Am vrut să ne facem o afacere cu marijuana medicinală și am cerut ajutorul autorităților din România

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
142
Tweet

Ca tot românul care a trecut măcar o dată prin Amsterdam, am visat și noi la un moment dat să ne facem o afacere cu marijuana (medicinală). Da, în naivitatea noastră am tot visat la o legalizare de un fel sau altul, pentru că am văzut că se tot întâmpla prin vecini, prin Grecia, prin Polonia etc. Deci, se poate.

Știm, am visat și noi un pic cu ochii deschiși, dar ne-am revenit repede: trăim, totuși, în România. Am dat snooze și ne-am pus visele pe hold. Asta până când pe la începutul anului a început să circule o știre despre cum vin americanii să cultive democrație și marijuana medicinală în România. Fake news? Nu chiar.

Și totuși, cum vine asta? Tu poți să faci pușcărie dacă te prinde garda că fumezi un cui, dar americanii vin să facă big business legal cu iarbă și totul e ok? Noi, românii, de ce nu putem face cultură de marijuana medicinală, dacă se poate.

Deci, am revenit la visul nostru și am cerut ajutorul autorităților. Mă rog, le-am adresat niște întrebări care să ne lămurească dacă putem crește legal marijuana.

Așa că am trimis mail către ANA și am cerut un platouaș de răspunsuri la următoarele întrebări:

„Este legal să cultivi marijuana medicinală în România? Dacă da, cum se poate obține o autorizație pentru acest lucru? Sunt legale în România produsele medicinale din marijuana cu CBD sau THC? E nevoie de aprobări pentru a putea obține aceste produse medicinale? Dacă da, de ce aprobări este nevoie?”

Ep. 1 - Agenția Națională Antidrog aka ANA

Photo credits: Pavel Lozovikov // Unsplash

După 10 zile de liniște, ANA vine cu bomba: „este permisă cultivarea plantelor ce conțin substanțe aflate sub control dacă sunt prelucrate în scop tehnic, în vederea producerii de tulpini, fibre, sămânță și ulei în scop medicinal și științific și numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”. Ne mai ziceau că putem să și producem / depozita / distribui plante, substanțe și preparate stupefiante dacă ne eliberează Ministerul Sănătății o autorizație.

Deci, tot ce trebuia să facem era să obținem aceste autorizații de la MS și MMADR. „Păi, bine, am zis! Hai să le scriem și ăstora de la ministere.”

Dar înainte să trecem la următorul episod, ca o mică paranteză, trebuie să vezi felul în care comunică Agenția Națională Antidrog în anul 2018. Răspunsurile sunt scrise pe calculator, printate, semnate, ștampilate, scanate și abia apoi trimise pe mail.

Bineînțeles, limbă de lemn, „marihuana” în loc de „marijuana” și tot felul de chestii amețitoare, doar e vorba de antidrog, așa că probabil nu tot praful de pe mobila de pe acolo e praf.

Iată răspunsul așa cum l-am primit și noi de la o agenție națională care vrea să-i convingă pe puștani că drogurile nu sunt cool:

Raspuns ANA - NOIZZ
Raspuns ANA - NOIZZ

Ep. 2 - Ministerul Sănătății

După alte 10 zile, găsesc în inbox mail de la MS: „Domnului Gruia Dragomir, jurnalist NOIZZ.ro”, care m-a trimis la litera legii.

Legea nr. 339 din 2005cu completările și modificările ulterioare este legea care reglementează și stabilește regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerțul, distribuția, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziționarea,  utilizarea si tranzitul pe teritoriul național al plantelor spontane sau cultivate, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.

Planta canabis-vârful florifer sau fructifer al speciei Canabis indica, exceptând semințele sau frunzele care nu sunt însoțite de vârfurile ramurilor, a cărui rășina nu a fost extrasă este prevăzută în tabelul II din anexa care face parte integrantă din legea nr. 339.

Photo credits: Thought Catalog // Unsplash

Canabis indica (Cannabis sativa subsp. indica) conține canabinoide, între care tetrahidrocanabinol și canabidiol conținutul acestora putând varia în funcție de condițiile pedoclimatice și de momentul recoltării și poate atinge un conținut de până la 20% tetrahidrocanabinol. Tetrahidrocanabinol si izomerii lui sunt prevăzuți în tabelul I care conține plante, substanțe și preparate lipsite de interes recunoscut în medicină.”

Mă rog, eu întrebasem „despre ce fel de autorizație este vorba și care ar fi criteriile care ar trebui îndeplinite pentru ca o persoană / companie să poată obține autorizație de la Ministerul Sănătății pentru a putea produce și comercializa produse din marijuana medicinală pe teritoriul României.

Întocmai ca cei de la ANA, MS ne-a trimis la Ministerul Agliculturii pentru autorizare de cultivare: „Cultivarea plantelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope în scop medical și științific este permisă numai cu autorizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării rurale, prin direcțiile județene sau a municipiului București.”

Apoi, ne-au mai comunicat că în nomenclatorul de medicamente de uz uman în vigoare, nu există autorizație de punere pe piață a niciunui medicament care să conțină THC și cannabis, respectiv ulei de cannabis, extract de cannabis sau alt derivat de cannabis.

O astfel de autorizație se ia de la Agenția Medicamentului. Fără aceasta, MS nu poate face nimic.

„Conform art.704 din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare nici un medicament nu poate fi pus pe piață fără o autorizație de punere pe piață emisă de ANMDM, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizație eliberată conform procedurii centralizate.”

Photo credits: Esteban Lopez // Unsplash

Faza nasoală era că Ministerul Sănătății tocmai ne comunicase că THC-ul era trecut în aceeași categorie cu heroina, în tabelul I din anexa care face parte integrantă din legea nr. 339. Substanțele din acest tabel sunt lipsite de interes recunoscut în medicină. Deci, până nu e scos THC-ul din acel tabel, nu prea ar exista posibilitatea legalizării, pentru că ar fi ca și cum ai cere legalizarea heroinei.

Oricum, să mai susții în 2018 că THC-ul este lipsit de interes recunoscut în medicină, este total absurd, având în vedere că în atât de multe țări i-au fost deja recunoscute proprietățile medicinale ale THC-ului.

Ep. 3 - Ministerul Agriculturii

Photo credits: Abigail Lynn // Unsplash

După alte 10 zile a venit și răspunsul MADR:

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcțiile pentru Agricultură Județene, eliberează autorizații pentru activitatea de cultivare a plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope care sunt utilizate în scop industrial şi/sau alimentar ori pentru producerea de sămânţă, în conformitate cu dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, cu modificările și completările ulterioare.”

Deci, din nou o trimitere la aceeași lege. Regulile pentru cultivarea plantelor ce conțin substanțe stupefiante și psihotrope erau prevăzute în Capitolul III din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005, iar MADR ne-a trimis să facem o lectură acolo.

Potrivit acestor norme, înainte de înființarea unei culturi de cânepă, „producătorul agricol” are obligația să se adreseze Direcțiilor pentru Agricultură Județene în vederea obținerii autorizației, pentru o cultură ce urmează a fi înființată din soiuri cu THC mai mic de 0,2%, înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor şi hibrizilor de plante de cultură din România sau în Cataloagele Comunităţilor Europene.

Cânepă cultivată în România (Cannabis sativa L) și monitorizată de MADR este o cultură cu THC mai mic de 0,2%, care se înființează în câmp. Deci, n-ai avea cum să te spargi medicinal sau recreațional cu o astfel de plantă de „cânepă”.

Photo credits: Drew Taylor // Unsplash

Ep. 4 - Agenția Națională a Medicamentului

După alte 10 zile, ne răspunde și ANM și ne spune că în prezent, în Uniunea Europeana este autorizat un medicament pe bază de extract de Cannabis: medicamentul Sativex-spray bucofaringian. El este comercializat în 15 state membre (Austria, Germania, Suedia, Finlanda, Danemarca, Belgia, Polonia, Slovacia etc. ), dar până în prezent, deținătorul autorizației pentru piața altor state membre nu a depus în România, la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), nicio solicitare în acest sens. Asta deși ar exista bază legală pentru o eventuală autorizare, după depunerea unei cereri și a documentației aferente, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Acest medicament conține și THC, dar este vorba despre singurul THC care apare în tabelul II, nu în tabelul I: delta-9-tetrahidrocanabinol.

Așadar, am tras concluzia că poți obține aprobare de la ANM pentru un fel de „medicament” din marijuana, doar dacă are doar aceste tipuri de substanțe care prezintă în România un interes pentru medicină:

- Cannabis, rezină de canabis, extracte şi tincturi de cannabis

- Dronabinol (Această DCI desemnează numai una din variantele stereochimice de delta-9-tetrahidrocanabinol, şi anume (-)trans-delta-9-tetra-

Și fără să le conțină pe astea:

Tetrahidrocanabinol, izomerii următori şi variantele lor stereochimice:

- tetrahidro-7,8,9,10 trimetil-6,6,9 pentil-3 6H-dibenzo[b,d] piran ol-1

- (9R, 10aR)-trahidro-8,9,10,10a trimetil-6,6,9 pentil-3 6H-dibenzo[b,d] piran ol-1

- (6aR, 9R, 10aR)-tetrahidro-6a,9,10,10a trimetil-6,6,9 pentil-3 6H-dibenzo[b,d] piran ol-1

- (6aR, 10aR)-tetrahidro-6a,7,10,10a trimetil-6,6,9 pentil-3 6H-dibenzo[b,d] piran ol-1

- tetrahidro-6a,7,8,9-trimetil-

Un fel de concluzie:

Deci, în România este posibil să cultivi marijuana medicinală, dar cu o concentrație infimă de THC. În schimb poți s-o cultivi pentru CBD, care nu este o substanță psihoactivă, dar are proprietăți medicinale.

Ar putea fi pus în vânzare un medicament pe bază de marijuana, care să conțină un tip de THC, dar doar dacă deținătorul autorizației ar face o cerere în acest sens.

Și, până când THC-ul nu o să fie scos din tabelul I, al substanțelor stupefiante și psihotrope, putem să ne luăm gândul de la vreun fel de legalizare de orice fel al marijuanei medicinale sau nu.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

marijuana iarba marijuana medicinală marijuana medicinală românia legalizarea marijuanei ministerul sănătății agentia nationala antidrog
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde