Am vorbit cu Șuie Paparude despre cum încă trezesc suflete, după 20 de ani de muzică

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
11
Tweet

Șuie Paparude ne fac să cântăm în cor și să ne zburde inimile la concertele pe care le susțin live, de vreo 20 de ani încoace.

Michi, Dobrică și Bean au ieșit cu o piesă și un clip nou și tare ne-a mai plăcut rezultatul.

Băieții spun că e poate cel mai frumos clip din cariera lor de până acum și tare mi-e greu să-i contrazic.

Piesa asta va fi susținută și de un album pe care Șuie se pregătesc să-l lanseze în 2018, așa că abia aștept să aud toate materialele noi pe care le-au pregătit.

Până una alta, am stat de vorbă cu Michi și Dobrică despre muzică, Șuie și concerte, dar și despre România și situația politică de la noi.

Ce a ieșit vezi mai jos:

PS: Propun să-ți pui piesa asta pe fundal când citești:

Hai să ne cunoaștem puțin - pe rând, cum v-ați descrie în cel mai sincer mod posibil?

Michi: Pasionat de sunete. Muzica pentru mine e o pasiune. Un om care comunică mult mai bine cu oamenii cunoscuți și necunoscuți prin intermediul sunetelor.

Acolo, în studio, și apoi pe scenă, sunt locurile în care mă simt într-un mod natural, cel mai bine.

Cu vorbele eu sunt aparent mai puțin prieten, pentru că am descoperit că pot comunica mai direct sentimentele pe care le am prin muzica pe care o fac.

Dobrică: Membru fondator Șuie Paparude alături de Michi. Și cel de-al doilea vocal.

3 piese pe care le aveți pe repeat în ultima vreme:

Michi:

Dobrică:

Aveți un drum bogat în spate și o groază de momente memorabile - dacă ar fi să tragem o linie, care sunt locurile, de-a lungul carierei voastre, unde v-ați opri pentru a vă aduce aminte de ele?

Michi: Studio Martin, Web Club, Pulp din Craiova, Expiratul vechi, Goblin-ul din Vamă, apoi Sulina. Sunt incredibil de multe amintiri, extrem de frumoase, care mă leagă de toate aceste locuri.

Dobrică: Obligatoriu București și poate cel mai inedit loc în care am cântat - Sirna pe lângă Bistrița.

Șuie Paparude

Fiecare concert live pe care-l aveți se lasă cu multă energie pozitivă, vibe-uri mișto și iubire - cât de mult influențează publicul ceea ce se întâmplă pe scenă și cum reușiți să dați ce-i mai bun din voi, chiar dacă, să zic, sunteți morți de oboseală?

Michi: Oboseala dispare, treci peste tot dacă simți să faci asta. Nu mergem la muncă, e pasiune la mijloc, facem o muncă care ne place și trebuie să fim atenți pentru că, totuși, din când în când, oboseala, stresul și programul contra cronometru, chiar dacă îl faci din plăcere, natural, te pot afecta, mai ales fizic.

Dobrică: E o oboseală frumoasă. Nu cred că putem fi actori buni ca să mimăm o bucurie care nu există atunci când publicul e rece. Ne hrănim în timpul concertului cu feedback-ul primit de la public.

Există multe trupe iubite de publicul român, dar cumva locul Șuie rămâne acolo, în inima lui - de ce credeți că ați rămas la fel de iubiți și de-a lungul anilor, în ciuda valului nou de artiști apăruți?

Michi: Pentru că există sinceritate în muzica noastră. Sinceritatea cred că face publicul să-ți asculte piesele chiar dacă le-ai făcut acum 10 ani, pe unele, și au fix același impact ca la început, fără să sune prăfuit și vechi.

Să faci o muzică timeless cumva, care să nu fie tributară excluiv succesului de moment cu orice preț.

Da, poate că piesele pe care la fac nu sună perfect din punct de vedere tehnic, cu frecvențele cutare și cutare la locul lor, dar, am încredere în urechi și în feeling și iată că feeling-ul bate tehnica de vreo 20 de ani încoace în ceea ce ne privește.

E suflet în aparat.

Dobrică: Clar datorită muzicii și felului natural de a ne purta pe scenă.

Șuie Paparude

Cum apar piesele - când, unde și cum creați și faceți muzică?

Michi: E o chestie, efectiv, de moment. De inspirație, cele mai populare piese ale noastre sunt și piesele pe care le-am făcut cel mai repede și cel mai simplu.

Cu cele mai puține scule. La un moment dat, câștigând bani din muzică, am zis că e momentul să investesc în scule mai mult, dar la mine nu funcționează chestia asta, pentru că de pe vremea când făceam muzică numai cu Roland W-30, am învățat să încerc să scot tot, dar tot, atât cât mă pricep eu, dintr-o singură sculă hardware sau software.

De aceea fac muzică cu Ableton Live de prin 2003 și încă simt că nu m-am plafonat dpdv muzical, că mai am de scos din soft-ul ăsta lucruri noi. Că mă inspiră.

Dobrică: E un traseu destul de exact și firesc. Michi le compune, iar Bean și cu mine, separat, scriem versurile.

Ați lansat o piesă și un clip nou - povestiți-mi puțin despre ce e vorba și ce așteptări aveți de la ea după lansare?

Michi: Este o piesă pe care am început-o și terminat-o într-o formă destul de apropiată de cea actuală, în noaptea de 17 octombrie 2013, și, ca să mergm mai departe în viitor, mai întâi trebuie să facem pace adevărată, cu trecutul.

Mie, personal, clipul mi se pare cel mai frumos clip pe care noi l-am avut până acum în activitatea noastră. Andi Singer a dovedit că este extrem de talentat și că a înțeles perfect mesajul piesei.

Dobrică: Este o piesă mai specială cu un videoclip foarte frumos. Mai departe, o să vedeți voi.

Șuie Paparude

Pregătiți cumva și un nou album sau - când aveți de gând să lansați un nou album?

Michi: Da, Omul de Gheață face parte din viitorul album. Avem deja mai mult de jumătate din el compus. Apariția acestei piese este primul pas concret în direcția apariției albumului în 2018. Abia aștept. Sincer.

Dobrică: Sperăm că undeva în anul 2018 să lansăm și un album.

Cum simțiți că publicul vostru a evoluat de-a lungul anilor - a crescut alături de voi sau sunt oameni noi?

Michi: Publicul Șuie este extrem de fidel. Noi scoatem rar materiale, tocmai pentru că facem acest lucru doar dacă simțim.

Altfel nu are rost. Publicul nostru este foarte variat, iar dpdv al vârstei suntem încântați că vedem la concertele în aer liber părinți, fani Șuie, care vin cu copiii lor la concerte.

Este extraordinar, eu sunt foarte fericit când văd copii care fredonează linia de la A fost Odată sau studenți, tineri care cântă pe Soundcheck sau Cea mai Bună Zi, sau sar pe Nu te mai saturi de noi.

Pentru asta îmi zic de fiecare dată în gând: Mulțumesc și mă înclin în fața lor, la sfârșitul concertelor. Datorită fanilor există această trupă.

Dobrică: De fiecare dată sunt mulți oameni noi. Publicul crește alături de noi.

Top 3 piese Șuie care în concerte ridică nivelul de entuziasm al oamenilor la maximum:

Michi: Nu te mai saturi de noi, Soundcheck, Pentru inimi.

Dobrică: Binecunoscutele hituri Pentru Inimi, A fost odată sau Cu zâmbetul pe buze, Nu te mai saturi de noi, uneori chiar și piese instrumentale care nu au voce decât în varianta lor de concert, ca Moartea Boxelor, ridică publicul.

Șuie Paparude

Cunoașteți prea bine situația dramatică a României și nivelul de corupție de aici - credeți că aveți și rolul de a informa cumva publicul sau de a-l aduce în direcția bună prin influența voastră sau vă feriți de astfel de asocieri - de ce?

Michi: Am fost la Revoluție în 1989, când aveam 18 ani. Am fost când a venit Regele Mihai la Continental pe Calea Victoriei, am văzut minerii cum campau pe stradă în fața porții și lătra câinele la ei.

Aș putea să fiu poate mai radical din cauza asta. Dar prefer să fac gesturile simple care țin de convigerile mele: să merg la vot în primul rând, să stau mai puțin pe Facebook și să ies mai mult în stradă dacă e nevoie, fără să-mi pun în secunda doi poza pe Facebook și să mă folosesc de mișcările de stradă ca să-mi fac PR.

Viața reală nu e pe ecran, e pe stradă.

Dobrică: Trăim în aceeași țară ca și voi, dar nu dorim să ne implicam politic prin mesaje sau sloganuri. Există un mesaj frumos în ultima noastră piesă, Omul de Gheață, dar nu neaparat politic.

Altfel, eu, de exemplu, sunt fraierul ăla care a mers și a votat la toate alegerile din '90 până acum. E singura implicare politică pe care mi-o asum și cred că e și cea mai corectă din punctul meu de vedere.

Apropo de asta - ce vă irită, vă supără sau vă enervează la România și la români - ce ați schimba?

Michi: Nu mă irită nimic la români. Nu poți generaliza. Există români, nemți, englezi, coreeni care fac prăpăd și vecinii lor de scară sunt niște oameni extraordinari.

Generalizările astea care pornesc de la niște cazuri punctuale, ca mai apoi, pe baza lor, să spunem că românii în întregul lor sunt așa și pe dincolo, nu mi se par ok.

Fiecare, eventual, trebuie să ne examinăm și să încercăm să ne schimbăm acolo unde sesizăm că greșim în mod constant. E un proces subiectiv și personal.

Dobrică: Cineva spunea că schimbarea vine din tine. Sunt multe lucruri pe care le-aș schimba, în primul rând, la Mihai Dobre, cetățean român.

Mai aveți speranță în țara noastră - de ce?

Michi: Aici e acasă. Home. Pentru că încet, încet, mi se pare că ne îndreptăm într-o direcție bună.

Mi se pare că România încă este o țară vie, cu oameni vii, mai naturală decât alte țări în care totul este extrem de bine pus la punct, cu oameni care muncesc, se implică, și sunt dornici să facă concret lucruri bune pentru cei din jur.

Eu unul încă mai am speranțe cu țara asta.

Dobrică: Dacă nu am avea speranță nu am mai fi aici.

Care e cea mai mișto parte la un concert live pe care-l susțineți - care-s lucrurile care vă bucură? Mai aveți emoții sau concertele au ajuns un fel de automatism?

Michi: Reacția oamenilor. Pentru public cântăm, nu pentru view-uri pe Internet. Concertele sunt cele mai importante în viața formației Șuie Paparude.

Contactul cu publicul. Emoțiile sunt extrem de benefice. Am emoții mari la concerte de fiecare dată.

Dobrică: Am emoții de fiecare dată. Îmi plac foarte mult părțile în care publicul cântă alături de noi.

Sigur ați avut parte și de multe momente dubioase pe scenă, înainte de a intra pe scenă sau în backstage - vă rog să-mi povestiți un astfel de moment dubios prin care ați trecut:

Michi: Există momente dubioase, dar plecând de la cuvântul dub din dubios. Dub-ul este o muzică care mie îmi place în mod deosebit.

Dobrică: Nu îmi aduc aminte de niciun moment dubios.

Șuie Paparude

Care-i părerea voastră despre scena muzicală actuală, pe bune - ce-i ok și ce nu-i ok?

Michi: Totul e ok. Fiecare trupă muncește pentru publicul ei.

Dobrică: Nu prea sunt la curent cu ce se întâmplă în muzica românească actuală pentru că nu ascult radio. Sorry!

Aveți perioade în care sunteți plecați foarte des - cum împăcați viața de artist cu viața personală?

Michi: Muzica și viața personală sunt înlănțuite din punctul meu de vedere. Una o influențează pe cealaltă și invers. Hmm. Practic nu prea am ce să împac pentru că muzica este de fapt viața personală, pentru mine.

Dobrică: Trebuie un echilibru și, mai ales, contează cum îți împarți prioritățile.

3 lucruri pe care vi le doriți pentru 2018, pe toate planurile:

Michi: Sănătate pentru toți membrii trupei, putere de muncă, inspirație, album nou.

Dobrică: Sănătate, album nou și cât mai multe concerte.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

șuie paparude romania interviu
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde