De vorbă cu Radu Isac, comediantul care a cucerit Anglia: „Sunt mândru că sunt român pentru că nu am de ales”

Share
191
Tweet

În vreme ce Teo, Vio și Costel domină stand-up-ul românesc, peste hotare avem un alt comediant român (moldovean, mai exact) care a cucerit definitiv publicul englez.

Radu Isac locuiește în Londra din 2015 încoace, plecat din țară cu speranța unei cariere internaționale de succes. I-a ieșit de minune: înainte să ajungă în Anglia, vasluianul a făcut un popas prin Los Angeles, acolo unde a descoperit că are priză la publicul vorbitor de engleză. S-a consacrat ulterior în Londra, unde a participat la o mulțime de concursuri, a ieșit pe primul loc în multe cazuri, a fost difuzat de BBC și a devenit o figură îndrăgită a scenei britanice.

Radu Isac Foto: Radu Isac

Acum, Radu Isac se pregătește de o scurtă revenire în România cu ocazia celei de-a noua ediții a Comedy Cluj (12-21 octombrie), cel mai caterincă și diversificat festival de comedie la care putem spera. Am reușit să iau legătura cu el ca să aflu mai multe despre cum e să faci stand-up în țări străine, de ce se mândrește că e român și ce anume ne-a pregătit concret pentru festival. Ia să vedem...

NOIZZ: Până acum ai făcut stand-up în România, SUA și Anglia. Îmi închipui că sunt publicuri foarte diferite, deci repertoriul trebuie adaptat de la țară la țară. Concret, cum faci asta?

Radu Isac: Sincer, publicul diferă foarte mult și în interiorul unei țări, de la regiune la regiune. Mai diferă și în funcție de vârstă, în funcție de sex, de educație, de gradul de atractivitate și statut social. Țara e doar alt factor. Le iau pe toate în calcul înaintea unui show. Fac generalizări grosolane. Generalizări pe care nu le-aș aplica la indivizi, dar pentru că vorbesc cu sute de oameni, stereotipurile tind să fie relevante.

Te izbești vreodată de bariere lingvistice pe scenă (să nu înțeleagă publicul o anumită glumă din cauza accentului, spre exemplu)?

Mi se mai întâmplă, dar atât timp cât din spate vine altă glumă, totul e OK. Oricând o glumă nu merge, mă prefac că a fost o propoziție de legătură.

În ce țară te simți cel mai confortabil pe scenă?

Zilele astea, în Anglia. În principal, pentru că aici prestez cel mai des. Glumele tind să le scriu cel mai des cu publicul de aici în minte.

Ai participat la o groază de concursuri prin Anglia și te-ai descurcat super de fiecare dată (felicitări, apropo!). Prin ce te remarci tu față de comedianții englezi?

Mulțumesc! Cred că doar am ghicit mai bine ca ei ce ar vrea juriul să audă.

Ai spus recent că ai o agendă aglomerată și că viitorul carierei tale sună bine. Cum de nu pleacă mai mulți comedianți români peste hotare, așa cum ne pleacă medicii sau studenții?

La medici și informaticeni le sunt recunoscute studiile din țară. La comedianți, avocați, arhitecți sau politiceni, nu prea.

În finala iUmor ai spus că trebuie să ne mândrim că suntem români și să ducem numele țării mai departe. Pe tine ce te face mândru că ești român?

În principal, faptul că nu am de ales. În România m-am născut și am trăit aproape 30 de ani. Pot să fiu mândru sau să-mi fie rușine. Nu o să fiu idiot să trăiesc în rușine. Mă bucură când oamenii îmi identifică accentul de român în UK și pe cel de moldovean în România.

Și punctual vorbind, ciorbele și fasolea bătută. Vorbesc multe despre ele pe aici, regret că nu am început un podcast despre ciorbe când m-am mutat în UK.

Tot atunci ai spus că te supără Catedrala Mântuirii Neamului, că e un c*cat, o dovadă clară de prostie, dar și că prietena ta e religioasă. Cum de vă-nțelegeți, totuși?

Am folosit „religioasă” ca să descriu o persoană anală și obsesivă cu igiena ei orală. N-am avut până acum vreo prietenă bisericoasă. Trebuie să mă mai maturizez.

Fără să te pui pe tine la socoteală, cine ți se pare cel mai amuzant stand-up-er român?

Îmi place prea mult comedia ca să pot ierarhiza comedianții ca pe caii de cursă. Fiecare are câte ceva special și ține mult de starea mea de spirit și de interesele personale. Așa, în general, Bobo mi se pare cel mai bun pe scenă, Sorin cel mai precis, Costel cel mai boem, Teo cel mai răbdător, Sergiu cel mai tehnic, Cristi cel mai personaj, Bordea cel mai sufletist și restul cei mai pe nedrept ignorați.

Ce ne-ai pregătit pentru Comedy Cluj 2018?

La show-ul în română vor fi o grămadă de glume vechi de care mi s-a făcut dor și câteva pe care le-am scris de când sunt aici și nu am avut pe unde să le spun. Iar pentru show-ul în Engleză, glumele pe care le dau în perioada asta pe aici. Exceptând, bineînțeles, cele în care îi insult pe englezi și care nu ar avea farmec fără englezi în sală.

Îl poți urmări pe Radu Isac live, într-una dintre rarele sale apariții pe scena românească, la festivalul Comedy Cluj 2018. Biletele le găsești chiar aici. Deci ne vedem în Cluj-Napoca, între 12 și 21 octombrie, da?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

radu isac interviu comedy cluj stand up stand-up comedy comediant spectacol anglia
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde