Atitudinea față de sport - Tiberiu Florescu, antrenor de MMA

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
57
Tweet

De multe ori ne-am întrebat care este atitudinea corectă sau potrivită față de sport sau față activitate fizică, în general. De fapt, există așa ceva: o atitudine corectă sau una greșită?

Am considerat că mai în măsură să ofere un răspuns în acest sens este cineva care respiră sport prin toți porii: Tiberiu Florescu - antrenor principal la Combatant MMA Club.

Sursă foto: Tiberiu Florescu

Există câteva viziuni asupra practicării sportului. Una, după părerea mea, foarte păguboasă, în care părinții, ca să genereze mai mult timp copiilor pentru învățătură, refuză să-și dea copiii la sport.

Surprinzător este că, de cele mai multe ori, acești părinti sunt intelectuali, care însă reușesc cumva să nu înțeleagă importanța dezvoltării individului în întregul său: fizic, emoțional, intelectual, spiritual. Pentru aceștia dictonul „Mens sana in corpore sano”, pare că nu mai este de actualitate.

O altă viziune este, dimpotrivă, cea în care copiii sunt obligați sau manipulați să facă sport într-o manieră exagerată, de cele mai multe ori cu repercusiuni dezastruoase pentru copilul în cauză. În acest caz, copiii sunt priviți ca a doua șansă a părintelui frustrat, care nu și-a atins potențialul, el însuși fiind cel care îi transferă copilului țelurile sportive, fără să înțelegă că acesta ar putea alege, la timpul potrivit, propriul obiectiv, care s-ar putea să nu fie unul sportiv.

Și, desigur, mai este și varianta câștigătoare, în opinia mea, în care copilul este încurajat să facă un sport, acela de care se simte atras și care, prin practicare, îi aduce bucurie. Sportul de performanță trebuie să fie decizia tânărului, asistată de susținerea familială.

Ca antrenor, militez pentru sport, fie el de performanță sau nu. De aceea am alcătuit o listă de argumente, incompletă desigur, pentru care încurajez activitatea fizică:

În ceea ce privește adulții, și aici sunt diverse abordări ale subiectului.

Există persoane care nu pot trăi fără să se privească în oglindă, de parcă scopul vieții lor este să fie bibelouri însuflețite, care, dacă s-au îngrășat 0,5 kg, intră în depresie și se autoflagelează cu antrenamente dure și regim hipocaloric.

Sau persoane cu atitudine „bully”, care își antrenează și își construiesc trupul împreuna cu o ținută mereu agresivă, care repugnă. Aceste persoane, cu câțiva ani în urmă au fost antireclama sportului.

Din cauza lor, mai că-ți era jenă că ai o construcție sportivă, pentru că erai stigmatizat ca fiind o „primată urbană”.

O altă abordare este reflexia dorinței de a se înțelege că persoana în cauză este interesată doar de latura spirituală și că nu contează materia, „vulgul”. Ele nu se coboară la nivelul activității fizice, aceasta e ocupația persoanelor inferioare. Asta până când apar afecțiunile medicale.

Și, desigur, categoria persoanelor care, în funcție de prioritățile alese, reușesc să înglobeze în viețile lor toate ingredientele care, în final, conturează o persoană frumoasă în întregul ei, atât văzut, cât și nevăzut.

În încheiere, îți propun să urmărești clipul în care două tinere au fost îmbrâncite de pe peron, la metroul bucureștean, pe linia trenului. Una dintre ele nu a căzut, datorită unui tonus muscular și reacțiilor dobândite în timpul practicării sportului - în cazul ei, handbal. Cealaltă, din păcate, a avut un deznodământ tragic, sfârșind călcată de tren.

Nu înseamnă că întotdeauna un sportiv va scăpa din situații periculoase, dar șansele să reușească sunt incomensurabil mai mari.

Topic-uri

tiberiu florescu antrenor de mma
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde