Ce așteptări au românii de la facultate: 5 proaspeți absolvenți de liceu ne-au răspuns la întrebări

Share
Tweet

Acum un an dădeam examenul de admitere la facultate, după ce încheiasem capitolul BAC despre care cunoști și tu povestea. Toată lumea pune presiune pe tine și îți spune că viața ta va fi definită de rezultatul acela, sistemul de învățământ se axează pe cât de multă informație poți reține, iar diploma nu va reprezenta aproape nimic din ce cunoști tu pe bune. A.k.a. nu te pregătește neapărat pentru viață.

Aveam o viziune destul de vagă despre cum va fi la facultate, acest tărâm al tuturor posibilităților overrated. De la ce studiezi în sine, profi și organizare, până la oamenii pe care îi vei cunoaște, adaptarea la nou și timp liber.

Foto: Unsplash.com/Edwin Andrade

După primul an, pot să-ți spun că ar trebui să nu ai așteptări prea mari ca să nu fii dezamăgit. Eu sunt la FJSC și mi s-a confirmat că în România înveți chestii depășite și totul se bazează pe teorie. Adică, să te numești „noile teorii” și să fii de acum douăzeci de ani. Nu zic, facultatea m-a format puțin până acum, atât din punct de vedere profesional, cât și în ceea ce privește interacțiunile cu oamenii din jur, care sunt relevante pentru viitoarea mea carieră.

Am vorbit cu 5 viitori studenți despre așteptările pe care le au de la facultate și am descoperit că speră să găsească un cadru în care își pot dezvolta potențialul în domeniul dorit, maturizându-se, după cum vei vedea și tu:

1. Cum crezi că va fi facultatea diferită față de liceu?

Laura: Timp de 19 ani am copilărit și m-am format într-un oraș mic, trăiam în zona mea de confort știind că orice problemă poate fi rezolvată dacă dau un telefon sau dacă mă deplasez până într-un loc la maximum 15 minute de mers. Conceptul de „facultate” implică multe schimbări la care mă aștept mai mult sau mai puțin. Până la partea universitară, care ține de cursuri, profesori noi, colegi noi, intervine schimbarea de peisaj pe care orice tânăr student din provincie o întâmpină.

Personal, nu voi trăi experiența de cămin, din fericire, ori din păcate (nu am experimantat și nu vreau să îmi asum gândurile altora, poate să fie chiar fain). Revenind la partea de facultate în sine, simt în mine o multitudine de emoții. Dacă până acum tot ce îmi doream era să știu că am intrat unde mi-am dorit și că sunt liberă să îmi trăiesc vara la maximum, am ignorant toate întrebările care îmi apar acum în minte. Acestea au legătură cu noul colectiv, noile cadre didactice, volumul imens de materie de care sunt conștientă și multe, multe alte gânduri anxioase, ceea ce e probabil normal.

Una dintre cele mai semnificative diferențe constă în gradul ridicat de seriozitate cu care va trebui să mă implic în tot ceea ce fac. Dacă în liceu existau multe alte șanse în care puteam să repar o notă sau să negociem data limită de predare a unui proiect, respectiv a unui test, aici realizez că nimeni nu o să se mai roage de noi ca să trecem. Interesul trebuie să vină din partea fiecăruia. În acest fel, maturizarea mea este nevoită să prindă forme bine conturate, căutând un echilibru și lucrând mai bine în zona de „time management”.

Snejana: Cred că voi avea mai multă libertate, voi reuși să mă dezvolt mult mai mult decât în liceu având în vedere faptul că voi schimba mediul, eu provenind din mediul rural, și voi întâlni o groază de oameni diferiți față de cei pe care îi cunosc deja.

Raluca: Hmm… mereu mi-am imaginat facultatea fiind mai puțin stresantă decât liceul, deoarece îmi aleg eu ramura, domeniul care mă atrage. Liceul nu mi-a plăcut, asta probabil din cauza profilului pe care l-am urmat, însă cred și sper să fiu mai „plină de viață” la facultate.

Carmina: Sunt sigură că facultatea va fi foarte diferită pentru mine, pentru că în perioada liceului am fost genul de elev care învăța, își primea nota și cam atât. Facultatea o sa fie diferită pentru că o văd ca pe o modalitate prin care pot cu adevărat să-mi arăt calitățile și cred că voi avea mai multe oportunități prin care să fac asta, față de perioada liceului.

Dana: În primul rând, toți colegii mei vor fi interesați de același domeniu și vom putea dezbate împreună diverse subiecte, în cazul meu, IT'S ALL ABOUT BUSINESS. Acesta este un pas uriaș pentru dezvoltarea profesională dar și personală, deoarece interacționând continuu folosind limbajul științific, anumite idei și concepte vor căpăta claritate și pot fi folosite și în viața de zi cu zi, pentru a contura portretul pasionatului de cariera pe care o urmează.

2. Ce crezi că va însemna facultatea pentru tine?

Foto: Unsplash.com/Becca Tapert

Laura: Facultatea cu toate laturile ei reprezintă în general o rampă de lansare spre viața de „adult” a fiecărui adolescent. Asta mă aștept să se întâmple și în cazul meu și chiar asta voi încerca să formez în mine. Optând pentru o viață echilibrată în care să îmi fac timp și pentru micile mele plăceri, dar și pentru studiu, noua experiență va fi cu siguranță o provocare pe care de-abia aștept să o trăiesc.

Tot aici, întâlnind o multitudine de oameni mă aștept să întâmpin numeroase noi evenimente pe care, în mod pozitiv, le voi transforma în lecții de viață, evident, așa cum încerc să interpretez fiecare aspect al vieții mele în toată această perioadă în care fiecare alegere are un impact semnificativ pe termen lung, precum efectul fluturelui în teoria haosului. Astfel am reușit să realizez într-un mod profund și am simțit pe pielea mea că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv, toate au rostul lor în viață. Dacă ceva este menit să se întâmple, se va întâmpla și, cel mai important, să îmi ascult intuiția - mereu a avut dreptate ^_^ (aparent clișeic, auzite de n ori până acum de la oameni trecuți prin viață, dar chiar sunt niște concluzii trase în urma experienței personale de la sfârșitul liceului până în prezent).

Revenind la întrebarea ta, dacă începutul a avut atât de mult impact, de abia aștept să văd ce îmi pregătește viitorul de acum înainte. Cu siguranță vor exista schimbări în bine, simt asta!

Snejana: Probabil va însemna un fel de „rampă de lansare” care în același timp mă va ajuta să mă dezvolt personal.

Raluca: Facultatea, pentru mine, va însemna clar o deschidere de orizonturi în ceea ce ține de cariera pe care vreau să o urmez. Intrând la facultate am din start posibilitatea să lucrez în domeniul în care vreau să activez pe viitor, fiind și plătită.

Carmina: Sunt foarte entuziasmată de această nouă etapă ce va urma în viața mea și cred că facultatea va însemna perioada în care mă voi dezvolta, voi face cât mai multe lucruri care sunt în afara zonei mele de confort și sper să fie o perioadă în care îmi voi da seama într-adevăr ce vreau să fac pe viitor în domeniul pe care l-am ales și sper să mi se potrivească.

Dana: Cred că facultatea va reprezenta o bază de informații și va exercita presiunea necesară pentru a mă determina să mă „mulez” pe acest domeniu, cu totul nou pentru mine. Consider că am determinarea necesară pentru a reuși să pornesc de la zero într-o lume la care nu m-am gândit niciodată la acest nivel, că voi face parte din „echipa” economiștilor.

3. Care sunt cele mai mari frici, dar și așteptările pe care le ai de la noul mediu în care vei funcționa?

Foto: Unsplash.com/Tim Gouw

Laura: Frici sunt multe, deși nu le-aș numi neapărat așa, ci mai degrabă incertitudini al căror control nu îl pot deține. În schimb, tot ce îmi rămâne de făcut e să sper. Să sper că o să am un colectiv în care mă voi integra, sper ca oamenii să nu fie niște indivizi dezumanizați controlați doar de propriile interese, sper ca profesorii să nu îmi ceară imposibilul. Nu vreau să trăiesc nici în propriul meu univers roz departe de adevăr, așadar nivelul așteptărilor mele este setat suficient de jos încât să nu înfrunt multe dezamăgiri începând din octombrie.

Snejana: Îmi este frică de tot, de ceea ce înseamnă facultatea, faptul că schimb mediul, cunosc oameni noi, îmi este frică și de profesori, deoarece cu siguranță sunt diferiți față de cei din liceu, și îmi mai e frică de sesiunea aia despre care tot aud :)) Dar cu toate astea sper să fie totul bine și să reușesc să mă integrez.

Raluca: Am extraodinar de multe frici, de exemplu: frica de a nu mă integra, frica de a nu fi suficient de bună și teama de eșec, astea trei sunt cele cu care mă confrunt de fiecare dată când încep o etapă nouă a vieții. Așteptări, la fel, am multe, însă mă voi rezuma la: oameni de la care pot învăța, oportunități și timp de calitate.

Carmina: Nu pot spune că am neapărat vreo frică în ceea ce privește noul mediu în care voi funcționa și nu vreau să îmi fac vreo așteptare, ca apoi să fiu dezamăgită, așa că voi lăsa viitorul să mă surprindă și voi încerca să profit de fiecare moment pentru a acumula cât mai multe cunoștințe în domeniu.

Dana: Evident, mă tem că nu voi face față programului de studii și că voi avea mai multe restanțe decât pot duce, dar tind să fiu optimistă și să sper că voi avea perspicacitatea necesară să mă descurc. Nu am așteptări prea mari de la noul mediu, pentru că am înțeles din experiențele altor studenți că pregătirea ta suplimentară contează mult mai mult, iar facultatea pe care o urmezi reprezintă o formalitate - ai nevoie de licență pentru a demonstra că știi să faci ceva la un nivel mediocru.

4. Mulți oameni se așteaptă ca studenții să fie more or less independenți. Tu ce zici despre asta?

Laura: Independența asta mult dorită inclusiv de tinerii studenți are multe coordonate care se raportează la diferite aspecte. În funcție de acestea, se poate defini dacă un individ este sau nu pe cont propriu. De exemplu, începând cu cel mai simplu nivel, cel financiar, mulți studenți sunt dependenți de banii primiți de acasă, neavând timpul necesar pentru a se angaja încă din primul an de facultate.

Din alt punct de vedere, locuind probabil singur, studentul este nevoit să se organizeze, să își gătească, să facă ordine, să se descurce pe străzile metropolei. Însă, există cazuri numărabile în care o persoană ajunge 100% independentă și probabil nu în anii studenției, deoarece omul este definit prin natura sa ca individ permanent raportat la societate, trăind în interdependență cu societatea. Toți avem nevoie de un sprijin, indiferent cât de puternici am fi, right?

Snejana: Cred că independența asta depinde de la om la om și până la urmă fiecare trebuie să învețe să ia propriile decizii. Indepența o „căpătăm” în timp.

Raluca: Oamenii au perspective diferite, însă, în general, majoritatea se așteaptă ca tinerii să fie independenți când ajung la facultate, de aici și presiunea de a găsi job, căci odată ce împlinești 18 ani ești adult, trebuie să îți iei viața în mâini. Eu știu sigur că nu voi avea probleme cu a fi independentă, deoarece am început să mă descurc pe cont propriu încă de acum 2 ani, însă acum va fi o oarecare provocare deoarece vreau să apelez la părinți cât mai rar.

Foto: Unsplash.com/Warren Wong

Carmina: Cred că trebuie să existe cumva un echilibru, oricum este inevitabil ca din anumite puncte de vedere să fie independenți, dar sunt și situații în care independența nu poate fi totală. Depinde foarte mult de fiecare student în parte, dar și de alți factori cât de independent alege sau poate să fie și nu presiunea altor oameni ar trebui să fie decisivă.

Dana: Independența în categoria studenților poate fi interpretată bivalent. Ca student din provincie, deții obligatoriu un nivel de independență, oraș nou, oameni noi, iar familia este departe, trebuie să te descurci mai mult sau mai putin singur, în comparație cu un student care nu este nevoit să își părăsească decât casa pentru a merge la facultate. Însă la nivel material, pentru început, susținerea părinților este esențială. Programul este destul de încărcat, iar job-urile part-time necesită și ele timp și sunt greu de găsit, pentru a fi și pe placul tău.

5. În ce domeniu vei studia și cât de relevant crezi că va fi pentru cariera ta?

Foto: Unsplash.com/Alexis Brown

Laura: Am absolvit un profil real de Mate-Info intensiv Limba Engleză, aici formându-mi și predilecția pentru știință. Așadar, prin clasa a IX-a m-am interesat de mai multe facultăți în cadrul Universității Politehnice din București și, văzând acolo Facultatea de Inginerie Medicală, ceva mi-a spus că asta mi se potrivește, deci pe asta m-am axat. Deși am avut momente în care am oscilat, am reușit să revin la aceasta, ascultându-mi intuiția. Tot ce îmi doresc acum este să reușesc în domeniul acesta, cariera fiind formată având la bază această mare piatră de temelie, facultatea.

Snejana: Voi studia Comunicarea și Relațiile Publice, sper că va fi relevant.

Raluca: Voi merge pe ramura de Comunicare și Relații Publice. Am ales asta tocmai pentru că este cea mai relevantă pentru domeniul în care vreau să îmi construiesc cariera, acela de PR pentru persoane publice. Acum… rămâne de văzut.

Carmina: Voi studia în domeniul turismului și chiar cred că va fi relevant pentru cariera mea, pentru că momentan nu mă văd lucrând într-un alt domeniu, dar voi vedea pe parcurs dacă așa va fi.

Dana: Mă pregătesc să activez în domeniul economiei, mai exact în Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Nu știu cât de relevant va fi pentru cariera mea, dar din moment ce eu am ales această facultate, business-ul va fi următoarea mea dragoste, cu toate că voi avea nevoie de o perioadă de acomodare pentru a mă putea îndrăgosti în totalitate. Unul dintre citatele mele motivaționale preferate este: „The way to get started is to quit talking and start doing it” – Walt Disney.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

facultate universitate asteptari romani interviu studenti tineri provincie
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde