Cine plătește la primul date: femeia sau bărbatul?

Share
28
Tweet

Trăim vremuri în care cerem egalitate între sexe, dar când vine vorba de o primă întâlnire romantică, lucrurile încă se dezbat - cine plătește la final de date, femeile sau bărbații?

Tradiția spune că bărbatul, dar vremurile actuale contrazic cumva această morală considerată de unii desuetă.

Femeia trebuie să-și arate independența și să-și plătească singură, bărbatul trebuie să se ofere, bărbatul se oferă oricum, femeia face un gest că plătește ea, iar el plătește in the end, plătesc amândoi, contează până la urmă acest lucru?

Poate ai zice că e vorba de feeling sau poate pur și simplu e galant ca bărbatul să facă gestul sau, la fel de bine, se poate merge pe ideea că cine face invitația onorează nota de plată.

Știi cum e - oameni și oameni, păreri și păreri, situații și situații. Dar pentru că a vrut să ia pulsul prezentului, Andreea Bozoi s-a pus pe întrebat și bine a făcut.

Foto ilustrativ

Rezultatul? O selecție de răspunsuri, atât la feminin, cât și la masculin.

Concluzia o poți trage chiar tu, însă nu fără a ne oferi și punctul tău de vedere, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Foto ilustrativ

Ancu, 29 de ani

Părerea mea e că ar trebui să plătească cel care a invitat. In caz de ambiguitate, ar trebui să plăteasca bărbatul, dar obligatoriu domnișoara ar trebui să facă The Gesture, către notă sau geantă.

Dacă invită tipa, ea plătește?

Da

Nu există și varianta nemțească?

Ba da. Split-ul e foarte ok, atât timp cât se insistă de ambele părți. Pentru că fiecare are propriile interpretări ale semnificației plății, iar etichetele astea zic eu că sunt fair și mulțumesc pe toata lumea în orice situație.

Andra, 28 de ani

Plătim jumi-juma, dacă nu insistă unul din noi să fie altfel. Nu contează, i can handle my shit :)

Ruxandra, 24 de ani

Fiecare plătește consumația. E un first date, nu e obligat tipul să plătească. Apreciez însă dacă se oferă să plătească.

Intenția contează. Dar tot mi se pare fair să plătim fiecare. Și nici nu cred că cine a făcut invitația dictează și cine va plăti.

Melania, 31 de ani

Fifty-fifty, amândoi contribuim, ne-a făcut plăcere să petrecem timp împreună, picior de egalitate, no obligations. Eu mă simt prost dacă plătește el, i can do it myself.

Bineînțeles că la un moment dat mi se pare nicey să plătească el, să îi las leverage-ul de mascul și să mă simt ocrotită.

Faza e că dacă nu vrea la un moment dat să cucerească scena și să plătească el o dată, o să cred că e egoist și nu ne vede ca pe "noi".

Andrei, 29 de ani

De obicei plătesc eu, dar recunosc că aș fi surprins plăcut dacă ar încerca să plătească și ea, însă aș refuza politicos.

Foto ilustrativ

Florin, 32 de ani

Plătesc eu. Adică mă ofer să plătesc. Dacă insistă să plătească, (gen, eu te-am scos, eu am vrut să ieșim etc) o las să plătească.

Dar să nu zică doar o data, de 2 ori plus. Nu contează absolut deloc, pentru mine cel puțin. Concluzia? La primul date plătesc eu, dar nu contează asta pentru mine.

Alexa, 25 de ani

Mă simt okay dacă el insistă să plătească, iar eu mă ofer să plătesc data următoare. Face momentul plății mai puțin penibil și inconfortabil.

De ce contează? Pentru că mă simt răsfățată. Și nu contează așa mult, dar puncte în plus ia cu siguranță.

Bogdan, 30 de ani

O dilemă constantă, pentru că nu contează atât de mult ce parere am eu despre asta, cât ce părere are ea despre asta. În principiu, 3 variante:

1. dacă plătesc eu, va crede că am o atitudine "Trumpistă" și că presupun de la început că este o întreținută sau că nu e în stare să depășească numeroasele obstacole pe care o femeie le întâlnește în carieră, dovedind astfel faptul că îmi este inferioară.

2. dacă plătește ea, va crede că a murit romantismul în lume și că stau cu mama. Posibil și că sunt prea boem ca să mă preocupe lucruri așa nesemnificative ca managementul financiar.

3. dacă propun să împărțim nota 50/50, probabil sunt la masă cu sora geamănă a lui Angela Merkel, deci este irelevant în acest context.

Soluția?

Dacă tipa se dovedește pe parcursul cinei ca fiind smart, încrezătoare, funny, plătesc eu. Romantismul n-a murit and neither did manners.

Dacă tipa se dovedește prostuță, emoționată, naivă și stresată, cer nota, "realizez" că mi-am "uitat" portofelul la birou, ea se oferă să plătească (crește încrederea în ea) și o face, eu mă scuz, mă revanșez la un bar de lângă birou cu un pahar de vin (manners), unde dispar după portofel câteva minute (timp în care ea se poate relaxa și analiza cu atenție tot ce s-a întâmplat - nu sunt cretin, probabil nu stau cu mama și nici boem nu sunt că am un job, totuși).

Atitudinea ei de când mă întorc (relaxată, încrezătoare, open vs. speriată, stresată și agitată) îmi spune dacă o să facem sex sau nu în seara respectivă.

Foto ilustrativ

Silviu, 21 de ani

Who cares? Mi se pare că pierzi din start dacă îți pui întrebarea asta, indiferent ce sex deții. Nu cred că ar trebui să existe vreo îndoială că fiecare își plătește consumația dacă nu se stabilește verbal altceva.

Dar am fost la first date-uri la care am plătit sau mi s-a plătit, din diverse considerente, și toată lumea a fost OK cu asta. Comunicarea-i cheia, amorezilor!

Arnold, 25 de ani

Treaba merge nemțește: fiecare plătește ce a băut și ce a mâncat. E mișto când scoți o tipă la date, într-un loc mai fancy, și la sfârșit începi să calculezi cât ai de plătit tu de pe notă.

Pentru mine ăla e testul suprem: dacă tipa face o față ciudată și nu îi convine, e out. Dacă nu are nicio treabă, e pe drumul cel bun și data viitoare cumpăr eu sticla de vin.

Foto ilustrativ

Oana, 27 de ani

După ani de zile în care plăteam "nemțește" sau plătea cel/cea care primise banii mai de curând de la părinți, am ajuns în situația în care mai mulți tipi s-au oferit să plătească și n-am înțeles exact ce se întâmplă și nici nu am vrut să accept că nu îmi voi plăti "jumătatea" de notă.

Mereu încerc să contribui la notă conform consumației, pentru că bărbatul n-are nicio obligație față de mine, însă voi aprecia și accepta să plătească el, dacă insistă. Dacă e cu consumație la bar, însă, vreau măcar o tură să fie din partea mea, că doar "consumăm" cot la cot.

Luiza, 29 de ani

În cazul meu, la toate 1st date-urile, a plătit el. Contează și mi se pare frumos sa o facă, pentru că el a făcut invitația.

Ilinca, 26 de ani

Înainte de orice, aș clarifica doar că ultimul meu first date a fost pre-Tinder. Înainte de ăla, am mai avut vreo 5 first date-uri, cu tot cu liceu.

Nu-mi pasă cine plătește, chestia asta e printre ultimele pe check list-ul meu. Înainte hâsâiam la ideea că ar putea dori el să achite nota: "Adică cum, crezi că-s săracă?! SAU CURVĂ?!?!".

Acum, mi se pare un gest elegant și accept asta - dar niciodată înainte de a-i propune mai întâi să împărțim nota.

Pentru că, dacă mâine aș ieși la un first date, mesajul meu ar fi clar în direcția "dacă iese ceva, vreau să știi că pornim de pe picior de egalitate, în toate privințele".

Antonia, 29 de ani

De obicei, fiecare plătește pentru el, pentru că, în general, insist eu. Însă, apreciez să se ofere și să insiste, chiar dacă la final împărțim nota.

Foto ilustrativ

Andrei, 27 de ani

Eu sau amândoi. Nu mi se pare în regulă să plătească ea în nicio circumstanță, DAR, chiar dacă plătesc doar eu, mi se pare frumos să se ofere să își plătească partea.

De multe ori, prima întâlnire setează pasul unei relații, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie cu implicare egală atât emoțională, dar și financiară (desigur, proporțional cu câștigurile fiecăruia).

Daca eu îmi permit să plătesc de fiecare dată, la început, tot vreau să văd că măcar se oferă. Urăsc persoanele care consideră că băiatul trebuie să plătească orice ar fi, mai ales femeile care gândesc așa. Mi se pare că vor egalitate între sexe, dar doar la avantaje nu și la dezavantaje.

Alex, 24 de ani

Prefer ca fiecare să-și plătească partea lui. Asta dacă nu am insistat să facem ceva care necesită mai mulți bani decât o ieșire normală. Oricum, nu cred că trebuie să fie o regulă, pentru prima întâlnire sunt altele mai importante.

Ionuț, 29 de ani

Nu spun că e greșit sau corect ca băiatul să plătească. Spun doar că nu ar trebui să conteze. Dacă plătește bine, dacă nu, nu. Eu am auzit următoarele motive pentru care băiatul ar trebui să plătească și le voi demonta mai jos:

1. pentru că EL trebuie să te impresioneze. Ce, eu nu m-am făcut frumoasă pentru date?

Bitch, please! Nu ești singura care s-a aranjat pentru date. Acest "să mă impresioneze" e reciproc.

Chiar suntem în momentul în care trebuie să faceți mai mult decât să just show up. Să nu mai vorbim de faptul că te impresionează că dau 50 de lei pe un burger.

2. că așa se face. Așa e frumos. Așa, de gest.

Hai că am trecut de perioada "băieții beau bere și vorbesc de fotbal", iar "femeile beau vinuț și vorbesc numai de șampoane și tampoane".

3. bărbatul e ăla care trebuie să provide.

Să presupunem că așa e, că e în genele noastre. Do I know you? O să provide pentru femeia Aia. Tu clar nu ești femeia Aia, încă. Who are you? E primul date, revino-ți. Poate nici nu ne mai vedem după.

Overall, eu nu am auzit un motiv bun până acum pentru care băieții trebuie să plătească. Suntem în 2018, HOW IS THIS STILL A THING?

Hai să evoluam ca specie. Hai să nu vrem să evoluăm pe o parte, dar să rămânem cu niște cutume de 100 de ani, pe de altă parte.

The dating/fucking/finding someone struggle is real for both of us. Nobody knows what they’re doing.

Foto ilustrativ

Ana, 27 de ani

Sunt adepta 50/50, atât la primul date, cât și în general. Nu mă impresioneaza un burger moca. Dar, aștept să văd inițiativa.

Dacă se oferă, are cei 7 ani de acasă și probabil o s-o dovedească și cu alte ocazii. Dacă nu, mă ofer să plătesc eu, ca să vad cum reacționează.

Denisa, 28 de ani

Important nu ar fi cine plătește, ci cât de ciudat e momentul. Atunci când vine nota, clar o să mă ofer să îmi plătesc partea. Dacă tipul vrea să plătească el, și o face fără să suspine, clar are o bilă albă.

Încă mi se mai pare un gest cavaleresc, fără vreo amenințare la adresa egalității între sexe. Însă, dacă vom plăti separat, nu asta va face diferența atunci când se va pune problema unei a doua întâlniri. Totul stă în atitudine.

Ana, 29 de ani

Cumva, cred că e o chestie mai mult transmisă din generație în generație, ca bărbatul să plătească la prima întâlnire. Cumva, cred că vine din faptul că bărbatul trebuie să cucerească fata, să aibă grija de ea etc. Pentru mine nu e atât de important, dar probabil că, într-o anumită măsură, contează.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

date intalnire romantic bani femei barbati
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde