Festivalul Divan prin ochii și fotografiile lui Adi Bulboacă - „Elementele care definesc festivalul sunt la superlativ”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
44
Tweet
Sursa foto: facebook.com/adi.bulboaca

Adi Bulboacă este un fotograf cunoscut, mai ales de către cei pasionați de teatru, pentru că Adi obișnuiește să imortalizeze actori și momente din spectacolele puse în scenă în România.

În urmă cu câțiva ani a avut și minunata ideea a unui proiect prin care documenta foto procesul prin care actorii reuşesc să plângă pe scenă.

De asemenea, o altă pasiunea a lui Adi Bulboacă o reprezintă trenurile și gările, alte subiecte care apar constant în fotografiile sale.

Adi Bulboacă - autoportret

L-am rugat pe Adi să ne povestească în cuvinte și fotografii despre Divan Film Festival, știind că este fotograful festivalului de 5 ediții și că urmează să continue această tradiție și în acest an, când vom fi și noi acolo:

Care este cea mai frumoasă amintire de la Divan?

Ploua, tuna și fulgera la bulgari, iar eu stăteam cu geamul larg deschis la mansardă și fotografiam Dunărea agitată (foto credits @ Adi Bulboacă)

Cea mai frumoasă amintire e și prima pe care o am de la Divan. Acum cinci sau șase ani, ajungând târziu în prima seară de festival, am rămas fără locul meu de dormit din casă. Urma, ca învățătură de minte că am întârziat, să locuiesc următoarea săptămână pe ponton, într-o căsuță care plutea. A fost cel mai frumos și norocos cadou. Acum, de câte ori mă întorc la Cetate, mă asigur din timp că pontonul meu e liber. Câteodată mă trezesc înainte de răsărit, prind ceața și mă uit la Dunăre. Mă trezesc de la valuri și mă culc înapoi zâmbind… din astea.

În opinia ta, prin ce se deosebește Divan de alte festivaluri (de film sau în general)? Cu alte cuvinte, ce face din Divan un festival special?

Festivalul m-a obișnuit cu tot felul de invenții culinare, motiv pentru care grătarul ăsta pentru mici mi s-a părut ceva super exotic și neașteptat (foto credits @ Adi Bulboacă)

Sunt câteva elemente pe care numai Divanul le are. Pauzele de masă sunt show-uri în toată regula și sunt câteodată la fel de așteptate ca proiecțiile din aer liber, de sub stele. Și mai e faptul că într-o săptămână apuci să te cunoști cu toată lumea, și cu cei mai șmecheri invitați și cu publicul care iubește filmul. Toată lumea mănâncă împreună, ascultă aceeași muzică și vede apusurile de pe același mal.

Cel mai bun film pe care l-ai văzut la Divan?

Una dintre cele mai frumoase imagini de la Divan e asta cu oamenii tolăniți pe iarbă, sub stele, privind spre ditamai ecranul de proiecție (foto credits @ Adi Bulboacă)

„The Parade”, un film sârbesc din 2011, o dramedie despre eforturile micii comunități LGBT belgrădene de a organiza un pride. Ok, filmul e cam plin de clișee, dar m-am bucurat să îl văd proiectat și în centrul Craiovei, pentru câteva sute de spectatori.

Ce-ți place cel mai mult să fotografiezi la Divan?

Casa mea de la Cetate, plutitoare, încăpătoare, primitoare. Cu loc pentru hamac afară (foto credits @ Adi Bulboacă)

Cred că oamenii sunt primii pe care îi fotografiez. După asta sunt copacii din jur - sălcii, plopi, unii bătrâni, alții cu rădăcinile ieșite prin nisipul de pe malul Dunării. Fotografiez chiar și apusuri, atâta sunt de frumoase, încât îmi calc pe inimă și-o fac și pe asta.

Cum ai recomanda festivalul Divan cuiva care nu a fost niciodată la el?

Orice seară de la Divan, cândva între ultima masă a zilei și proiecția din aer liber(foto credits @ Adi Bulboacă)

Elementele care definesc festivalul sunt, toate, la superlativ. Cele mai bune filme din Balcani, cea mai bună mâncare de pe malul Dunării și natura at it’s best. Elementele astea combinate fac un festival excelent. Cum era Căpitanul Planetă făcut din elementele naturii și era super strong, așa e festivalul ăsta creat din ce e mai frumos și mai relaxant și iese foarte bine.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile