Cum să creăm așteptări false tinerilor fraieri (government edition)

Share
Tweet
Vrei prajiturele? Vrei bombonele? Vrei acadele? N-are mama bani!

După ce s-au bătut cu pumnul în piept că vor să revoluționeze piața economică dând bani tinerilor care vor să își deschidă diferite firme, Guvernul a dat-o iar de gard. Potrivit fostului ministrul al IMM-urilor, , Florin Jianu, actualul Executiv nu are bani pentru programul Start Up Nation.

Asta este un fel de „Vrei copile prăjiturile astea frumoase și dulci? Nu are mama bani!”. Dar nu mai contează dacă are sau nu bani, important este că s-a simulat mai ceva ca un fault la fotbal și noi am pus botul.

Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câştigătoare în programul Start-Up Nation, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă. De ce nu are bani? Păi pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august. Pam pam!

„Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic şi normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului", a spus Jianu.

Și dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

„Ministerul (pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat - n. r.) ar trebui să spună zilnic şi asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre, unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens”, a mai spus Jianu.

În plus, ar trebui să existe paşi asumaţi din partea Guvernului în ceea ce priveşte plăţile, pentru că s-au semnat nişte contracte, iar semnarea nu ştim dacă a continuat, nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate.

„Suntem deja la începutul lunii septembrie şi am înţeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile şi pensiile, investiţiile sunt la un minim istoric”, a susţinut Jianu.

Chiar luna trecută, miniștrii și alți înalți funcționari din stat făceau calcule peste calcule, adunări și scăderi și anunțau mândri că programul Start Up Nation este unul de real succes. Spuneau, pe atunci, politicienii noștri, foarte plini de ei că au fost depuse 19.026 planuri validate, din care 8.600 ar intra la finanţare.

Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei

Arată comentariile