Dragă CFR, eliberează trenurile spre Moldova!

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet

CFR este o poveste foarte tristă. Bilete scumpe, trenuri infecte, condiții jalnice, întârzieri, șine stricate, prize care nu funcționează, aer condiționat lipsă și tot așa.

N-are niciun sens să ne gândim la condițiile din alte țări, pentru că nici nu putem să ne comparăm. Pur și simplu trăim în mizeria asta, ne lamentăm public pe rețelele sociale sau la prieteni și cam asta-i povestea.

Ce să facem? Trenul tot trebuie să-l luam, deci ne adaptăm și înghițim în sec, așa cum tot ne obișnuiește această țară de ceva vreme încoace.

Pe 21 octombrie, am plecat la Bârlad, să-mi văd părinții. Mi-am luat bilet online (măcar avem posibilitatea asta), dar nu dus-întors (din păcate), și am pornit la drum.

Era o vineri, ora 16:00. Trenul full - oamenii stăteau în picioare, chiar dacă aveau bilete, pentru că nu aveau locuri. Vagoane puține, csf ncsf. Hai să mergem așa 5 ore, respirând același aer, unul lângă altul, că asta-i situația și ce putem să facem, nu?

Foto ilustrativ

Am ajuns la Bârlad și am vrut să-mi iau bilet înapoi spre București, din gară, pentru duminică. Eu și ceilalți tineri care voiau să facă același lucru, pentru că veniseră și ei în vizită, peste weekend.

Nici n-am apucat să mă apropii de ghișeu, că o doamnă foarte ciufută a început să urle că NU MAI EXISTĂ bilete pentru duminică, la nicio oră și la nicio clasă.

Mmmm, ok - asta înseamnă că tot Iașiul venea la Capitală în acea zi sau cum? Nicio explicație, niciun dram de respect, doar țipete - frustrare, nervi și nemulțumire.

Am ajuns la birou săptămâna următoare și m-am hotărât să dau un mail către CFR, în baza legii Legii nr. 544/2001, și să aflu care este situația cu trenurile spre Moldova și ce se întâmplă mai exact în ceea ce le privește.

Nu m-am lămurit foarte tare, după cum ai să vezi și tu mai jos. La unele întrebări s-a răspuns, la altele nu. Ca-n viață.

Foto ilustrativ

Câte trenuri circulă în clipa de față din București către Moldova?

În Planul de Mers de tren 2017-2018 legătura feroviară între București și Moldova este realizată cu următoarele trenuri InterRegio:

Câte vagoane au trenurile care circulă din București în direcția Iași?

Câte vagoane au trenurile care circulă din Iași spre București?

Trenurile care care fac legătura între Bucureşti Nord - Iaşi şi retur circulă având în compunere o capacitate medie de 5 vagoane de călători. Aceasta este adaptată în perioadele de vârf de trafic la limita capacităţii tehnice disponibile a parcului existent.

Foto ilustrativ

De ce în data de 21 octombrie, 2018, nu au mai existat bilete (la nicio clasă și nici online) la nicio oră programată, la trenurile din direcția Bârlad - București?

Cât de des se întâmplă astfel de situații, pe ruta Iași-București, în care să nu se mai găsească bilete?

Cât de mare este cererea, pe rutele - București-Iași și Iași-București în comparație cu numărul de bilete disponibile?

CFR Călători pune în vânzare bilete pentru trenurile în circulație cu o anticipație de 30 zile față de data efectuării călătoriei. În multe cazuri, în special în perioadele cu afluență mare de călători, biletele disponibile pentru trenurile în circulație se epuizează rapid.

În aceste cazuri, când gradul de ocupare este şi de peste 100%, se emit bilete "fără loc rezervat", în limita maximă admisă pe vagon, numai la vagoanele de clasa a II-a și doar în ziua plecării trenului.

Aceste bilete sunt emise numai după informarea călătorului solicitant şi cu acceptul acestuia. Recomandăm pasagerilor să cumpere biletele de tren din timp.

Pe lângă faptul că pot beneficia de reducerea acordată la anticipaţie (între 15-25% în funcţie de data cumpărării + 5% dacă se achiziţionează online), compania va putea realiza în timp util o compunere corespunzătoare a trenurilor faţă de compunerea realizată în ziua plecării trenului, majoritatea pasageriilor cumpărând biletele de tren cu cel mult o oră înainte de efectuarea călătoriei.

Câte bilete au fost puse la vânzare în acea dată?

Deoarece ne desfășurăm activitatea pe o piață concurențială, nu vă putem furniza informaţii comerciale privind numărul de bilete emise pe rute, trenuri, etc.

Foto ilustrativ

De ce nu se suplimentează numărul de vagoane pe rutele de mai sus și de ce nu se introduc mai multe trenuri?

În prezent, CFR Călători are în circulaţie în compunerea trenurilor întreg parcul de material rulant disponibil din punct de vedere tehnic pentru circulaţie, în vederea preluării afluenţei de călători înregistrată și face eforturi pentru a satisface toate cererile în contextul unui trafic crescut.

Astfel, capacitatea de transport este suplimentată în perioadele de trafic maxim: sfârşit de săptămână, plecarea sau revenirea în sau din vacanțe, perioadele de sărbători legale.

Cât profit generează CFR lunar și ce face cu banii?

O companie care prestează serviciu public asumat de Stat, folosind compensație pentru acest serviciu public, precum CFR Călători, conform HG 584/1998 art 4, 5 și 9, nu trebuie analizată din perspectiva realizării de profit, ci din perspectiva dezvoltării, calității și a siguranței serviciului oferit.

Companii similare din țările dezvoltate ale Europei se poziționează astfel: "Responsabilitatea noastră nu este să realizăm profit - Noi ne angajăm să reducem costurile și să reinvestim toate veniturile pentru a funcționa și pentru a îmbunătăți serviciile".

Tfl

Pe plan european, numeroase investiții au fost făcute în transportul durabil, implicit în sistemele feroviare de transport.

Această abordare are la bază înțelegerea pragmatică a factorilor determinanți din cadrul transporturilor, cum sunt: siguranța, mobilitatea populației, condițiile de mediu, standardele ce trebuie respectate, resursele existente, etc., tendințele de evoluţie cu scopul găsirii de soluții eficiente și realizarea de investiții.

Este evident că și în România, numai investind şi dezvoltând sistemul de cale ferată - atât la nivel de infrastructură feroviară cât și de achiziţie de material rulant nou, vom reuşi să creştem calitatea serviciilor pe care le oferim, să fim o alternativă viabilă pentru transportul de călători, un competitor serios pe piaţa transporturilor, ceea ce implicit va conduce și la dezvoltarea economică a regiunilor rurale şi urbane ale ţării.

Foto ilustrativ

Când se vor îmbunătăți condițiile de mers și trenurile se vor moderniza? Există demersuri în acest sens?

În prezent, avem în circulaţie în compunerea trenurilor întreg parcul de material rulant disponibil din punct de vedere tehnic pentru circulaţie, pentru preluarea afluenţei de călători înregistrată și facem eforturi pentru a satisface toate cererile în contextul unui trafic crescut.

În acest sens, lucrăm permanent la optimizarea utilizării resurselor disponibile pentru a putea asigura mobilitatea tuturor categoriilor de cetăţeni. De asemenea, de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost contractate servicii de reparaţii la 570 de vagoane.

În acest mod, vom asigura atât creşterea parcului de vagoane în exploatare, cât şi continuarea procesului de reparaţie a vagoanelor de călători pentru următorii 2 ani.

Pe măsură ce vor fi redate în exploatare vagoanele din procesul de reparaţii, revizii planificate şi modernizare, vom putea continua suplimentarea compunerii trenurilor la nivelul aşteptărilor de confort şi mobilitate ale publicului călător.

Se lucrează la liniile ferate în directia București-Iasi, astfel încât trenul să nu mai facă 7-8 ore până acolo?

Aceste informaţii le puteţi afla de la compania CNCF "CFR" SA - managerul de Infrastructură Feroviară din România, care administrează şi întreţine infrastructura feroviară publică.

CFR Călători ca operator naţional feroviar de pasageri, respectă regulamentele de circulaţie aplicabile pe infrastructura feroviară.

Foto ilustrativ

Ce rămâne de făcut? Logic ar fi ca instituția să investească în calitatea trenurilor la nivel național, să scurteze timpul de mers între destinații, să repare șinele, să schimbe vagoanele, să simțim măcar un iz de 2018, dacă nu putem mai mult. Ar fi frumos, nu? Până la alte vești, situația rămâne neschimbată.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

cfr moldova trenuri Vagoane sine romania
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde