De ce mai sunt răniți soldații români în Afganistan la 16 ani de la atentatele din New York

Share
Tweet

Implicarea sutelor de militari români în conflictul din statul taliban, aflat la peste 3.800 de kilometri distanță aeriană, întărește, paradoxal, acasă siguranța granițelor României.

Un soldat român a fost rănit astăzi în Afganistan, așa că apare din nou înrebarea de ce se mai află ostașii noștri în statul din Asia într-un război pornit în urma atentelor din 11 septemebrie 2001 de la New York.

Este teafăr

Dar mai întâi, să prezentăm ultimul incident în care a fost impicat un soldat român aflat în Afganistan. O echipă de militari români care executau, sâmbătă, 5 august, misiuni de patrulă de transport și escortă a unei echipe a coaliției de instruire a forţelor de securitate afgană în zona Kandahar, au fost ținta atacului unor insurgenţi echipati în ţinuta poliției. În urma schimbului de focuri un camarad de-al nostru a fost rănit uşor la antebraț, anunță reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

"Militarului i s-au acordat primele îngrijiri medicale la locul incidentului, ulterior fiind transportat la cea mai apropiată unitate spitalicească, starea lui este bună, iar rana nu-i pune viaţa în pericol", au mai explicat reprezentanțíi Armatei Române.

În acest moment militarul s-a reîntors în cadrul subunității alături de colegii săi Militarii români fac parte din Batalionul de Infanterie şi Protecţie a Forţei din Iaşi, denumiţi şi Lupii Negri, fiind desfăşuraţi în Afganistan începând cu luna februarie.

Soldații care luptă cu umbrele al-Qaeda

În acest moment, România continuă să participe la operaţii în afara teritoriului statului român, sub egida NATO, UE și ONU, contribuind astfel la îndeplinirea angajamentelor asumate.

Asigurarea securităţii bazei militare Kandahar şi a personalului forţelor coaliţiei, asistenţa şi consilierea pentru forţele armate şi de securitate afgane, evaluarea şi acordarea de asistenţă umanitară în sprijinul populaţiei afgane, menţinerea dialogului cu autorităţile şi liderii locali şi acţiuni desfăşurate împreună cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane sunt misiunile pe care miilitarii Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei „Lupii Negri” din Iaşi le îndeplinesc la cele mai înalte standarde. 400 de militari din Iași se află acum în Afganistan. Pe lângă aceștia, ar mai o sută de soldați români care fac parte din forțe multinaționale.

Ce câștigă țara

Din 2001 și până acum au murit 25 de soldați români, iar alți o sută au fost răniți. Deși sacrificiul lor pare să fi avut loc într-un război al SUA împotriva terorismului, altfel spus într-un conflict aparent străin de România, lucrurile nu stau chiar așa. “Până în 2000 lumea părea să fie preocupată, și încă mai pare, de cu totul alte probleme decât războiul. Conflictul armat părea o poveste din trecut. Situația s-a schimbat, teroriștii au ajuns în Europa. Rusia a ocupat, chiar armat, o parte din Ucraina. China devine o super-putere. În tot acest context, noi nu putem să ne așteptăm să ne apere americanii sau NATO fără ca noi să nu implicăm în acțiunile SUA și NATO. Așa că prezența soldaților români acolo, în Afganistan, la mii de km distanță întărește siguranța României aici, la noi în țară”, ne-a explicat un cadru de conducere al Armatei.

Soldat român în Afganistan

Banii pentru care își riscă viața

Militarii primesc salariul mărit pe timpul misiunilor, conform prevederilor legale. În plus, ei primesc diurnă, pentru subofiţeri şi soldaţi gradaţi profesionişti, aceasta este de 70 Euro/zi, iar pentru ofiţeri aceasta este de 90 Euro/zi.

Erau mai mulți până în 2013

Din 2001, România ca membră NATO a participat la Războiul din Afganistan de partea Coaliției Multinaționale conduse de SUA.

În ianuarie 2010 se aflau în Afganistan 1.092 de militari români. Cei mai mulți dintre aceștia (peste 900) sunt implicați în misiuni de menținere a securității în regiunea Qalat, din sudul țării, una dintre cele mai periculoase zone. Acolo, atacurile insurgenților sunt aproape zilnice - în special cele cu dispozitive explozive improvizate, cu rachete sau cu mortiere.

Pe 8 aprilie 2010, președintele Traian Băsescu a anunțat la Praga creșterea efectivului românesc din Afganistan la 1.800 de militari. În 2013, Ministrul Apărării Mircea Dușa a declarat că numărul soldaților români va fi micșorat drastic începând cu anul viitor.

La fiecare șase luni, soldații români din Afganistan sunt înlocuiți de un alt batalion românesc

Lista neagră

Din 2001, Armata Română a pierdut 25 de militari, iar numărul răniților este de peste o sută. Militarii români au murit în misiuni de patrulare. Există, de asemenea, și civili români care au fost uciși în Afganistan în perioada conflictului.

Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016;

Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016;

Slt. (PM) Claudiu Constantin Vulpoiu, decedat la 30 martie 2014;

Slt. (PM) Adrian Postelnicu, decedat la 23 septembrie 2013;

Slt. (PM) Vasile Claudiu Popa, decedat la 23 septembrie 2013;

Slt. (PM) Ion-Lucian Leuștean, decedat la 9 mai 2012 după ce a fost rănit grav la 7 septembrie 2011 în provincia Zabul din Afganistan;

Slt. (PM) Cătălin Ionel Marinescu, decedat la 10 mai 2011 în provincia Zabul;

Slt. (PM) Constantin-Laurențiu Lixandru, decedat la 5 mai 2011 în provincia Zabul;

Slt. (PM) Cristian-Petru Filip, decedat la 1 octombrie 2010;

Slt. (PM) Marius Florin Sfecheș, decedat la 1 octombrie 2010;

Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar;

Slt. (PM) Caracudă Paul, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar;

Slt. (PM) Valerică Leu, decedat la 12 mai 2010 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul);

Slt. (PM) Florin Bădiceanu, decedat la 23 februarie 2010 pe drumul național Kandahar-Kabul;

Maior (PM) Iuliu-Vasile Unguraș, decedat la 7 aprilie 2009 pe drumul național Kandahar-Kabul;

Maior (PM) Tiberius-Marcel Petre, decedat la 3 aprilie 2009;

Slt. (PM) Claudiu Chira, decedat la 26 februarie 2009 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul);

Slt. (PM) Dragoș Traian Alexandrescu, decedat la 31 august 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul);

Slt. (PM) Claudiu Marius Covrig, decedat la 13 iunie 2008 pe drumul național 1 (Qalat-Kabul);

Slt. (PM) Ionuț Cosmin Sandu, decedat la 20 martie 2008;

Slt. (PM) Ioan Grosaru, decedat la 21 septembrie 2007;

Slt. (PM) Aurel Marcu, decedat la 6 septembrie 2007;

Slt. (PM) Ionel Gheorghiță Drăgușanu, decedat la 20 iunie 2006;

Slt. (PM) Bogdan Valerian Hâncu, decedat la 27 aprilie 2006;

Slt. (PM) Narcis Șonei, decedat la 24 aprilie 2005;

Slt. (PM) Iosif-Silviu Fogarași, decedat la 11 noiembrie 2003;

Slt. (PM) Mihail-Anton Samuilă, decedat la 11 noiembrie 2003.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

armata romana afganistan romania nato SUA
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde