Bărbații evită să salveze viețile femeilor, ca să nu fie acuzați de agresiune sexuală

Share
100
Tweet

Când faci resuscitare cardio-pulmonară (CPR), salvarea vieții victimei e singurul lucru care ar trebui să conteze. Totuși, dacă se nimerește ca victima să fie femeie, mulți bărbați ignoră gravitatea situației și aleg să stea deoparte.

Asta reiese dintr-un studiu american care-și propusese să înțeleagă de ce, statistic vorbind, femeile care intră în stop cardio-respirator au șanse mai mici să primească CPR de la trecători decât bărbații. Savanți ai Universității din Colorado au făcut o cercetare calitativă pe-un eșantion de 54 de oameni (60% bărbați, 40% femei) și au ajuns la o concluzie de-o absurditate alarmantă.

Bărbații se așteaptă să fie acuzați de hărțuire sexuală sau comportament indecent pentru orice fleac, în orice moment. Chiar și dacă fac respirație gură la gură unei femei în stop cardio-respirator, deși intervenția lor poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Foto: Screenshot youtu.be/cosVBV96E2g

Culmea, sunt și femei care ar ezita să aplice manevre de resuscitare pe o altă femeie, dar principalul lor argument e teama de a-i agrava starea. Numărul bărbaților care ar refuza să intervină este DUBLU față de al lor, îngroziți de gândul că ar fi reclamați ulterior pentru contact fizic indecent.

Alt pretext invocat e preconcepția că femeile exagerează, motiv pentru care situația nu ar fi așa gravă pe cât pare. De asemenea, oamenii își imaginează că sânii îngreunează manevrele de resuscitare, ceea ce-i descurajează din a încerca măcar.

Oare au bărbații motive reale de îngrijorare? Există în România vreo lege care să te protejeze de astfel de acuzații, într-un asemenea context? E respirația gură la gură esențială în procesul resuscitării? Ca să aflăm răspunsul la toate întrebările astea, am stat de vorbă cu Marian Gabriel Nae. Deși are doar 21 de ani, e instructor BLS (Basic Life Support) acreditat de Consiliul European de Resuscitare, profesor la o postliceală cu specializare în asistență medicală, student la Medicină și voluntar al Societatății de Salvare București.

NOIZZ: Te-ai confruntat vreodată cu un caz în care o femeie chiar să fi depus plângere pentru agresiune sexuală după ce a fost resuscitată de un bărbat?

Marian Gabriel Nae: „În activitatea mea din domeniu nu am întâlnit niciodată o astfel de situație”.

Victima te poate reclama pentru agresiune sexuală, deși tu încercai pur și simplu să-i salvezi viața. În situația asta, te protejează legea în vreun fel?

„Nu pot vorbi în numele victimei, deci nu pot spune dacă o va face sau nu, dar în România există o reglemetare legală conform căreia, dacă acționezi cu bună-credință conform unui protocol recunoscut sau sub directa îndrumare a unui dispecerat medical, nu există repercusiuni civile sau penale. Este Legea Bunului Samaritean și puteți găsi textul în Legea Sănătății 95/2006 la Titlul IV, Secțiunea a 2-a, Art. 88, alineatul 1”.

Legea Bunului Samaritean

Martorii îți pot lua apărarea într-un astfel de caz, dar dacă nu e nimeni altcineva de față?

„Martorii sunt întotdeana un ajutor, pentru că pot spune că au văzut cum ai ajutat, însă nu există nicio problemă nici dacă ești sigur, pentru că atât timp cât i-ai salvat viața este clar că acesta a fost scopul tău de la început. Altfel, nu ar avea cine să reclame :))”.

Atunci când faci resuscitare cardio-pulmonară unei femei, se recomandă să-i îndepărtezi mai întâi sutienul. De ce?

„Toate protocoalele spun că compresiile toracice trebuie efectuate pe pieptul gol al victimei. Odată, pentru a putea vedea locul în care trebuie poziționate mâinile și, în al doilea rând, pentru a nu aluneca podul palmei din centrul pieptului din cauza articolelor vestimentare. Sutienele în mod normal au niște piese metalice care țin împreună cupele, iar acele piese metalice coincid și cu poziția în care trebuie să ne poziționăm noi podul palmei, motiv pentru care este posibil să îi provocăm diferite leziuni persoanei sau nouă în timpul compresiilor. În plus sutienul îngreunează si montarea electrozilor de defibrilare. Desigur, trebuie pe cât posibil să îi păstram intimitatea victimei, iar dacă aceasta poartă o bustieră sau un sutien fără acea piesă metalică le putem lăsa la locul lor dacă nu ne îngreunează folosirea defibrilatorului sau efectuarea compresiilor”.

Este respirația gură la gură obligatorie în timpul resuscitării sau e de ajuns să faci doar compresii?

„Protocoalele internaționale spun că insuflațiile sunt recomandate pentru că îi măresc într-o oarecare măsură șansele de supraviețuire, însă nu sunt obligatorii pentru că pe primul loc se află siguranța noastră. Nu știm ce boli cu transmitere respiratorie sau prin salivă poate avea victima respectivă, motiv pentru care nu suntem obligați să efectuăm și respirația gură-la-gură. Există într-adevăr niște adjuvanți pe care îi putem folosi și care ne măresc gradul de siguranță pentru a putea administra și insuflațiile, întrucât au filtre speciale care ne protejează de patogeni. Pocket Mask, Face Shield (Batista salvatorului) sunt astfel de dispozitive”.

Când vezi pe cineva prăbușindu-se în fața ta, cum ar trebui să acționezi dacă NU ai urmat vreodată cursuri de prim ajutor?

„Păi, trebuie să te apropii de victimă dacă este posibil și nu ești în pericol și să vezi dacă este conștientă și respiră. Dacă răspunsul este negativ la ambele întrebări, trebuie sunat de urgență la 112, spus unde vă aflați cu exactitate pentru a fi ușor de găsit și faptul că victima este inconștientă și nu respiră. Apoi rugați operatorul de la Salvare să vă învețe cum se efectuează resuscitarea, pentru că în această situație fiecare minut contează. Sfatul meu pentru toți ar fi să facă un curs de suport vital de bază. Aceste cursuri sunt cu adevărat decisive în situații de viață și moarte și sunt cursuri care pot fi urmate de orice persoană laică, chiar dacă nu are nicio legătură cu domeniul medical”.

Ți se pare justificată teama asta a bărbaților de a interveni?

„Din punctul meu de vedere, fiind cunoscător, această teamă este irațională, însă sunt foarte multe persoane care nu cunosc toate aceste aspecte și este normal să existe teama de a nu face ceva rău sau de a fi acuzat de ceva. Instinctul de autoconservare, când vine vorba de oameni, este unul dintre cele mai puternice instincte și cu greu îl depășim. Este foarte important ca aceste informații să fie cunoscute de cât mai multe persoane, pentru a putea evita moartea inutilă a unor persoane care pot fi salvate”.

Marian Gabriel Nae predă cursuri de BLS (Basic Life Support) la Universitatea Hyperion din București, în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre voi”. Lecțiile sunt gratuite, durează un singur weekend și sunt extrem de utile pe termen lung. Am participat și eu, tocmai de-aia îți recomand să te înscrii. Am povestit aici pe larg cum se desfășoară cursurile și ce înveți acolo, dacă ești curios să descoperi supereroul din tine. Nu se știe niciodată când ar putea viața cuiva să depindă chiar de tine. Poate viața cuiva apropiat.

Și, după cum sper c-ai înțeles, teama de acuzații de agresiune sexuală e o idioțenie în contextul ăsta. Dacă știi să faci CPR sau dacă urmezi întocmai instrucțiunile dispecerului de la Salvare, ești 100% acoperit de Legea Bunului Samaritean. Nu ezita să ajuți!

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

resuscitare cardio-pulmonara resuscitare cardio-respiratorie cpr marian gabriel nae prim ajutor hartuire sexuala agresiune sexuala indecent moarte stop cardio-respirator studiu interviu legea bunului samaritean
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde