De vorbă cu Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate Greenpeace: „Să dăm voce pădurilor din România”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
390
Tweet

În România defrișările ilegale sunt la ele acasă, din păcate. Mai multe anchete jurnalistice au dezvăluit dimensiunea acestui fenomen, iar autoritățile par fie depășite, fie complice.

Greenpeace România luptă din răsputeri pentru a pune capăt acestui dezastru, iar dacă autoritățile se fac că n-au ochi să vadă, Greenpeace a oferit tuturor românilor o unealtă, aplicația Forest Guardians, cu ajutorul căreia să poată să pună presiune pe cei care ar trebui să aplice legea.

Această aplicație permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități. Am aflat mai multe despre acest proiect deosebit, în care s-au implicat deja peste 2300 de români, la doar o săptămână de la lansare, de la Cipiran Gălușcă - coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate Greenpeace România.

Forest Guardians edisponibilă pe Android și iOS, iar pagina oficială a campaniei este forestguardians.ro

Credit foto: Razvan Dima / Greenpeace Romania

Cum v-a venit ideea pentru dezvoltarea acestui mecanism?

Am plecat de la ideea că în România anului 2005 aveam aproximativ 220.000 de hectare de păduri virgine, păduri care s-au dezvoltat de-a lungul unor sute de ani și în care natura este liberă, sălbatică. Din aceste 220.000 de hectare, doar 20.000 de hectare beneficiază în prezent de protecție strictă.

Partea proastă e că acum mai avem doar 120.000 de hectare de păduri potențial virgine și că Ministerul Apelor și Pădurilor nu face nimic pentru a le identifica și proteja.

Partea bună e că în ultimii trei ani, societatea civilă a jucat un rol important în combaterea fenomenului de tăieri ilegale, prin semnalarea cazurilor de tăieri suspecte de arbori.

Cum funcționează aplicația?

Forest Guardians este un toolkit pentru oamenii care vor să se implice activ în protejarea pădurilor. Aplicația are trei funcții de bază: monitorizare păduri virgine cu ajutorul imaginilor satelitare - lucru pe care utilizatorii îl poate face de acasă, din metrou, de la birou, din trafic etc. -, semnalare din teren a tăierilor suspecte de arbori din orice fel de pădure și verificare a legalității transporturilor de lemn. Practic, noi am creat o platformă prin care cetățenii pot sesiza tăieri ilegale și alte infracțiuni silvice către Gărzile Forestiere via Greenpeace.

Ce se întâmplă după ce cineva face o sesizare validă, comparând imaginile din satelit?

După ce sesizările sunt validate de comunitatea Forest Guardians, acestea ajung la noi pentru verificarea documentației oficiale a exploatării forestiere respective. Dacă tăierea rămâne suspectă și după verificarea documentației, investigăm cazul în teren alături de comunitatea Forest Guardians.

Au existat astfel de aplicații dezvoltate de Greenpeace și în alte țări? Dacă da, au avut succes? Au produs schimbări?

În 2012, Greenpeace Argentina a lansat aplicația de browser Forest Guardians, care a fost utilizată cu succes de peste 30.000 de oameni pentru detectarea tăierilor la ras care făceau loc noilor culturi de palmieri. Evident, a fost expusă defrișarea la scară națională în Argentina. Noi am folosit din know how-ul colegilor din Argentina, am transformat aplicația într-una pentru mobil și i-am adăugat noi funcții, care oferă utilizatorilor întregul pachet pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale.

Credit foto: Razvan Dima / Greenpeace Romania

Am observat că defrișările sunt un subiect sensibil și popular pentru toți românii, indiferent de opțiunile politice sau categoriile sociale din care provin. Având în vedere acest lucru, de ce face atât de puțin Ministerul Apelor și Pădurilor pentru identificarea și protejarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România?

Nu există interes pentru conservare pentru că perspectiva autorităților se oprește, de cele mai multe ori, la funcțiile economice ale pădurii.

Și nici măcăr asta nu se face cu viziune, pentru că suprafața împădurită la nivel național a scăzut alarmant în ultimii 28 de ani.

Pădurea înseamnă mai mult decât masă lemnoasă: adăpostește mii de specii, stabilizează clima, generează retenție de dioxid de carbon și apă și oferă oportunități de dezvoltare a comunităților din proximitate.

În afară de defrișări, ce alte amenințări mai există pentru pădurile virgine din România?

Orice intervenție umană în aceste păduri poate distruge echilibrul ecosistemelor pe care le adăpostesc. Deși sunt un adevărat patrimoniu natural, aceste păduri vor supraviețui dacă noi, oamenii, stăm cât mai departe de ele, și când spun asta mă refer chiar și la turism.

Și, în general, când ne referim la orice fel de păduri, în afară de defrișări, un alt pericol major este managementul silvic defectuos. Sunt păduri în care se taie mai mult decât capacitatea naturală de regenerare.

Credit foto: Răzvan Dima // Greenpeace Romania

Ce așteptări aveți de la Forest Guardians?

Ca aplicația să fie folosită de cât mai mulți oameni și împreună cu ei să monitorizăm cât mai multe păduri, în general. De asemenea, ne dorim ca utilizatorii să creeze o comunitate cu care să dăm voce pădurilor din România.

Ce așteptări aveți de la Ministerul Apelor și Pădurilor?

Să identifice și să protejeze toate pădurile virgine din România, în primul rând. Apoi, să combată fenomenul de tăieri ilegale și să le mulțumească cetățenilor pentru implicare.

Ce așteptări aveți de la marii jucători de pe piața lemnului, cum ar fi IKEA, Dedeman sau alte astfel de companii?

Să verifice proveniența masei lemnoase pe care o procesează și să se asigure că produsele lor nu sunt fabricate din lemn secular.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu greenpeace, ciprian gălușcă forest guardians paduri virgine defrisari
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde