GALA de Jérôme Bel, un spectacol impresionant până la lacrimi care-ți aduce aminte de esența umanității

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
57
Tweet

GALA este un spectacol care poartă semnătura Jérôme Bel și care a fost jucat și interpretat în zeci de țări de pe trei continente.

Gala este recreată în fiecare oraș cu ajutorul unei distribuții locale, timp de câteva luni, de către autor, împreună cu doi asistenți.

Repetițiile spectacolului se fac doar cu câteva zile înainte. Spectacolul a ajuns și la București, unde se joacă pe 13 și 14 decembrie, la Odeon.

Chiara Gallerani și Cédric Andrieux l-au ajutat pe Bel să găsească cele 20 de personaje care au urcat pe scenă și au fascinat publicul.

Gala nu se compară cu nimic din ceea ce ai văzut până acum, iar asta pentru că reușește să strivească stereotipuri în picioare și să te poarte într-o lume unde oricine este invitat să se simtă bine, indiferent de vârstă, culoare, formă sau gen.

Cât stai cu ochii la ceea ce se întâmplă în fața ta (în cazul meu, ochii în lacrimi) ai să înțelegi un lucru mare și foarte simplu - nu există bariere în dans, dansul este pentru oricine, iar dansul este instrumentul care poate uni oameni diferiți, iar tu rămâi incapabil să judeci sau să dai verdicte, pentru că realizezi că nu despre asta-i vorba.

Atunci când mergem la un spectacol, ne așteptăm să vedem pe scenă profesioniști și de multe ori după discutăm despre talentul sau prestația acestora, îi lăudăm sau criticăm pentru că fiecare trebuie să fie cât mai bun în domeniul pe care și l-a ales, nu?

Gala te pune în fața unui show unde îți este imposibil să emiți judecăți (poți s-o faci, mai ales dacă nu ai dram de sensibilitate în tine) și unul în urma căruia nu cred că vei mai putea spune - "eu nu pot să dansez".

Suntem pioni în această lume sistematică, unde ajungem să trăim conform unor tipare bine stabilite și unde încercăm să ne adaptăm constant situațiilor pe care le avem de înfruntat.

Dar dacă întreci limitele? Dacă alegi să faci altfel lucrurile? Dacă îți dorești să schimbi minți și mentalități și obiceiuri împământenite de zeci de ani?

E posibil să-ți iasă, îți zic, și e posibil să fii factorul care generează schimbarea, iar dacă ai curajul ăsta, atunci nu cred că-ți vei mai trăi viața ca restul muritorilor de lângă tine.

Gala

Jérôme Bel, atunci când a creat Gala, și-a pus următoarele întrebări:

Nu doar el a răspuns la ele, ci și publicul, cât și cei 20 de dansatori români care au fost aleși pentru a face parte din spectacol.

20 de oameni complet diferiți:

Cei care nu sunt dansatori profesioniști nu trebuie să aiba nicio experiență cu scena, pe când cei profesioniști trebuie să fie bine aleși, pentru a crea omogenitate și a uniformiza cele petrecute pe scenă.

Fiecare din cei 20 are propriul moment de strălucire, cât și momente colective, astfel încât să înțelegi cât de mult te poate schimba dansul și cât de multă libertate îți poate oferi.

Stângăcii, pași greșiți, emoții, toate sunt amestecate cu sentimente de dedicare, pasiune, încercare, eșec și luare de la capăt. De fapt, întreg motto-ul spectacolului este acela de "Eșuează din nou. Eșuează mai bine".

Costumele sunt fascinante și colorate, ridicole aș putea spune, dar cu toate astea nu le privești ca fiind deplasate, ci le integrezi în mintea ta sub ideea unui tot unitar și îți imaginezi ideea unei gale în toată naturalețea ei, în contrast cu spiritul formal și dandy care-i asigură structura de bază.

Este absolut copleșitor să vezi atât de multă simplitate și dăruință pe scenă și pentru a nu știu câta oară am înțeles esența lucrurilor mărunte și bucuria unui act artistic care, să fim sinceri, nu aparține doar artiștilor.

Dansul poate lega suflete și este accesibil oricui, deoarece nimeni nu ți-l poate lua. Convențiile din jurul acestuia și regulile pe care uneori le poate impune sunt cele care au fost distruse de GALA, spectacol care a demonstrat că poate scena nu este doar a profesioniștilor.

Curajul celor de pe scenă și faptul că au acceptat această provocare te lovește direct în inimă și fără nicio emoție exagerată îți spun că este uimitor de frumos ceea ce au putut să facă.

Jérôme Bel, prin spectacolul său, te provoacă (pe tine, spectatorul) să te dezbraci de superficial și reguli și impresii și te pune față în față cu o doză fundamentală de UMANITATE.

Adevărul este că suntem atât de asemănători, că emoțiile depășesc orice barieră și că lucrurile care ne aduc împreună, cum ar fi dansul, sunt atât de simple și facile, încât este un regret modul în care ne dezvoltăm ca adulți, lipsiți de empatie, indivizi care au nevoie de remindere constante SĂ SIMTĂ CEVA, să accepte diversitatea în toate formele sale și pur și simplu să se bucure de momente.

GALA de Jérôme Bel te inclină în fața unor oameni simpli și te ridică în picioare să-i aplauzi până la epuizare. Sinceritatea lor și toate particularitățile care îi diferențiază te poartă la esența ființei umane și la cât de puține are nevoie această, de fapt, să fie fericită!

BIS: Ștefan Bățroș, Andreea Cazacu, Maggie Chițoran, Catinca Dăiciulescu, Denis Dinulescu, Andrea Gavriliu, Alexandra Gold, Ginel Guiu, Maria Hoisescu, Toto Horvat, Nicoleta Lefter, Mohammad Abedin Nejadi, Zakieh Abedin Nejadi, Silvia-Ioana Niculae, Adrian Păun, Ioana Perescu, Anca Pop, Giulia Maria Stoian, Eliza Trefaș, Cosmin Vasile.

Gala a fost prezentată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internațional FranceDanse Orient-Express România 2017, cu sprijinul Teatroskop.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

gala Jérôme Bel dans spectacol umanitate esenta
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde