Cum poți ajuta oamenii defavorizați, dacă chiar ți-e milă de ei

Share
89
Tweet

În sfârșit, o organizație care chiar face ceva!

Armata Salvării e filiala locală a ONG-ului internațional „The Salvation Army”, despre care sigur ai mai auzit prin filme. E o organizație creștină a cărei misiune e „motivată de dragostea pentru Dumnezeu”, dar nu asta-i latura pe care vreau s-o explorăm. În schimb, hai să vedem concret cum încearcă (și reușește) să facă lumea un loc mai bun.

Prezentă în 128 de țări din întreaga lume, Armata Salvării are cinci corpuri pe teritoriul României: în București, Ploiești, Craiova, Iași și Bacău. Organizația desfășoară tot felul de programe sociale, printre care: hrănirea persoanelor fără adăpost; centre de reabilitare; echipă mobilă; cursuri în regim after-school: cursuri de calculator, limbă română, matematică și limbi străine; educație pentru integrarea în câmpul muncii; pregătire pentru Bacalaureat; donarea de haine, jucării, rechizite școlare, mobilier – în principiu, orice poate fi donat – persoanelor defavorizate.

În plus, cei aproape 2 milioane de salvaționiști din întreaga lume intervin mereu după catastrofe (incendii, inundații, cutremure etc.) ca să le dea o mână de ajutor victimelor. Spre exemplu, după ce uraganul Maria a făcut ravagii prin Puerto Rico acum două luni, Armata Salvării le-a oferit ajutor medical miilor de sinistrați și i-a hrănit cu peste un milion de mese.

Munca de teren o face EMAS (Echipa Mobilă Armata Salvării), un serviciu de asistență socială comunitară destinat persoanelor și familiilor care nu au locuință. Formată din experți în domeniul socio-medical, echipa încearcă să prevină decesele în stradă, să le ofere celor fără adăpost hrană și consiliere medicală și să le dea o șansă la incluziune socială, orientându-i către locuri de muncă. Le oferă tratamente în stradă, produse pentru igiena personală și saci de dormit pe timpul iernii.

De la vrăjitorie, la croitorie

Simeria Gheorghe e una dintre persoanele cărora Aramta Salvării le-a schimbat viața. În bine, evident. Părinții nu i-au dat voie să meargă la școală, a învățat alfabetul abia la maturitate și își câștiga existența păcălind oamenii cu ghicitul în palmă și diverse „vrăjitorii”. Spune că a încercat să-și găsească de lucru, dar fără pregătire profesională n-o voia nimeni.

Simeria Gheorghe (dreapta), la atelierul ReDesign (foto: facebook.com)

Prin proiectul SalvaJob, Armata Salvării i-a oferit o a doua șansă, posibilitatea de a-și întreține cei șase copii prin mijloace cinstite. Simeria a învățat să croiască în atelierul ReDesign din Negoiești, Prahova, și confecționează penare și portofele din piele, papioane și altele. Deși e plătită cu minimumul pe economie, plus tichete de masă, măcar acum se descurcă cu facturile și își poate cumpăra medicamente pentru diabet. „Aici, la Armata Salvarii, am găsit sprijin”, spune Simeria.

De unde a pornit totul?

Armata Salvării a apărut tocmai în 1865, când un cuplu metodist britanic a avut o revelație: Biserica vorbește despre cum trebuie să-ți ajuți aproapele, dar nu face nimic concret în sensul ăsta. William și Catherine Booth au pus piciorul în prag și și-au îndreptat atenția către lumea care nu frecventa lăcașuri de cult pentru că era marginalizată: săracii, flămânzii, oamenii fără adăpost. Și-au mutat în stradă mesajele religioase, iar cu ocazia asta au început să-i și ajute pe cei defavorizați. Organizația s-a extins în întreaga lume de-a lungul anilor, iar în 1999 a ajuns și în România.

Fun Fact: Organizația nu doar că se numește ARMATA Salvării, dar membrii săi au funcții de ofițeri, generali, maiori, colonei etc. Terminologia a fost adoptată încă de la începuturile ONG-ului, ca o aluzie la lupta împotriva sărăciei și a păcatului. Plus că merge mână-n mână cu imnurile religioase populare prin secolul XIX, cum e „Înainte, Soldați Creștini!”.

Cum putem să contribuim și noi

Dacă vrei să sprijini efortul salvaționiștilor, poți să le scrii la adresa armatasalvariiromania@gmail.com. Indiferent că donezi bani, haine sau timp, ajutorul tău e binevenit. Sunt mulți care au nevoie de el.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

armata salvarii ONG oameni defavorizati caritate
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde