Asociația Accept ne-a povestit despre referendumul pentru familie și ce va schimba în România

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
158
Tweet

Știi deja despre Coaliția pentru Familie și despre faptul că această organizație dubioasă, ce pare din aceeași familie cu Inchiziția din Evul Mediu, a reușit să infecteze o foarte mare parte din clasa politică din România.

Așa se face că în această toamnă vom avea un referendum pentru familie, care nu va schimba în bine viețile familiilor din România, ci doar va arunca pe fereastră o gramadă de bani care puteau fi folosiți pentru... să zicem, creșterea alocaților copiilor.

Ce-și propune acest referendum? Să schimbe definiția familiei din Constituție, ca uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. În momentul de față, în Constituție definiția familiei este: „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

20 de milioane de euro va costa acest referendum. Bani și din buzunarul tău. Dacă ai un pic de imaginație, pune-o la lucru și încearcă să vezi cum îți va schimba viața în bine acest referendum.

Mă rog, asta este doar părerea noastră. Așa că am vrut să cerem și o părere mai avizată, a celor de la Asociația Accept - ONG care are ca misiune apărarea și promovarea drepturilor persoanelor LGBT din România, ca drepturi ale omului.

La întrebări ne-a răspuns Florin Buhuceanu, președinte executiv Accept:

Sursă foto: facebook.com/fnfsee

Este necesar acest referendum? În ideea că totuși se tot spune că referendumul e cerut de 3 milioane de români și că autoritățile nu pot rămâne indiferente la glasul a 3 milioane de români. 

Acest referendum este practic un serviciu de traducere din limba română în limba română a termenului „soți”, ca și cum nu s-ar ști cine sunt cei care pot întemeia o relație maritală. Tocmai asta lipsea din textul constituțional, nu se știa din cale afară de bine cine cu cine se poate căsători?

Să fim serioși, ținta minuscului grup de inițiatori care a stat la originea demersului în cauză a fost să dicteze cine poate fi familie şi cum musai trebuie să arate ea. Priviți cum sunt numiţi de către Coaliția pentru Familie cei care trăiesc în familii monoparentale ori cei care se află în relații de familie în afara căsătoriei. Nici măcar nu încearcă să își ascundă disprețul gros față de toţi cei care nu se conformează  viziunii lor despre lume și viață, în care barbatu-i fruntea, iar femeia o supusă soață.

E de mirare că politicianul român subscrie cu entuziasm la o asemenea răsunătoare modificare constituţională într-un singur punct şi pentru care se vor cheltui zeci de milioane de lei.

Sunt foarte multe voci care contestă acest referendum pe bună dreptate, dar de ce nimeni nu atacă felul în care au fost strânse acele semnături? Îmi este greu să cred ca toți cei 3 milioane de semnatari au știut pentru ce anume semnează sau că au semnat.

Acele semnături de parohie nu sunt verificabile decât într-o infimă proporție. Cum vorbim de modificarea Constituției totuşi, mă îngrijorez că parlamentarii noștri nu se îngrijorează de erodarea unor proceduri ce ar trebui luate foarte în serios şi  scrupulous respectate.

În plus, mai cunoașteți vreun alt referendum în care să nu existe dezbateri publice? Nu putem vorbi de informarea celor care vor vota în absența unor dezbateri pe măsura importanței unui asemenea referendum de modificare a Constituției.

Ce anume au de câștigat partidele politice care sprijină acest referendum și iau în brațe Coaliția pentru Familie?

Dă bine să zici că aperi familia din vârful buzelor şi cu cămeşa populară la purtător când esti politician, fără să te obosești să pregăteşti și să votezi în parlament acele legi care ar face mai bună viața familiilor noastre.

Alocația pentru copii nu va crește, ponderea violenței domestice, numărul mamelor adolescente și rata mortalității materne nu vor scădea cu o asemenea modificare a textului constituțional. E o simplă perdea de fum care ecranează convenabil problemele reale cu care se confruntă multe din familiile din România.

În România, acest referendum nu ar fi fost posibil niciodată fără sprijinul PSD, singurul partid de stânga din România. Cum s-au poziționat alte partide de stânga din Europa față de astfel de demersuri? Este PSD un partid de stânga, din punctul de vedere a Asociației Accept? 

Nu e tocmai misia ACCEPT să decidă cât și în ce măsură este PSD partid de stânga, este însă obligația noastră să arătăm politicienilor că această propunere de referendum produce deja tensiuni și rupturi în societatea românească, că ne împarte în buni și mai puțin buni români, în familii care binemerită legimitimatea și protecția oferite de lege și familii ce pot fi lesne desconsiderate.

Suntem în dialog cu familiile politice din care fac parte partidele aflate azi la guvernare, reacția lor este una de reală stupefacție. Aşa apărăm valorile familiei într-o țară europeană?

Ce are de pierdut România de pe urma organizări acestui referendum, indiferent care va fi rezultatul lui?

Ne aflăm deja în situația în care se încearcă concertat adâncirea decalajelor dintre noi și restul Uniunii Europene ce apară familia în toată diversitatea ei, așa cum se organizează aceasta în viața de zi cu zi. Nu ştiu cum se face, dar taman în aceste țări ale Occidentului hulit, familia e luată în serios, tratată cu respect și susținută ca atare, dovadă exodul tinerilor noștri sătuli de promisiunile goale ale autorităților. La final de referendum, cu ce rămânem, cum ne va fi mai bine nouă și familiilor noastre?

În situația în care referendumul își atinge scopul intenționat de CpF, care vor fi consecințele pentru România? Ce se va schimba?

E un referendum pentru nimic, ce să se schimbe? Barbatul și femeia vor decide pe mai departe să își întemeieze o familie cum și când doresc, dacă vor avea sau nu copii şi câţi. Ei vor lua decizia de a se căsători au ba… ei, nu statul, nu Coaliția pentru Familie a cultelor neoprotestante. Ce se va schimba în realitate este statutul de putere al organizațiilor și grupărilor care formează numita Coaliție și care se vor simți mandatate divin să facă ce doar visează la acest moment: restrângerea accesului la avort concomitent cu limitarea accesului la contraceptive, îngreunarea procedurilor de reproducere umană asistată, care ajută actualmente sute de familii să aibă copii ori descurajarea divorţului. Dumnealor nu se ascund care va să zică după deget, ce îi va împiedeca să se sforţeze naţional încă o data pentru a pune presiune pe politicianul român, în continuă goană după voturi?

Care sunt recomandările voastre? Ar trebui cei care nu sunt de acord cu acest referendum să meargă și să-și exprime părerea, votând împotriva modificării Constituției? Sau neprezentarea este cea mai bună formă de boicot?

Ca parte a Platformei RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi, suntem conștienţi că utilizarea referendumului pentru a eroda dreptul la viaţă de familie a sute de mii de români este primejdioasă. Familia e importantă pentru toţi şi pentru fiecare dintre noi, ori nu la urne arătăm că ne pasă, ci în tot ceea ce facem zi de zi. Nu putem legitima un vot care va decide cine e familie şi cine nu în actuala societate românească.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu LGBT Pride comunitatea LGBT acceptare accept asociația accept
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde