De la #freethenipple și până la #metoo, multe dintre femeile prezentului sunt conștiente că a venit vremea să spună ce gândesc, să lupte pentru egalitate și respect, să se îmbrace și să-și trăiască viața așa cum vor, fără teama de a fi judecate.
M-am săturat de episoade în care femeile sunt reduse la tăcere pentru simplul fapt că-s femei, de comentarii stupide cum că rolul lor este cel de mamă, de polemici de genul "de ce te-ai îmbrăcat așa, ți-ai cerut-o" și până la păreri desuete despre cum trebuie să vorbească o femeie, cum trebuie să râdă o femeie, cum trebuie să se comporte o femeie și până la cum trebuie să se fută o femeie.
E mai greu în România să calci în picioare stereotipuri și să promovezi o libertate complet normală, deoarece de multe ori te lovești fie de clișeica expresie "aaa, ești feministă d'aia", fie de cuvinte mai puțin atrăgătoare care vor să rezume simplist o femeie.
E mai greu, dar nu imposibil. Online-ul e plin de fete care atrag controverse, ies din tipare, exprimă senzualitate, femei care fac mișto de aceste șabloane și te împing să-ți extinzi mintea și să vezi dincolo de aparențe. Și nu-s doar în online, trăiesc pe lângă tine, zi de zi.
Am ales 6 dintre ele și crede-mă, decât s-o arzi aiurea pe net, mai bine le urmărești.
Una nu seamănă cu alta și fiecare are propriul ei stil de femeie asumată. Te las să le cunoști, prin vorbele și pozele lor:
MONICA
Am 22 de ani; cel mai sincer mod posibil de a mă descrie se încadrează într-un singur cuvânt: imprevizibilă.
Am început să pozez nud în urmă cu 2-3 ani și mi-am publicat fotografiile pe rețelele de socializare. Un editorial foarte apreciat, publicat si de Insomnia Magazine a fost cel făcut cu Silviu Săndulescu, realizat la hotelul meu preferat din București, Hotel Capitol.
Alex Matei este, de asemenea, un fotograf foarte talentat; avem câteva editoriale publicate împreună pe C-Heads Magazine și B-Authentique.
Dacă ai nevoie de curaj ca să faci ceva înseamnă că implicit există și o frică față de acțiunea în sine. Orice decizie pe care o iau este o decizie asumată. Sunt conștientă atât de părțile pozitive cât și de cele negative și aleg să nu mă axez pe niciuna dintre ele. Fac lucruri pentru că îmi place să le fac, nu pentru validarea celor din jur.
Hate sau negative feedback am primit mai mult în viață de zi cu zi, în situații sociale; pe internet sunt urmărită mai mult de oameni din domeniu, open-minded.
Postez foarte des artă erotică axată pe organul genital masculin și sunt eu cea care primește mesaje în care sunt rugată să nu o mai fac; "please no more dick pics!!!" - este foarte amuzant. Orice mesaj cu iz de hărțuire sexuală este un mesaj ignorat.
Primesc multe mesaje și încerc să răspund oricărui gest apreciativ pentru că mi se păre de bun simț. Fiecare reacționează în ce fel a fost educat să reacționeze, asupra acestui aspect nu pot avea control.
A fost mereu vorba de o rebeliune a femeilor, dar în ultimii ani a prevalat. Marie Antoinette este menționată și recunoscută pentru rebeliunea adolescentină și impunătoare, suprapusă cu momentul în care a fost desemnată regină la doar 14 ani. Felul în care se purta și se îmbrăca a șocat întreaga societate franceză.
În societatea modernă, consider această manifestare înrudită cu formarea curentului punk, fiind un curent de tip anti-establishment (împotrivă autoritătii instituționalizate, împotrivă convențiilor societătii) și este vorba mai mult de atitudine și mai puțin de modă.
Apropo, tu de ce o faci?
Personal, îmi place să pozez nud, ador să pozez nud, aș poza nud mereu.
Te consideri o persoană narcisistă?
Da, aș face orice pentru mine.
Foarte des primesc complimente pentru atitudinea pe care o am în fotografii, ceea ce mă bucură cel mai mult deoarece, de foarte multe ori, nu eram cel mai fericit om în momentul în care executam acele fotografii.
Mă bucură reacțiile pozitive, este ceva omenesc. Am mai multă încredere în mine când sunt apreciată de oamenii pe care îi apreciez și eu la rândul meu.
Îmi doresc că fotografiile nud și arta erotică să nu fie asimilate cu perversiunea și vulgaritatea.
E un balans constant. "Cum ți-e mintea așa ți-e și soarta" indiferent de felul în care arăți.
Rețelele sociale nu au fost niciodată nucleul pentru nicio depresie. Sunt conștientă că, doar pentru că nu mi se întâmplă mie, nu înseamnă că nu e posibil. Uneori postez mai mult, uneori mai puțin, fluctuează.
Cel mai recent am colaborat cu Playboy Portugalia, unde sunt Playmate of the Month pe luna mai. Mi-am dorit asta dintotdeauna și am fost foarte bucuroasă când am fost contactată de Ana Dias, fotograf Playboy, pentru acest editorial. Dacă nu eram onestă cu mine, cel mai probabil nu ar fi existat nici acest titlu de care sunt tare mândră.
Sunt foarte puțin influențată de oamenii de pe internet. Sunt cel mai mult influențată de imagini, idei, sentimente, trăiri. Dar, că să răspund la un sfert de întrebare, o româncă de pe net cu atitudine mișto e Raluca Jensen - este foarte reală.
Da, sunt de acord, trăiesc fiecare zi așteptând să văd ce se mai întâmplă.
ANDA
Am 20 de ani și sunt o țîcnită cu mult timp liber.
Când mi-am dat seama că mai pot întinde coarda, la pozele cu gunoaie și mortăciuni am adăugat poze cu sânii mei.
Am încredere în ce simt și e suficient.
Singurii afectați sunt cei care comentează.
Le dau screenshot-uri prietenelor mele și râdem când ne plictisim.
Sunt femeie, nu păpușă gonflabilă. Merit respect, nu poze cu puli moarte în chiloți ieftini.
Ne-am dat seama că dacă vrem mai mult, trebuie să ieșim din carapace și să ne unim. Și ne putem uni în spațiul virtual, avem acest avantaj.
Apropo, tu de ce o faci?
A devenit un hobby.
Te consideri o persoană narcisistă?
Clar, mă iubesc enorm.
De multe ori îmi fac poze beată și nedormită. De ce să te prefaci că ești femeie fatală când poți să nu o faci?
E tare (și mă miră) că există mulți oameni care mă plac așa cum sunt, dar asta nu îmi afectează nici viața și nici postările.
Că îmi place să ies din tipare și să fiu scârboasă. Și nimic nu mă face mai fericită decât să primesc unfollow și să mi se spună că am față de curvă.
Eu sunt urâtă și nu aș schimba nimic.
Mă mai trec anxietățile când primesc o privire mai neobișnuită în timp ce mă plimb pe stradă sau sunt în autobuz, gândindu-mă că poate omul ăla mă recunoaște și dacă e așa, el știe mai multe despre mine decât știu eu despre el. Mi-am mai dezactivat conturile ocazional.
Eu mă gândesc doar că mi-am făcut mai ușor prieteni pe stilul meu, și e super.
Gdfdhfhfg, hdhjfggf și hfhsgfhghg.
Foarte bine, a venit și timpul nostru să ne impunem.
MARIA
Am 18 ani. Întotdeauna mi-a fost greu să mă descriu, dar îți pot spune ce zic prietenii mei despre mine: că sunt extrovertită și relaționez ușor cu cei din jur.
Mie nu mi se pare că mă expun. Cuvântul ăsta mi se pare că are o conotație negativă, mai degrabă. Pur și simplu mi-am făcut cont pe Instagram odată cu ceilalți colegi, când începuse să fie tare să fii pe social media. Cu trecerea anilor a început să îmi placă din ce în ce mai mult și să fiu foarte atentă la ce postez.
Eu nu consider că mă expun, este mai degrabă un joc, transpun virtual ceea ce fac în viața cotidiană. Judecată nu mă simt în acest spațiu pe care l-am creat, pentru că reacțiile la ceea ce postez nu conțin judecăți de valoare.
Cei care lasă comentarii sunt, în general, pe aceeași lungime de undă cu mine, prieteni sau cunoștințe. Nu am parte de comentarii negative.
Nu am primit mesaje sau comentarii care se pot încadra la ”hărțuire sexuală” și mă bucur că este așa.
Nu am sesizat o abordare diferită în ce privește reacțiile fetelor și ale băieților. Băieții nu reacționează deplasat, în nici un fel.
Cred că are mare legătură cu cenzura care le limita pe femeile din generațiile trecute și cu libertatea de exprimare, posibilă la nivel global, în acest moment.
Social media ajută, în loc să te raportezi doar la cunoscute, poți urmări arta, activismul și tot ce postează femeile worldwide, iar asta creează o legătură între femeile de peste tot, încredere și susținere reciprocă, care nu erau posibile în trecut.
Studiez artele plastice de peste 13 ani și îmi place să cred că activitatea mea de pe Instagram îmbină lucruri invățate de-a lungul timpului, cromatica culorilor, perspectiva etc., dar nu numai - și make up-ul, fotografia, dar mai ales fashion design-ul, primul pe lista pasiunilor.
În spațiul online pot să mă joc cu acestea și să îmi afișez interesul pentru toate, simultan. Și nu, nu cred că am un comportament narcisist.
Mi se pare că atitudinea contează super mult, în orice, și, automat, și în fotografii. Consider că atitudinea contează mai mult decât esteticul.
Evident că mă simt validată atunci când văd că sunt apreciată, dar cel mai mult îmi place procesul - să fac poze, să le editez în diferite feluri pentru a alege apoi cea mai ok variantă, să aranjez pozele în așa fel încât să fie în concordanță cu pozele postate anterior etc.
Validarea crește întotdeauna încrederea de sine și da, pe termen lung, "vocea" mea probabil că va deveni mai puternică. Deocamdată, în spatele fiecărie fotografii se ascunde timp de calitate petrecut cu prietenele mele, în care construim un fel de lume a noastră, cu muzică bună, un setting potrivit mood-ului, haine și make-up.
Nu vreau să transmit un mesaj anume, pur și simplu exprim ceea ce simt, postez ceea ce port, frânturi din viața mea. Cred că fiecare rezonează în mod diferit cu orice vede sau urmărește.
Cred că este o afirmație superficială și că, așa cum spuneam mai sus, atitudinea contează mai mult decât înfățișarea. Eu personal am momente în care mă simt frumoasă și momente în care nu mă simt așa. Până la urmă frumusețea este subiectivă și cel mai mult contează cum te simți tu.
Nu am simțit efecte negative.
@kurtoskovacs
@chrismarieeee
@maayuc
IIOANA
Hello! Am 24 de ani, deși nimeni nu mă crede. Probabil par mai tânără pentru că îmi plac păpușile. Mă ocup cu pictura și arta, în general. Pe internet unii mă stiu ca artist, alții ca pițipunkă, eu consider că sunt ambele, de-aia mi-am ales numele IIoana Doubleye.
Trecând peste perioadele hi5/deviantart/piczo, pe Facebook am început să am pagină de artist în 2013, și evident că mă chinuiam să adun like-uri doar cu arta.
Mi-am dat seama că ar fi fost mult mai simplu să-mi fac poze și să mă folosesc de profilul personal pentru a atrage click-uri. Nu m-am gândit neaparat că mă expun, doar puneam poze pe Facebook.
Acum că am devenit puțin populară, încerc să fac o parodie pozitivă despre superficialitatea pozelor, vreau să exprim faptul că e ok să vrei atenție și complimente și prietenie de la oameni, pentru că e o formă sinceră de exprimare. Mi-ar placea să nu mai existe ideea cerșitului de atenție ca și cum ar fi ceva greșit. Show off!
Pentru mine e destul de lejer pentru că sunt judecată, în cel mai rău caz, ca fiind o fată de 16 ani obsedată de păpuși, proastă sau prajită; e ușor să trec peste asta.
Merg mai departe pentru că e distractiv, îmi place să lucrez la poze și atenția pe care o primesc, de obicei, e pozitivă. În plus, există minunatul buton de block.
Nu prea primesc, dar, în general, mă afectează răutatea față de femei, de care e plin internetul. Lumea se ofensează exagerat de mult când fetele primesc atentie "doar pentru că arată bine". Îți vine să crezi câtă nesimțire?? Cum să-ți faci poze PROPRIULUI CORP???
Mai primesc mesaje libidinoase și dickpics, dar nu foarte des, și asta pentru că am evitat cât am putut de mult cercul perverșilor de pe internet.
Pe Facebook am doar prieteni decenți, nu am dat accept la întâmplare; să-mi găsească profilul doar oamenii din bula mea socială.
Trebuie să fii selectiv cu cine ai în lista, din păcate, internetul e plin de pradători sexuali. Dar cele mai nasoale experiențe le-am avut pe stradă, #metoo.
Cred că mulți bărbați au impresia că pozele sunt menite să îi satisfacă vizual fix pe ei! Mi-ar plăcea cel mai mult să dispară orice implicație sexuală din privitul la poze.
Am o poza care a atras multă atenție, în care stau în genunchi - pentru mine nu e deloc sexuală, dar pentru cineva care se uită la porno des, normal că o să pară sexy.
Dar totuși, e doar o postură umană! E aproape imposibil să scapi de conotațiile sexuale legate de o chestie, cum ar fi numărul 69, poate vrea și el să fie doar un simplu număr! Pe scurt: perversiunea e în ochiul privitorului.
S-au schimbat foarte multe, dar în contextul internet și poze, înainte puteai vedea doar modelele din media, dar acum poți vedea orice fel de persoana cu orice fel de corp.
În plus, cred că s-a descoperit că indiferent dacă pui poze nud pe Instagram și primești mii de priviri și mii de păreri bune sau rele, tot tu rămai cu corpul tău, și asta te ajută să-l accepți.
Apropo, tu de ce o faci?
Pentru că e foarte distractiv.
Te consideri o persoană narcisistă?
Nu, nu mi-am dat niciodată like la propriile poze :))
Nu prea contează, în fiecare poză mă simt ca o persoană diferită, mai mult îmi pasă de compoziție și culori. Folosesc photoshop destul de mult, am și poze în care am pus fața care a ieșit bine într-o poză peste corpul care a ieșit bine în altă poză. Și-a dat cineva seama oare?
Da, mă înveselește.
Mă face să simt că socializez, e mai ușor decât ieșitul din casă.
Să înțeleagă că e foarte ușor și normal să-ți faci poze, și s-o facă cât mai multă lume.
E o afirmație amuzantă. Cred că ajută să ți se spună că ești frumos și deștept și special, mai ales de către părinți.
Probabil că a fost un factor important în a-mi găsi un partener romantic din aceeași specie.
Nu, nu mă afectează așa de tare.
Nu e vorba de vulnerabilitate, m-am afișat la fel cum o fac și în viața reală, nu mi se pare ceva ieșit din comun. E doar exprimare și toți trebuie să avem libertatea asta. Cred că e o experiență bună și terapeutică.
Cred că alte 3 sunt deja în articolul ăsta!
Da, e foarte frumos ce se întâmplă. În istoria artei, femeile au fost muze sau model pentru admirația publicului, rol de care scăpăm foarte greu. Ni s-a spus cum trebuie să arătăm și pentru cine.
Prin mișcarea asta, femeile devin artistele propriului corp, și fiecare decide cum vrea să arate. Eu, personal, aș vrea să scap de concepul de "sexy".
OANA
Am 34 de ani, cânt în trupa Poetrip, lucru care mi-a schimbat viața și mă încântă necontenit. Sunt o persoană în continuă transformare, super curioasă să aflu lucruri noi despre mine, fascinată de comportamentul uman, mereu uimită în fața vieții.
Nu cred că a fost o hotărâre neapărat. Foloseam internetul și eu, ca tot omul, doar că, pe parcurs, plictisită de falsitatea pe care o vedeam în jur, am ajuns să fiu atât de sinceră în exprimare, încât să îi șochez pe unii oameni.
Pe de altă parte, din același motiv, am strâns în jurul meu o grămadă de oameni la fel de sinceri pe care îi apreciez enorm. Așadar, consider că a meritat să mă expun așa cum sunt.
În trecut mă afectau mai tare, dar între timp am depistat tiparele de comportament care îi fac pe oameni să se exprime cu ură față de alți oameni și nu mă mai afectează atât de mult. De cele mai multe ori, e vorba de lipsa de iubire, frustrare, durere.
Sunt oameni care suferă sau oameni care nu-și permit să se exprime atât de liber și se enervează că tu poți, așa că îți aruncă o găleată de ură în cap.
La urma urmei, și eu reacționez pe internet în funcție de starea de moment. Dacă am avut o zi proastă, răspund grăbit și aprins unor comentarii răutăcioase și îi fac zob pe bieții hateri. Dacă am o zi bună, e foarte posibil să răspund cu umor și să ajung să am o conversație constructivă cu ei.
Cele mai multe mesaje hărțuitoare le primesc din cauza fotografiilor mele nud. Sunt pasionată de mulți ani de fotografia nud, pe care o consider cea mai sinceră formă de portret și o formă de terapie pentru acceptarea propriului corp.
Dar mulți oameni sunt ignoranți sau supărați pe viață și n-au altă treabă mai bună de făcut decât să îmi arunce ocazional câte un "curvo" sau "ce te-aș fute". M-am obișnuit. Dau block sau mă amuz, în funcție de starea de moment, cum ziceam.
Mulți reacționează simplist, animalic, dar sunt destui care văd dincolo de corpul gol și mă felicită că am atâta curaj și deschidere.
Cred că ne-a ajutat mult internetul, faptul că am luat legătura unele cu altele, ne-am inspirat reciproc și acum nu mai ținem atât de mult cont de standardele de frumusețe și postăm fotografii cu corpul nostru pentru noi și pentru alte femei, și nu ca să atragem bărbați.
Vrem să arătăm cât de divers e corpul uman și nu mai dăm doi bani pe norme. De ce să fie internetul plin de fotografii cu fotomodele care arată la fel și nu cu fete obișnuite și frumoase prin diversitatea lor?
Apropo, tu de ce o faci?
Fix de asta, ca să populez internetul cu imagini altfel decât cele standard. În plus, vulnerabilitatea e ca un drog pentru mine, îmi place să fiu vulnerabilă în fața oamenilor ca să-i încurajez să fie și ei vulnerabili. Mi se pare o forță, nu o slăbiciune. Și dacă am comunica toți la nivelul ăsta, sunt sigură că am fi mai puțin nefericiți.
Te consideri o persoană narcisistă?
Cred că orice persoană e narcisistă, la un nivel sau altul, deci n-aș avea cum să scap de această dimensiune a condiției umane.
Eu încerc să transmit mesaje de iubire, libertate și acceptare de sine și, din ce îmi scriu oamenii, în special femeile, cred că se vede asta din atitudinea mea.
Da, normal, mai ales dacă sunt reacții pozitive primite de la persoane pe care le admir.
Uneori, popularitatea mă face să mă simt puternică, mă bucur că am ocazia să îmi transmit mesajul către multe persoane. Dar am momente în care mă simt prea expusă și îmi vine să-mi șterg toate conturile sau mă țin departe de ele zile în șir.
Pentru mine, frumusețea înseamnă foarte multe lucruri, nu am standarde de frumusețe și mi-ar fi greu să descriu cum arată un om frumos. În plus, standardele de frumusețe se schimbă încontinuu, odată la câteva decenii.
Și, cum s-a nimerit să mă încadrez în standardele de frumusețe din deceniul ăsta, iar oamenii țin cont de aceste standarde, bineînțeles că am șanse mai mari la interviuri de job, de exemplu. Sau în situații mărunte, dacă am nevoie de ajutor pe stradă.
Sunt sigură că oamenii reacționează mai rapid când e vorba de persoane pe care le consideră frumoase. Nu mi se pare corect, ba chiar mi se pare foarte stupid, dar nu cred că e vina persoanelor așa-zis "frumoase" că se întâmplă asta.
În orice caz, sunt și dezavantaje la faptul că sunt considerată frumoasă. Mulți mă iau de proastă, conform clișeului că e imposibil să fii și frumoasă, și deșteaptă, alții mă invidiază și mă urăsc fără motiv.
Da, am zis mai sus, sunt zile în care mă îngrozesc când mă gândesc că sunt atât de sinceră și dau atâtea detalii despre viața mea unui număr atât de mare de necunoscuți.
Dar sunt momente trecătoare, pe care le depășesc pentru că îmi reamintesc de fiecare dată că îmi doresc să influențez lumea prin sinceritate, așa că lupt pentru asta mai departe.
Cred că am experimentat-o în toate felurile deja, nu știu ce ar mai putea să se întâmple. Pe de o parte, mi-am pierdut la un moment dat jobul din cauza fotografiilor nud, pe de altă parte, mă bucur că popularitatea online m-a ajutat să-mi promovez trupa în care cânt.
Pfff, mi-e foarte greu să aleg doar trei, urmăresc o grămadă de fete mișto, dintre care multe au participat la acest interviu.
Îmi plac și Petronela Rotar, Ana Barton, femei mature și mișto, amândouă scriitoare, care se exprimă foarte asumat și sincer.
Îmi place Teona Galgoțiu, o ființă liberă și o poetă foarte sensibilă. Îmi place de Iulia Burtea, care are nemaipomenitul curaj de a-și publica jurnalul pe internet, cu o sinceritate absolută și dezarmantă.
Îmi place Irina Gache, care face fotografii tulburătoare prin care își exprimă subconștientul. Sunt enorm de multe femei pe care le urmăresc și iubesc.
Da, sunt convinsă, o simt până în măduva oaselor. Și mă enervează mitul ăla imbecil care susține că femeile ar fi rele unele cu altele.
Nu, gata, am trecut demult de la competiție la solidaritate și mă bucură mult treaba asta, mai ales că am înființat acum doi ani, alături de alte câteva femei mișto și creative, colectiva Vagenta, o comunitate de femei pentru femei, în care ne întâlnim ca să ne explorăm feminitatea, curajul, interacțiunile umane și condiția femeii de azi.
Check out Vagenta pe Facebook și Instagram, noi abia așteptăm să ne facem prietene noi.
ELENA
Tocmai am făcut 24 și sincer realizez că sunt la vârsta la care de abia încep să mă învăț. Așa că aș fi ipocrită să mă descriu cât mai sincer pentru că nici eu nu știu încă prea multe despre mine. Ce știu sigur e că florile de câmp și o carte bună de poezie îmi pun zâmbete pe față, asta cred că zice ceva despre mine.
Am început să "mă expun" pe internet de când cu hi5-ul, probabil pe la 14 ani așa. Întodeauna am fost mai diferită, mă tundeam ciudat sau mă vopseam toate culorile în cap, probabil căutarea asta continuă spre altceva m-a făcut să devin pasionată de partea vizuală, adică fotografia. Sunt din Buzău, un oraș destul de mic, iar faptul că începusem sa fac niște poze mai atipice față de restul oamenilor din jurul meu a atras destul de repede atenția.
Iau judecățile ca pe o glumă; eu nu îmi dau cu părerea despre alte persoane, iar dacă o fac, o fac în sinea mea, încerc să nu transmit un vibe negativ persoanei respective. Am făcut și eu asta, până am înțeles că nu aduce nimic bun. Nu pot decât să sper că și ceilalți își vor da seama la un moment dat.
Eu zic că nu mă afectează și trec cu vederea atunci când se întâmplă, desigur, mă refer la chestiile negative care vin din partea persoanelor cu care nu am neaparat un fel de relație. Dar cred că se duc undeva într-un subconștient, iar când am mai multe pe cap explodează. Remarcile negative din partea apropiaților mă afectează. Destul de mult aș zice, asta pentru ca părerile respective chiar contează pentru mine.
Nu prea primesc mesaje de genul, asta pentru ca am început să filtrez mai bine conținutul pe care vreau să-l share-uiesc cu ceilalți. Cel puțin ăsta cred că e motivul.
După cum am zis, în momentul actual nu am reacții din partea bărbaților, cu excepția like-urilor. Nu prea mai folosesc Facebook-ul, consider ca acolo este the dark side pentru chestii de genul.
Instagramul are (încă) utilizatori destul de ok; cred că cele mai întâlnite reacții sunt maxim replay-uri la story-uri cu emoji-uri, dar sincer mi se întâmplă mai des din partea fetelor decât din partea tipilor.
Tot despre reacții, acum câțiva ani pe Facebook, am primit un mesaj în care eram întrebata dacă vreau să mă mărit. Deci na, mai sunt și chestii de care poți să faci mișto, nu-i totul negru.
Aș fi zis accesul la informație, dar asta exista și în trecutul nu foarte îndepărtat. Cred ca femeile pur și simplu au început să devină mai conștiente de puterea lor. Să vorbească mai mult între ele. Și să nu le mai fie frică.
Totodata mi se pare că social media a avut un impact foarte mare. Dacă deschizi Instagramul vezi numai femei perfecte și sexy. Și automat vrei să fii și tu așa.
Și mie aici mi se pare că apare o problemă, pentru că atunci când faci asta, apar comentariile negative, despre care vorbeam mai sus. Social media vinde o viață perfectă cu un corp perfect, și dacă începi și expui asta, ești judecat. Nu poți să vinzi sexualitate și Perfecțiune și să blamezi când sunt consumate.
Apropo, tu de ce o faci?
Am încercat să o fac o perioadă. Pentru validare, desigur. Și pentru atenție. Până mi-am dat seama că nu înseamnă mare lucru. Adica, da, am nevoie de validare și atenție, dar încerc să nu le mai caut pe internet.
Nu mi se pare că îmi postez viața perfectă pe care o am, sau corpul meu extra hot, pentru că nu le am. Încerc să mă rezum la zile și momente frumoase. Și la cum sunt eu, zi de zi. Fie că am o fustă mai scurtă într-o zi, fie că sunt înfofolită într-o geacă groasă.
Te consideri o persoană narcisistă?
Oh, da. Aș zice că suntem o generație de narcisiști. Și asta tocmai pentru ca ne dorim să fim remarcați, așa că încercăm prin toate modalitățile posibile, chiar și prin lucruri care ne fac rău în final.
Mult. Atitudinea contează mult cam în tot, nu doar în fotografie.
Te simți validată de reacțiile pozitive primite la poze? Cum te face să te simți faptul că ești urmărită de multă lume - spre exemplu, ai mai multă încredere în tine sau simți că ai mai multă voce în a transmite un mesaj?
Da, mă simt validată, dar după cum ziceam e o chestie de moment, care trece. Cât despre numărul celor care mă urmăresc.. nu acord o importanță acestui număr și probabil tocmai de aia nu mă face să mă simt în niciun fel.
Și că tot vorbim de asta - ce mesaj ai vrea să transmiți prin fotografiile tale și ce ți-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă din ele?
Încerc să spun prin ce postez că totul e frumos; ești frumoasă nemachiată și în pijamale, ești mișto și când simți că vrei să te aranjezi într-un anumit fel. Și, cel mai important, stai o clipa și uită-te în jurul tău :)
Nu știu ce influență a avut asta asupra mea, aș zice că cel mai mișto lucru care mi s-a întâmplat datorită fotografiilor mele este ca l-am cunoscut pe iubitul meu, care mi-a propus să facem o ședința foto împreuna, iar de acolo ne-am dat seama ce echipa puternică formăm.
Cred că la un moment dat ajungi să îți dorești să atingi o Perfecțiune care nu există și începi să te frustrezi, iar până realizezi că perfecțiunea aia e o iluzie, sigur că existe side-effects.
Cred ca voi fi mai puternică.
As zice Domnica Mărgescu, Andreea Bădală și Ramona Manea; am încercat sa fiu mai diferită in alegeri, sunt multe tipe mișto la noi care au o atitudine de urmat, dar le-am ales pe ele pentru că le observ naturalețea cu care își fac treaba, nu mi se pare nimic forțat în modul în care aleg să se expună.
Da, presupun că da, dar nu știu cât de ok este ca femeia sa fie redefinită mai mult de 50% prin atitudinea sexy, cred că ar trebui să existe un echilibru mai bine format.
Sursa: Noizz.ro
Radu Iacoban scrie, regizează, joacă. Este un om al teatrului, prins strașnic în lumea acestuia, care vine mereu cu ceva nou și merită atenția publicului.
Margaret Atwood este autoarea romanului The Handmaid's Tale, operă transformată într-un serialul de succes, extrem de revoltător, cu acțiunea setată într-o societate distopică, unde femeile sunt chinuite și transformate în slujitoare.
Pe Sebastian Lința l-am descoperit sărind dintr-o pagină de Facebook în alta. De fapt, mai exact, pe pagina Mânecă din Cânepă, unde era anunțat ca vorbitor la Conferințele despre beneficiile cânepii industriale, ce vor avea loc la Tucano Coffee, pe 22-23 septembrie.
Alice este o tânără din București. Este panicoasă și dramatică, iar lumea din jur îi ascultă cu atenție întâmplările prin care trece, dar o face ca să se distreze și nu să o compătimească.
Noaptea de aur a cinematografiei internaționale a sosit: premiile Oscar se desfășoară la Dolby Theatre din Hollywood și a ajuns la cea de-a 90-a ediție.
O nouă lună, un nou set de recomandări mișto pe care trebuie să le ai în vedere pentru momentele în care ai nevoie de niște „Netflix & chill”.
Există cineva pe această lumea care nu apreciază o prăjitură sau o înghețată de calitate? Dacă da, și te numeri printre aceste excepții, atunci articolul de mai jos nu este pentru tine (sau poate da, dacă vrei să-ți schimbi părerea).