De vorbă cu Alasdair Beckett-King, comediant legendar, în sensul că nu prea sunt dovezi ale existenței lui

Share
Tweet

Nu sunt deloc răutăcios. Chiar așa se prezintă singur pe propriul site oficial.

Dacă răsfoiești NOIZZ-ul din când în când, poate ai citit zilele trecute că ne pregătim de Comedy Cluj 2018, cel mai caterincă și diversificat festival umoristic din România. În perioada 12-21 octombrie mergem în Cluj-Napoca pentru zece zile de proiecții de filme, teatru, show-uri de improvizație și stand-up. Mai multe detalii găsești aici.

Printre invitați se numără Radu Isac, vasluianul care a cucerit Londra cu show-urile lui de stand-up. Am stat de vorbă cu Radu ca să aflăm mai multe despre ce înseamnă să faci comedie peste hotare, dacă-i înțeleg britanicii engleza cu accent moldovenesc și ce anume ne-a pregătit pentru festival. Interviul complet îl găsești aici.

De data asta discutăm cu un alt comediant pe care-l vom întâlni la Comedy Cluj: Alasdair Beckett-King, un britanic maestru al autoironiei, despre care lumea e convinsă că a jucat la un moment dat în „Harry Potter”. Nu a făcut-o. Alasdair se descrie ca fiind un comediant legendar, atât de legendar încât sunt foarte puține dovezi istorice că el există cu adevărat. E scriitor de comedie și sketch la BBC Radio, ține show-uri prin toată Anglia, iar Leicester Mercury l-a numit comediantul anului 2017. Deci el e pur și simplu ridicol de modest.

Alasdair Beckett-King Foto: Screenshot YouTube/Utrecht International Comedy Festival

Am vorbit cu Alasdair despre părul lui fabulos, despre cariera impresionantă în cinematografie, am aflat de unde provine autoironia asta și ce așteptări să avem de la el pentru Comedy Cluj 2018. Ia să vedem...

NOIZZ: În afară de stand-up comedy, tu mai faci și animații, efecte vizuale, editezi și regizezi filme de scurtmetraj. Care-i menirea ta: comedia sau cinematografia?

Alasdair Beckett-King: N-aș spune că sunt un comediant înnăscut. Dar când m-am apucat să fac stand-up, publicul a înțeles imediat că ceea ce făceam (bine sau prost) era stand-up. Pe de altă parte, când făceam filme, reacția tuturor era: „Ce-i asta? De ce ne faci așa ceva?!”.

Ai și scris scenariul unui joc video numit „Nelly Cootalot”. Câte alte talente mai ai?

Niciunul, asta-i tot. Nu știu să cânt sau să dansez. Nu sunt antrenat în lupta scenică. Nu pot să schiez, să călăresc sau să conduc. Și sunt groaznic la aritmetică mentală.

Cum e să ai propria ta pagină de IMDb?

Nu prea grozav, pentru că-ți afișează rating-ul, iar eu sunt întotdeauna „În scădere cu 400%”. E gen... cum de încă nu sunt jos de tot?

Mai toți românii vorbesc engleză în ziua de azi, dar accentul britanic încă ne dă mici bătăi de cap din când în când. Crezi că va fi asta o problemă când urci pe scenă la Cluj?

Am mai făcut stand-up în România o dată, și prin alte părți din Europa continentală unde engleza oamenilor e excelentă. Multe dintre numerele mele implică un pic de limbaj pompos, care – evident – nu prea merge în deplasare. Așa că vorbesc un pic mai lent și înlocuiesc termenii pretențioși. Comedianții britanici tind să nu semnalizeze punchline-urile prea mult, iar eu mă trezesc făcând asta ceva mai mult când prestez în străinătate, astfel încât ritmul glumelor să-i ajute pe oameni să prindă flow-ul.

Lăsând deoparte accentul, românii și britanicii sunt două publicuri diferite cu simț al umorului diferit. Ai luat în calcul asta când ți-ai pregătit glumele pentru Comedy Cluj?

Ca regulă generală, nu prea îmi bat capul cu adaptarea glumelor în funcție de public. Nu sunt nebun, mai arunc și chestii care sigur nu merg, dar nu vreau să-mi adaptez stilul ca să li se potrivească lor. Prefer să-i aduc pe ei pe aceeași lungime de undă cu balivernele mele.

În afară de părul tău dumnezeiesc, care e trademark-ul tău de comediant?

Probabil faptul că glumesc pe seama părului. Cât de nașpa-i asta?!

Adesea te autoironizezi spunând că nu ești nici un comediant foarte bun, nici unul foarte cunoscut. Cât din asta e umor și cât e adevăr?

Sunt jumătate englez și jumătate scoțian. Vara asta mi-am promovat show-ul de la Edinburgh Fringe cu motto-ul „Comedie destul de amuzantă”. Englezii au râs, pentru că e autoironie. Scoțienii au zis „Oh, te crezi amuzant, eh?” pentru că nu e suficient de autoironic pentru ei. Deci poate că-i o trăsătură scoțiană?

Mai faci și glume cu roșcovani la adresa ta. Te-a întrebat vreodată cineva dacă nu cumva ai jucat în „Harry Potter” ca un membru al familiei Weasley?

Da, constant. Acum două săptămâni, un bărbat dintr-o mașină a strigat către mine aproape toată distribuția Potter: „Oi, Hagrid! Oi, Dumbledore! Oi, Ron!”.

La ce să ne așteptăm de la tine la Comedy Cluj 2018?

O să dau tot ce am mai bun.

***

Îl poți urmări pe Alasdair Beckett-King live la festivalul Comedy Cluj 2018. În caz că deja ai uitat, festivalul se desfășoară în perioada 12-21 octombrie. Biletele le poți cumpăra de aici. Hai, pa, ne vedem acolo!

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

alasdair beckett-king comedy cluj interviu stand up comedie comediant legendar cluj-napoca spectacol
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde