Ce lucruri mișto ratezi dacă nu ți-o arzi la Turnul de apă din Pantelimon și stai toată ziua pă centru

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
36
Tweet

Nu zic nu, cel mai probabil, dacă ai ajuns aici, esti un om caterincă - îți place viață, știi care-i treaba cu internetu', ești mai mereu la curent cu activitățile și event-urile blană din oraș, mergi marțea la Control, faci story-uri pe Instagram și ce mai e pe val sau hype zilele astea.

Da' știi cum e, parcă de cele mai multe ori te bagi în chestii mainstream și mai greu accepți provocări noi, mai ales dacă nu-ți garantează și succesul.

Turnul de apă, Pantelimon

Știu, nu e chiar cel mai ușor lucru din lume să-ți miști fundul din centru în Pantelimon și plus că ești și ușor sceptic la toată ideea asta de artă modernă și instalații contemporane underground, nu?; mai adaug la listă și un event mișto slab promovat și poate faptul că tinerii Internetului n-au avut acces ușor la informația asta.

Așa-mi justific eu faptul că au fost super puțini oameni la o inițiativă mișto, una pe care sigur am fi mers s-o vedem dacă eram într-o țară străină. Să fim serioși, "în Pantelimon soarele răsare", chiar dacă nu-l plătești.

Turnul de apă, Pantelimon

"Nu pot" de Biancoshock

Eu m-am dus. Am fost părtașă la o activitate care m-a spălat pe creier, m-a deconectat complet de la rutina zilnică și m-a făcut să râd. Nu despre asta ar trebui să fie vorba la final de zi?

Vreau să-ți povestesc despre o activitate pe care te invit să o încerci și tu - implică joacă, înălțime, view de vis, un pic de adrenalină și o idee cu un mesaj mișto. Simplu fie spus, toată treaba face un story bun.

Vorbesc despre Turnul de apă și artă din cartier și inițiativa celor de la Make a Point în care l-au adus pe artistul intalian Biancoshock pentru a face o instalație interactivă aici, în cadrul proiectului Uriași de Pantelimon.

Nu pot

Biancoshock este un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic.

Dacă habar n-ai de unde să-l iei poți afla mai multe aici sau aici.

El a povestit că a fost impresionat de Pantelimon zilele astea și că acest cartier diferă de periferiile orașelor în care a fost până acum: "Am văzut o realitate dinamică - multă lume pe stradă, se cumpără, se circulă".

Imagine din Turn

În ceea ce privește instalația pe care a făcut-o, Biancoshock ne încurajează să luăm un fel de exemplu de la genul ăsta de intervenții.

"Este un mod de a arăta că suntem vii și reacționăm la ce întâmplă în jurul nostru. Societatea și ritmul vieții ne absorb și nu mai suntem conștienți de lucrurile mici care contează".

Instalația lui Biancoshock

Care a fost combinația

Biancoshock a făcut o instalație pe care a numit-o "Nu pot". Și-a dorit să le ofere oamenilor care muncesc și trăiesc în Pantelimon ocazia să se despartă de epoca în care altcineva le controla gândurile și viața, într-un mod amuzant și, de ce nu, eliberator.

"Nu pot" își extinde granițele cartierului și funcționează perfect pentru toți cei care vor să o vadă și să se joace cu ea. Spun joc pentru că despre asta-i vorba.

Pe măsură ce urci în vârful Turnului de 30 de metri, la diferite nivele, vei găsi saci plini de bile de plastic colorate.

Clădirea de lângă Turn, pe care o vezi de sus, are acoperișul plin de găleți umplute cu apă, așezate în forma cuvintelor "Nu pot", în care tu ești încurajat să arunci cu acele bile.

Treptele pe care urci sunt transparente, așa că vei vedea mereu ce distanță este între tine și pământ, dar dacă ridici privirea vezi o panoramă chiar frumoasă asupra cartierului. Pe mine m-a speriat și fericit în același timp - n-a durat mult, dar a fost suficient cât să-mi dea un șut în cur din loop-ul în care mă învârteam.

Up Up

Se mai poate dacă vrei și tu acum?

Răspuns afirmativ. Pe turn se poate urca în orice zi. Cei de la Make a Point vă roagă, însă, să-i anunțați înainte de a-l vizita, deoarece nu este mereu cineva acolo.

Instalația lui Biancoshock va fi păstrată cel puțin până la evenimentul evenimentul Street Art Days.

Apus văzut din Turn

Care-i treaba cu Street Art Days?

Locuitorii cartierului își spun poveștile, artiștii le urcă pe acoperișuri, publicul le admiră din turn. Viața cartierului, nescrisă în vreun manual de istorie, rămâne acolo, între cer și pământ, ca s-o descopere oricine, oricând are chef de o plimbare prin istoria trecută și contemporană a Bucureștilor.

Primul tramvai electric din București, demolările din anii 80, termoizolările de acum, viața clasei muncitoare care a construit socialismul și s-a mutat înapoi la țară, și viața tineretului care acum află cum era înainte.

Instalația lui Biancoshock

Toate sunt poveștile cartierului Pantelimon, pe care o seamă de artiști le vor urca în acest an pe blocurile gri și pe fostele hale industriale încă rămase în picioare în estul Capitalei. Va fi un fel de Facebook cu postări reale, într-un spațiu beton și cu vizualizări.

În luna iulie, artiști din România și din lume au fost invitați să transforme poveștile în imagini de neuitat. Schițele rezultate din această întâlnire, a poveștilor cu imaginația artiștilor, vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate apoi pe clădirile din jurul Turnului de Artă.

Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art "Uriași de Pantelimon", o manifestare ce va cuprinde evenimente de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru.

Apus

Hai că se poate

Concluzia este simplă - lucruri și inițiative constructive se întâmplă și în București, trebuie doar să fim disponibili să le dăm o șansă, să le vedem și, de ce nu, să le încurajăm.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

turnul de apa pantelimon bucuresti
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde