Ce am aflat după ce am stat de vorbă cu Aunt Lydia din The Handmaid's Tale

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet

The Handmaid's Tale este serialul ăla care te ține într-o angoasă infinită, care-ți trezește sentimente puternice de revoltă și neputință, care te sperie și care te determină să lupți pentru libertate, chiar dacă ești într-un loc unde ai parte de ea.

Povestea scrisă de Margaret Atwood și transpusă în această serie este una înfricoșătoare, dură și nemiloasă. O societate unde nu ai vrea niciodată să fii, indiferent de rolul pe care-l ai.

Aunt Lydia, personajul interpretat de Ann Dowd, este femeia care le educă pe Slujitoare, le pedepsește, dar în același timp le iubește.

Un rol complex, ciudat și misterios, în care nu aflăm motivațiile din spatele deciziilor, dar care ne fascinează. Am vorbit cu Ann despre ce înseamnă pentru ea această poveste, iar ce a ieșit poți vedea mai jos:

Ann Dowd

Joci rolul unei femei care este foarte rea cu alte femei. Cum se simte asta?

Știi, există un proverb - "spare the rod, spoil the child" - care spune că dacă un părinte nu-și pedepsește fizic copilul, acesta va ajunge să fie răsfățat. Ea crede cu desăvârșire în lucrul ăsta și eu nu cred ea își vede acțiunile ca unele bazate pe cruzime.

Este jobul meu să redau acest personaj cât mai bine, adică este jobul meu să o înțeleg și să pășesc într-un loc unde, în ciuda faptului că le rănește pe slujitoare, fetele ei, este responsabilitatea ei să o facă, altfel lucrurile ar deveni și mai rele pentru ele.

Sunt mamă a trei copii. Abia pot să impun o regulă și o mențin. Spre exemplu: "Nu e frumos cum ai vorbit și pentru asta nu ai voie pe computer o săptămână".

Ei se uită la mine, mă simt prost, dar este jobul meu. Jobul meu de mamă este să mă asigur că ei intră în această lume ca ființe respectate, care învață să coopereze și care își aduc ceva propriilor vieți, cât și vieților celor din jur.

Acum, Lydia crede aceleași lucruri pentru Slujitoare, dar este jobul ei să le crească. Dar cred că ceva foarte important s-a întâmplat cu ea. A avut un copil la 16 ani? I-a fost rușine că a făcut sex și s-a bucurat de sex, iar părinții aproape au aruncat-o în foc?

Sunt foarte multe aspecte necunoscute pentru modul în care a ajuns să gândească. Ceea ce vreau să spun este că ea crede că face ceea ce e mai bine pentru aceste fete, cât și pentru ea. Nu este vorba de cruzime, iar faptul că joc acest personaj mă pune într-un loc unde nu trebuie să o judec, ci să o înțeleg.

Aunt Lydia

Asta înseamnă că putem să ne așteptăm ca Aunt Lydia să devină mai supusă în acest sezon?

În sezonul 1, cred că Lydia a crezut - "Asta nu va fi ceva greu, deloc chiar. O să le disciplinez pe fetele astea și știu exact cum să fac asta". Ceea ce cred că ea nu a realizat a fost faptul că atunci când ții la cineva foarte mult sau chiar iubești, așa cum simte ea pentru aceste fete, ceva se întâmplă în inima ta. Cred că este mult mai provocată de rolul ei decât ar fi crezut.

Crezi că una dintre motivațiile Lydiei poate fi dorința de putere? Să fii Mătușă este singura poziție cu influență pentru o femeie infertilă în Gilead.

Asta e o întrebare foarte bună și mă duce cu gândul la mișcarea Time's Up. Atunci întrebarea ar fi - ce obțin bărbații care forțează femeile să facă sex cu ei deși ele nu vor? De ce ai face asta unui om, în afară de cruzime pură și abuz, și de unde ai tu dreptul să faci asta unei alte persoane?

Răspunsul este întotdeauna - puterea. Și nu înțeleg. Nu pot și nu vreau să mă identific cu asta. Trebuie să descompun cumva acest cuvânt, deoarece pentru Lydia a fost o adevărată chemare să fie Mătușă și a acceptat asta cu toată ființa.

Realitatea este că Lydia stă cu alte Mătuși, iar ele nu au viață sexuală. Cred că se simte extrem de singură și cred că, undeva în mintea ei, se întreabă - ce altceva mai e aici de făcut?

Nu cred că este motivată de putere, dar pot să mă înșel în privința asta. Cred că se întreabă - ce se mai întâmplă aici, pentru mine?

Aunt Lydia

Cât de aproape crezi că suntem de un adevărat Gilead în prezent? Ce ne-ar proteja de o astfel de lume?

Cred că o revoltă împotriva unui partid ca cel din Gilead ar fi enormă, cât timp lăsăm jos nenorocitele de telefoane și suntem atenți. Pentru mine, asta-i cea mai înfricoșătoare parte din sezonul 1 - când ne-am hotărât să lăsăm jos telefoanele, totul a fost prea târziu. Stați alerți și atenți!

Aunt Lydia

Crezi că un serial ca The Handmaid's Tale poate schimba ceva în societate? Poate fi parte dintr-o soluție pentru o lume mai bună?

Știi, mă plimbam cu bicicleta în New York, fix înainte de premiera sezonului 1, și am văzut un grup de Slujitoare în roșu. Slujitoarele mele, slujitoarele Lydiei, și aproape am căzut de pe biciletă, deoarece mă gâdeam la ce se întâmplă.

Erau femei care protestau, care au ales să poarte uniformele slujitoarelor din serial, pentru a transmite un mesaj. Cred că serialul ăsta, unde represiunea și abuzul au primit o față și un limbaj, le-a dat oamenilor forță.

Cred că atunci când vezi oameni în aceste costume te gândești - stai, nu trebuie să tac, nu sunt singurul căruia îi este frică, nu sunt singurul care a fost abuzat, nu sunt singur. Puterea este în numere și puterea este în solidaritate. Cred că show-ul transmite un mesaj real.

Aunt Lydia

*Interviu original realizat de Ivana Stojanov pentru NOIZZ Slovacia.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Aunt Lydia The Handmaid's Tale serial
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde