Dracula Film Festival prin ochii lui Cristi Mărculescu, selecționerul de scurtmetraje al festivalului: „E fix chestia de care ai nevoie: filme bune și filme demente”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
15
Tweet
Sursa foto: Dracula Film Festival

Cristi Mărculescu se ocupă de selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival, evenimentul dedicat filmelor horror, fantastice și SF. Pentru ediția de anul acesta a văzut „doar” 1600 de filme, dintre care a ales 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

Ni s-a părut că e un om care are multe de spus, așa că l-am luat la întrebări:

Sursă foto: Dracula Film Festival

Ce face ca Brașovul să fie locul potrivit pentru un festival de filme de groază?

Avem un „brand de țară” pe care mulți refuză să-l accepte. Toată treaba cu Dracula face bine la turism și nu știu cum să zic, dar nici balconul ala din Verona nu are vreo treabă cu Shakespeare și are sute de mii de vizitatori anual. Deci, da, unii dintre noi își pot asuma conexiunea cu Dracula și „tărâmurile lui Dracula” încep, pentru mulți turiști, fix la Brașov, care este excelent amplasat, aproape de București și totuși un oraș mult mai transilvănean - cultural, ca vibe, ca arhitectură. Dacă luăm în calcul că până la Dracula Film Festival, dar și în ultimii 5 ani de după prima ediție de Dracula, Brașovul, un oraș mare, nu a avut și nu are alt festival de film, lucrurile sunt destul de clare.

Cum e să organizezi un festival de filme de groază, rămâi cu povești stranii, se întâmplă lucruri ciudate pe timpul festivalului? 

Un festival de film necesită muncă multă, un festival de filme de groază necesită la fel de multă muncă. Brașovul are un folclor local (urban legends, dacă vrei să le zici așa) pe care încercăm să îl valorificăm cu un amestec de curiozitate, ironie, nostalgie și fără intervenții ieftine din partea noastră. Avem un proiect în desfășurare care oferă conferințe pe teme istorice și oferă o critică antropologică auspra mitologiilor locale și transilvănene. Este o colaborare cu muzeele locale și are parte, an de an, de săli pline. Dacă se manifestă ceva straniu, vom investiga, până acuma am dat de chestii bizare doar prin filmele noastre.

Cum decurge procesul de selecție pentru scurtmetrajele pentru DFF?  La câte filme vă uitați, care sunt criteriile de selecție, cum vă sfătuiți etc?

Este un proces lung, pentru că, uite, anul acesta am avut mai mult de 1600 de filme înscrise. Anul trecut au fost vreo 1400 și ceva. Lungi și scurte, unele fantastice, altele deloc fantastice. Suntem o echipă de trei: Anca Grădinariu, director artistic, Alin Ludu Dumbravă, selecționer pentru competiția de lungmetraje și eu, selecționer pentru competițiile scurtmetraje. Avem o agendă relaxată și o atitudine foarte chill în ce privește filmele pe care le propunem.

Evident, nu putem „snoba” horror-ul destinat consumului în masă și nici filmele fantastice cu intenții arthouse. Din nefericire, ambele genuri sunt prea puțin prezente în cinematografele din România, o țară în care consumul de filme fantastice este mult mai mare decât oferta din multiplexuri.

Sursă foto: Dracula Film Festival

Cum se schimbă Brașovul pe durata festivalului? 

Pe durata festivalului am trasee fixe, între locurile și sălile și barurile festivalului. Nu exagerez, un festival se face cu multă muncă, și înainte, și pe durata, și după încheierea festivităților. Nu cred că văd destul din oraș cât să iau un puls adevărat al urbei.

De vizitat și plimbat se ocupă invitații noștri străini și români. Și am primit reacții foarte pozitive. Ce se simte pe la avanposturile Dracula FF este tineresc și agitat: avem multe de făcut și, mulțumită echipei de voluntari brașoveni, le facem în timp optim.

Afiș Dracula Fil Festival

Ce aduce nou Dracula Film Festival în acest an?

Ziua Alucard, adică ceva ce ne-am propus să facem de vreo 3 ani, dar se întâmplă anul acesta: partenerii noștri din comunitatea Otaku au la dispoziție Sala Reduta pentru a se delecta și pentru a explica celor mai puțin pasionați de cultura manga și anime care-i faza cu otaku, care-s eroii și eroinele lor, cum e moda, cum sunt beaturile lor favorite. Apropo, va fi o surpriză și pentru o parte a echipei de festival, noi ăștia din București.

Cea mai frumoasă amintire de la Dracula Film Festival?

Reacția sălii la Bunny, the Killer Thing, între extaz și hohote isterice de râs, fix cum preconizasem noi că va fi. O zacere la soare, pe terasă, cu ochelari de soare și anturajul de la petrecerea din noaptea anterioară, când încercam să punem cap-la-cap episoadele disparate din seara precedentă. Un Q&A cu regizorii și regizoarele de la grupajul de scurte fantstice românești, excelent și ca ping-pong de întrebări și răspunsuri cu publicul și ca informații și onestitate din partea lor.

Care a fost prima ta experiență la cinema?

King Kong, ăla din '76, văzut pe la mijlocul anilor ‘80 cu mătușa mea, care era ușor dezamăgită, că nu se proiecta cel din 1933.

Care este cel mai tare horror pe care l-ai văzut? 

Există o teorie că multe filme de groază desensibilizează. Ba, pardon, sensibilizează extrem la capitole esențiale pentru justa apreciere a oricărui fel de film: credibilitate și originalitate pentru poveste și-o atenție sporită la cum se face suspansul din regie, muzică și montaj. Deci, cele mai bune filme horror sunt fix alea care au izbit extrem de eficient din scenariu, au funcționat admirabil din regie și au mai și inovat.

Night fo the Living Dead, care e încă incredibil de eficient și care aruncă în aer toate locurile comune din filmul de groază de până atunci.

Martyrs (originalul, desigur) care reușește să dea un sens sumbru și ultim unui gen de cinema abject, recte torture-porn.

Trilogia Feast, un proiect atât de dement încât este demențial și într-atât de ludic încât ajunge să fie extrem de lucid cu privire la absolut toate limitările genului de film pe care-l expandează și explodează.

Cum ai recomanda festivalul cuiva care nu a fost niciodată la el?

E fix chestia de care ai nevoie: filme bune și filme demente, scurtmetraje demențiale și-un vibe teribil de amical. Ca orice festival mic, Dracula FF chiar este un get2gether pentru fanii genului și oameni din domeniu. Vii la film, pleci pe 3 cărări de la party și a doua zi o iei de la capăt, la alte filme și alte festivități nocturne.

În cadrul festivalului aveți și competiția Dracula Digital, în care sunt înscrise scurtmetraje horror făcute cu telefonul.

O să apelez și eu la imaginația ta și o să te rog să te gândești la un titlu și la un scurt sinopsis pentru un film de groază filmat în Brașov.

Haha! Ideea mea ar necesita ceva buget și efecte speciale, deci nu ar fi chiar ideal pentru filmat pe telefon și-n condițiile de haiduceală în care sunt făcute filmele de Dracula Digital, dar uite: O răceală dată dracu' (titlu). Lenuța, Olguța și Ginuța o invită pe Mioara la o petrecre în pijamale, ca între studente plictisite și răcite. Dar Mioara suferă de licantropie și de fiecare dată când strănută...

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile