Situația dramatică a cyberbullying-ului în România - 80% dintre tineri au fost hărțuiți pe internet

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
22
Tweet

Bullying-ul este un fenomen care există de ani de zile și care a ajuns să fie în prim-plan în prezent, motiv pentru care suntem datori să prezentăm efectele negative ale acestuia și consecințele pe termen lung pe care poate să le aibă.

Atunci când vorbim despre bullying nu ne referim doar la cel de la locul de muncă sau doar cazurile care au fost promovate în campania #metoo, ci subiectul include foarte multe aspecte, printre care și cyberbullying, un fenomen extrem de nociv printre adolescenți și nu numai.

Foto ilustrativ

Cyberbullying-ul în România

Un studiu realizat și publicat de cei de la Bitdefender arată situația dramatică de la noi din țară - patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online.

Principalele arme de atac folosite pe internet pentru a agresa victimele se leagă de:

Două treimi dintre cei hărțuiți nu au povestit nimănui despre incident, tinerii invocând motive precum teama, lipsa de încredere că ar putea schimba ceva sau faptul că nu au crezut că e necesar să implice și alte persoane, deși au fost afectați în mod direct de agresiune.

Foto ilustrativ

Cele mai populare rețele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook, Messenger și, la mare distanță, Instagram, iar mijloacele de propagare a fenomenului cel mai des folosite sunt mesajele de amenințare și cele negative primite în canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii și furt de identitate.

Potrivit studiului, 65% dintre tineri admit că au fost direct marcați de hărțuirea suferită online și au observat inclusiv schimbări comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii.

Cei mai mulți afirmă că incidentele de acest fel le-au scăzut încrederea în sine și i-au determinat să se izoleze de ceilalți.

Mai puțini, dar nu de neglijat, sunt cei care au afirmat că au intrat în depresie (20%) sau au compensat lipsa prietenilor din mediul online prin consum de alcool sau droguri (5%).

84% dintre respondenți spun că au asistat la un astfel de atac, fără să fie agresori sau victime, însă doar 36% au intervenit în conflictul dintre cele două părți.

Deși majoritatea ar fi dorit să ia partea celui hărțuit, cei mai mulți devin indiferenți sau chiar agresori de teama de a nu fi atacați la rândul lor și, deci, transformați în victime.

Foto ilustrativ

"Rezultatele studiului ne pun în fața unei imagini mai alarmante decât am fi putut bănui. Cyberbullying-ul este unul dintre acele fenomene de masă insidioase în fața căruia nu există strategii de apărare optime.

În ciuda amploarei, gravitatea acestuia scapă de multe ori atenției publice. Tinerii învață din proprie experiență cum arată ura celorlalți față de ei, iar numărul victimelor poate fi chiar mai mare căci persoanele cele mai traumatizate refuză de multe ori să recunoască, uneori chiar față de sine, ceea ce li s-a întâmplat.

Adolescenții încep viața crezând că societatea reprezintă un spațiu al urii îndreptate împotriva lor, iar efectele psihologice și sociale sunt severe și de lungă durată", spune lector univ. dr.Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender.

Foto ilustrativ

Ce putem face pentru a preveni efectele negative

Psihoterapeutul Delia Mina are următoarele recomandări menite să reducă efectele negative ale fenomenului cyberbullying:

Studiul a fost realizat de Tribal Worldwide România pentru Bitdefender prin chestionar online completat în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eșantion reprezentativ de 800 de respondenți din rândul tinerilor sub 18 ani.

Foto ilustrativ

Campania #nutastaura

Bitdefender a demarat în luna noiembrie campania #nutastaură, menită să crească nivelul de conștientizare asupra fenomenului cyberbullying în România și a efectelor nocive pe care îl poate avea asupra tinerilor.

Obiectivul campaniei este strângerea a 50.000 de semnături în cadrul petiției online pentru a lansa un buton de Facebook reactions – Butonul contra cyberbullying.

Acest buton nu ar fi unul de raportare, cenzurare sau coerciție efectivă asupra utilizatorului, ci ar purta semnificația simbolică de sancțiune socială.

Ar fi pasul atât de important de la privitor indiferent, la privitor care trage un semnal de alarmă asupra fenomenului.

Cyberbullying

Pe site-ul campaniei sunt disponibile manifestul inițiativei, invitația de a semna petiția online anti-hărțuire online și câteva immersive 360 videos care dramatizează emoții precum ura, umilința, violența, pentru a sensibiliza publicul să adere la cauză.

Aici găsești toate informațiile de care ai nevoie și a venit vremea să te implici direct, să nu mai fii indiferent și să contribui la schimbare.

Pas cu pas, astfel de inițiative pozitive vor prinde putere, oamenii vor deveni din ce în ce mai informați, iar victimele acestui fenomen vor afla că nu sunt singure și au instrumente pe care le pot folosi în avantajul lor.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Cyberbullying romania hartuire internet tineri adolescenti
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde