De vorbă cu Ground Zero, băieții care fac cea mai bună bere artizanală din România

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
280
Tweet

Alin și Răzvan Matache sunt frații Ground Zero, băieții care de 2 ani fac cea mai bună bere artizanală din România. I-am cunoscut în urmă cu 2 ani, când abia scoteau primele sticle de Imperial Fuck. Aflam atunci că micro-berăria a fost construită cu banii pe care Alin i-a strâns jucând noapte de noapte poker online - investiția a fost de 100.000 de euro.

Au cumpărat echipamentele, dar nu știau mare lucru despre producția de bere, așa că Răzvan s-a “sacrificat” și a învățat meseria de berar, în urma unor cursuri pe care le-a urmat în Marea Britanie. Fratele rătăcitor nu s-a întors singur, ci împreună cu un specialist pe care l-a avut ca profesor, pentru a-i ajuta să pună în funcțiune fabrica.

În urma paharului de Imperial Fuck pe care l-am băut atunci, în urmă cu 2 ani, pe terasa berăriei Ground Zero, am știut că, dacă Alin și Răzvan se vor ține de treabă, berea lor va fi cu siguranță cea mai bună de pe piața noastră. Mă bucur că nu m-am înșelat: anul trecut au câștigat acest titlu la Bucharest Craft Beer Festival.

Am stat cu de vorbă cu Alin si Răzvan ca să-ți facem și ție poftă de cea mai bună bere artizanală din Ro:

Foto: facebook.com/groundzerobeer

Au trecut 2 ani de când berea Ground Zero este pe piață. Ce ați învățat în acești 2 ani, ce regretați și ce ați face la fel, dacă ar fi să o luați din nou de la zero?

Producția de bere craft în România era un teren virgin când am început investiția. Am avut destule provocări din cauza asta, dar ni le-am asumat și le-am depășit cu succes. Momentul a fost unic și este greu să ne imaginam cum ar fi dacă am începe acum. Probabil mai ieftin, dar cu siguranță nu regretăm nimic. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că, dacă faci ce îți place, satisfacția constantă te motivează să treci peste orice. Am mai învățat că există o susținere neașteptată din partea oamenilor care înteleg ce facem. Ne simțim onorați și dornici să oferim cât mai mult înapoi.

Anul trecut a avut loc și primul festival dedicat berii artizanale din România (Bucharest Craft Beer Festival), unde ați câștigat premiul pentru Best Craft Beer. Ce a însemnat acest premiu pentru voi?  

A fost un festival incredibil care s-a născut în jurul producătorilor artizanali de bere din România. Am primit încă un semn că ne îndreptăm în direcția bună din partea oamenilor care ne beau.

Foto: facebook.com/groundzerobeer

Chiar dacă este produsă în România, ingredientele sunt importate, la fel și sticla, chiar și capacele. V-ați gândit să căutați alternative locale, pentru a scoate o bere 100% românească?

Nu alegem să importăm doar pentru a ne face berile mai scumpe, ci urmărim un prag de calitate foarte ridicat al ingredientelor. Dacă vor fi disponibile în România, le vom folosi pentru a produce o bere 100% românească.

Cum este să fii antreprenor/berar în România?

Nu am fost antreprenor prin alte țări, dar sunt bucuros că am avut ocazia să pun pe picioare o fabrică de bere craft împreună cu fratele meu, în țara în care ne-am născut. Nu ne-am gândit la asta înainte să ne îndrăgostim de berea craft. Dacă eram forțați, ne-am fi dus pasiunea în altă țară.

Foto: facebook.com/groundzerobeer

Ce beri ați pregătit în acești 2 ani și de care sunteți cei mai mândri? Știu că ați făcut una cu cafea pentru Origo, dar și un sortiment pentru un bar din Bulgaria.

Nouă ne plac toate berile noastre și ne mâdrim cu ele. Pe lângă berile din portofoliul nostru, am avut și multe colaborări cu fabrici de bere, baruri sau companii care au condus la producția unor beri unice și foarte limitate.

Alin, mai joci poker în continuare sau poți să trăiești din bere?

Poker-ul este în continuare sursa mea de venit. Toți banii pe care i-a produs fabrica de când am început au fost reinvestiți 100%. Acum avem capacitate de 3-4 ori mai mare decât în urmă cu 2 ani, mașină de îmbuteliat nouă, mașină de livrări proprie, angajați și cam atât. Adică, nu mai livrez cu mașina mea, nu-mi mai rup degetele punând capace sticlelor și nu mai car berea pe la evenimente... Glumesc, încă fac asta. Nu intenționez să traiesc din bere atâta vreme cât îmi pot câștiga traiul din poker.

Foto: facebook.com/groundzerobeer

Aveți beții memorabile cu berea Ground Zero? Se poate povesti vreuna?

Cele mai frumoase momente de beție le-am avut alături de oamenii care ne beau, pe la event-uri organizate de noi. În top sunt cu siguranță cele 2 aniversari pe care le-am sărbătorit înconjurați de oameni minunați. Bețiile sunt greu de amintit, dar frumos de trăit :)

Aveți pe etichete un citat din Jack Kerouac, de unde a apărut el? De ce Jack Kerouac și nu Hunter S. Thompson?

În anul dinaintea lansării am căutat inspirație pentru brand-ul pe care aveam să-l lansam și am ajuns să descoperim generația Beat. Citatul lui Jack Kerouac subliniează ce aveam de gând să facem: o bere pentru oameni dornici de altceva.

Foto: facebook.com/groundzerobeer/

Ce planuri de viitor aveți? Știu că erați în căutarea unui spațiu mai mare. Căutați ceva mai central?

Wait and see. Să spunem că nu am reuși nimic din planurile de viitor fără susținerea comunității pe care am creat-o în jurul Ground Zero Beer.

Cel mai probabil va urma și un Bucharest Beer Festival 2017. Câștigați și anul acesta?

Challenge accepted!

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu ground zero bere artizanală
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde