfect (sau să tindă spre asta), astfel încât în momentul în care sunteți împreună puteți să vă ridicați și susțineți unul pe altul, să deveniți mai puternici individual, dar și #couplegoals.

Sandra și Olivier: Consider că o relație la distanță are la bază nevoile pe care le are orice altă relație. În primul rând, comunicarea, încrederea și în esență, lipsa de gelozie. Mai mult decât atât, gândul la un viitor împreună este probabil cea mai importantă motivație a unei relații la distanță, oricât de clișeic ar suna asta. Altfel, consider că o astfel de relație nu își are rostul.

Alecsandra și Geani: Cele mai importante elemente pentru genul ăsta de relație sunt, în primul rând încrederea și sinceritatea. Fără aceste două elemente o astfel de relație nu poate funcționa.

Miruna și Bogdan: Amândoi ne bazăm pe încredere. Iar ăsta e lucrul cel mai important în orice tip de relație. Fie că e de prietenie sau alte tipuri.

Iulia și Adi: Considerăm că elementele necesare pentru a menține o astfel de relație sunt: iubirea, încrederea, înțelegerea, devotamentul și respectul.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/SDktAkDbmgE

Care au fost momentele dificile care v-au pus legătura la încercare și cum ați reușit să le depășiți?

Diana și Ionuț: Momentele dificile au fost atunci când a trebuit să înțelegem de fapt cum funcționează celălalt când vine vorba de stil de comunicare, cum vrea să fie iubit și apreciat sau cum reacționează în momente de stres.

Perioada de adaptare de la început când începi să te integrezi în viața unei alte persoane în viața de zi cu zi cred că este cea mai grea (mai ales dacă ești o persoană independentă ca mine).

Dar, cu respect, iubire și comunicare deschisă nu cred că există ceva peste care să nu poți să treci, și asta a fost cu siguranță cazul nostru!

Sandra și Olivier: Momentele dificile apăreau de obicei atunci când interveneau anumite discuții care erau mai greu de comunicat prin intermediul tehnologiei.

Este mult mai ușor să discuți chestii delicate face to face. De asemenea, apar probleme uneori atunci când programele sunt foarte diferite și încărcate, încât la sfârșit de săptămână realizam că nu am reușit să comunicăm atât de des.

Alecsandra și Geani: Am avut momente mai dificile în care ne era dor unul de altul și nu mai suportam distanța deloc, dar timpul a trecut repede, eu voi începe facultatea la București și toată așteptarea a meritat.

Miruna și Bogdan: Păi amândoi avem uneori situații mai nașpa în familie, pentru că toată lumea a fost împotriva noastră. Ai mei nu erau de acord cu el tocmai pentru că trebuia să aștept. Iar ai lui nu prea mă cunoșteau și nu prea înțelegeau de ce el încă rămâne cu mine. Însă cu răbdare am reușit să rămânem împreună. Răbdarea și încrederea.

Iulia și Adi: În ciuda faptului că am stat o lungă perioadă împreună, însemnând practic că am “crescut” împreună, provenim din familii cu percepții diferite. Din această cauză, multe conflicte au fost datorate faptului că nu avem aceleași “obiceiuri”, fiind diferiți unul față de altul de la genuri de muzică, filme, pasiuni personale la modul de a acționa într-o situație.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/mRQk1B4OM0k

Cum ați trecut peste certurile și geloziile din cuplu accentuate de distanță?

Diana și Ionuț: Cred că atunci când vine vorba de relația noastră, faptul că am fost împreună long-distance înainte să fim în același loc a fost un mare atu, pentru că am putut să ne păstrăm independența și să nu depindem unul de altul 100% (ceea ce pune multă presiune pe celălalt).

Pentru că amândoi știm cine suntem ca oameni în afara cuplului, am observat că gelozia (care este cel mai des cauzată de insecurități personale) nu este ceva cu care am avut neapărat de-a face. Mereu încercăm să ne susținem reciproc și să arătăm cât de mult ne apreciem unul pe altul și asta nu lasă foarte mult loc pentru anxietăți sau panici despre loialitatea celuilalt.

Sandra și Olivier: Geloziile și certurile erau foarte rare în cazul nostru și bazez toată chestia asta pe felul nostru de a fi. Niciunul dintre noi nu este gelos.

Consider că libertatea este cea mai importantă într-o relație (bineînțeles, în limita bunului simț), mai ales în cazul unei relații la distanță. Niciodată nu am fost genul de persoană care să impună sau să accepte restricții.

Alecsandra și Geani: Sincer, nu prea au existat gelozii între noi, certuri minore există în orice relație. Când ne certăm, discutăm împreună, fiecare spune ce simte și ce consideră că a făcut celălalt greșit și încercăm să corectăm așa.

Miruna și Bogdan: Nu prea ne-am certat sincer. Și gelozia a fost prezentă uneori. Însă în cantități mici. Și ne tachinam de multe ori, dar cu timpul au dispărut.

Iulia și Adi: Sincer, cu greu. Ceea ce ne-a făcut cam de fiecare dată să trecem peste probleme majore au fost sentimentele care ne legau. Desigur, și comunicarea a jucat un rol important.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/bDUE_StGLhs

Cum este relația voastră în prezent și cum vă raportați la viitor (mutat împreună and stuff)?

Diana și Ionuț: Suntem împreună de 7 ani și de 4 ani trăim împreună (de 2 ani și cu pisica noastră). Evident că pe o perioadă de 7 ani multe lucruri sunt diferite, dar cred că amândoi conștientizăm că schimbarea este singura constantă așa că încercăm să creștem împreună și să evoluăm pe plan individual.

Amândoi nu credem neapărat în căsătorie așa că (deși suntem întrebați foarte des) am decis că asta nu este o prioritate pentru noi, și că un inel nu o să schimbe neapărat dinamica relației noastre. Suntem fericiți și continuăm să ne cunoaștem mai bine în fiecare zi!

Sandra și Olivier: Momentan locuim împreună, suntem amândoi stundenți și studiem în același oraș. No big plans yet. Rămâne de văzut. ^_^

Alecsandra și Geani:  În momentul de față ne înțelegem la fel de bine ca acum 1 an și avem o relație serioasă, deși este la distanță. Eu mă voi multa la București și cel mai probabil vom sta împreună. Sunt foarte curioasă cum vom funcționa fiind unul lângă altul non stop, având în vedere că până acum eram obișnuiți să petrecem doar câteva ore împreună o dată la o săptămână sau două.

Miruna și Bogdan: Acum suntem ok, am reușit oarecum să trecem peste părerile oamenilor. Am înțeles că doar ceea ce cred eu contează. Pe viitor, ne propunem să stăm împreună. În București. Dar acum rămâne de văzut.

Iulia și Adi: Relația noastră în prezent este cel puțin la fel de complicată ca la început, însă tindem să credem că se întâmplă asta fiindcă ne iubim cel puțin la fel de mult ca atunci. Fiind niște persoane spontane, nu putem să ne raportăm prea sigur la viitor, dar credem că lucrurile vor evolua frumos.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

cupluri relatii distanta
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde