De vorbă cu Andrei Crețulescu despre Charleston: „Povestea e inspirată parțial de o întâmplare din tinerețea mamei”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
66
Tweet

Andrei Creţulescu este fost critic de film şi fost producător creativ la HBO România. În 2011 a înfiinţat compania de producţie Kinosseur.

De asemenea, Andrei a regizat și scurtmetrajele „Bad Penny” şi „Kowalski”, acesta din urmă distins cu trofeul Festivalului de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu premiile pentru regie şi interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film de la Lille, în 2015.

A urmat „Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, care în 2015 a câştigat și el premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, premiul al II-lea la Festivalul de Film de la Chicago şi premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

În 2017 a venit și lungmetrajul de debut al lui Andrei Creţulescu, Charleston, care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. De atunci, filmul s-a tot plimbat pe la festivaluri internaționale, de unde s-a întors numai cu laude, aprecieri și premii. Pe 8 iunie întră și în cinematografele din România.

Iată ce povestește Andrei Crețulescu despre filmul său:

Andrei Crețulescu

Cum s-a întâmplat Charleston? Cum a luat naștere primul tău lungmetraj?  

În cel mai clasic fel cu putință - am scris un treatment de 25 de pagini, pe care l-am rumegat cam un an și, cînd am simțit că am ajuns unde doream, m-am așezat la computer și gata scenariul. Povestea e inspirată parțial de o întâmplare de demult, din tinerețea mamei mele - de altminteri, filmul îi este dedicat.

Cum a fost să lucrezi cu nume mari din cinematografia românească - Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc, Ana Ularu?

O plăcere. Cu Șerban am lucrat încă de la începuturi, cu Ana îmi doresc să mai tot lucrez, iar prezența lui Victor Rebengiuc a fost deopotrivă intimidantă și onorantă.

O poveste amuzantă de pe platoul de filmare. 

S-a rîs foarte mult la filmări, greu de ales. Îl menționez totuși pe șoferul actorilor, care era convins că Radu și Șerban sînt un cuplu. În film, adică.

O poveste mai puțin amuzantă.

În mijlocul filmării de pe autostradă, micuțul Fiat roșu a început să tușească și să scoată fum... Din fericire s-a vindecat repede.

Am văzut că există chiar o comparație cu Magnolia lui P.T. Anderson. Cum o comentezi? 

Faux pas exagerrer, quand meme... Mi-a făcut plăcere comparația, sigur, dar e nițel cam mult.

De asemenea, ai fost comparat cu Jarmusch şi Kaurismaki. Cum ți se pare acest lucru, mai ales că vorbim de primul tău lungmetraj?

Sînt niște complimente... pertinente, care mă tușează foarte tare - Jim și Aki se numără printre cei mai buni „prieteni” ai mei.

Cum crezi că va fi primit Charleston de publicul român? Crezi că va avea succesul filmelor care au câștigat anul acesta la Gopo? 

Vom afla împreună... Îmi doresc din tot sufletul ca publicul să vină să-l vadă - parcursul festivalier extrem de bogat notwithstanding, Charleston a fost gîndit pentru publicul de acasă.

Ce urmează pentru tine? Există deja un nou proiect în care ești implicat?

Tocmai am terminat un nou scurtmetraj, care va avea premiera tot la TIFF. Se numește Parabellum - sper ca titlul să nu devoaleze prea mult din story.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

charleston film romanesc andrei crețulescu
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde